Hogyan készítsünk jobb képeket iPhone-al?

Sokan mondják, hogy a legjobb kamera az, amely éppen nálunk van. Sokak számára ez pont az iPhone és szerencsére az elmúlt pár évben megjelent készülékek mindegyikre rendkívül szolid és jó minőségű beépített kamerával rendelkezik mind elöl, mind hátul. Egy modernebb iPhone-al tehát nagyon már nem lehet mellélőni, ha jó képeket akarunk csinálni, azonban van pár tipp, amelyet figyelembe véve még jobb képek készülhetnek!

 

  • Indítás, kezdőképernyő

 
A kamera alkalmazás elindítását többféleképp is megoldhatjuk. A Home képernyőn (kezdőképernyő) megérinthetjük a Kamera alkalmazás ikonját, vagy felhúzhatjuk ujjunkat egy hatásos slide-al a képernyő aljától, majd a Control Panel-en (vezérlőpanel) belül kiválaszthatjuk ugyanazt a Kamera alkalmazás ikont. Amint az alkalmazás megnyílik, rengeteg opció kerül elénk. Csak, hogy párat említsünk: Time-Lapse, Slow-Mo, Video, Photo, Square, Pano, stb. A képernyő tetején aktiválhatjuk vakut és a HDR módot is. iPhone 6-os és újabb készülékek birtokosai a Live Photos (Élő fotók) opciót is 1 gombnyomással aktiválhatják.
 
 

  • Az időzítő használata

 
Az időzítő a képernyő tetején található. Segítségével van időnk összeállni egy közös képre vagy olyan pozícióba helyezkedni, amely a tökéletes szelfihez kell. 3 és 10 másodperc közötti visszaszámlálást tudunk beállítani és a számok a képernyőn is megjelennek. Tökéletes választás, ha van valamilyen platform vagy állvány, ahol el tudjuk helyezni telefonunkat.

 

  • Time-lapse mód
 

 
Az iOS7 megjelenésével az Apple bemutatott egy slow-motion technológiát is, amely lehetővé teszi, hogy egy elkészített felvétel bizonyos részeit lelassíthassuk, ezáltal egy poénos vagy éppen drámai eredményt elérve. Az iOS8 már olyat is tud, hogy dinamikusan kiválasztott időpontokban csinál képeket és ezeket rakja össze egy videóvá. A Time-lapse módba való belépéshez húzzuk át az alkalmazás képernyőjén ujjunkat jobb irányba, majd érintsük meg a piros ’felvétel’ (record) gombot! Ha kész vagyunk érintsük meg ismét a piros gombot! Az ideális eredményért érdemes megbizonyosodni, hogy a készülék teljesen egy helyben van, nem rezeg, stb.
 
 

  • Kevesebb kamera rezgés

 
Habár e téren sok fejlődés tapasztalható, még a legjobb iPhone kamerák is szenvednek a rossz fényviszonyok között. Az így készült képek sokszor homályosak, elmosódottak. Ez azért van, mert a kevesebb fény miatt a kamera kompenzál és hosszabb ideig exponál, amely azonban több rezgést, mozgást is magába foglal. A legjobb megoldás erre, ha beállítunk egy rövid időzítőt, amely lehetővé teszi, hogy nem kell nyomnunk azt a bizonyos gombot, amikor a kép készül. Ezen felül nekidőlhetünk egy egyenes felületnek, hogy biztosabb fogásunk legyen a telefonon vagy használhatunk állványt is

Az említetteken kívül mindenképp érdemes kipróbálni még a HDR (High Dynamic Range) módot is, amely 3 különbözően exponált verzióját egyesíti ugyanannak a képnek, így a nagyon fényes és a nagyon sötét részeket is megfelelően látjuk. Az iPhone kamera rengeteg lehetőséget hordoz, így érdemes vele bíbelődni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .