Hogyan készítsünk pillanatképet Linux-on?

A pillanatkép, avagy Screenshot funkció szinte minden operációs rendszerben megtalálható. A PrintScreen funkciót mindenki jól ismeri Windows-ból, azonban a Linux-on is van lehetőség arra, hogy amit éppen látunk a képernyőn, azt gyorsan elmentsük egy képfájlba.
A Linux egy igen komoly és sokoldalú operációs rendszer, ezért ennek megfelelően a pillanatkép készítésére is igen sok lehetőségünk van. Ezek között található könnyen kezelhető, egyszerű kis alkalmazások, valamint igen komoly parancssorok is, amelyek lehetővé teszik, hogy például automatizáljuk a folyamatot és több képet is készíthessünk bizonyos intervallumokban.

A legegyszerűbb megoldás az, ha a Gnome Screenshot szoftvert használjuk, amely az Ubuntu alapértelmezett, kifejezetten erre a célra készített pillanatkép készítő szoftvere. Rengeteg egyéb disztró is ezzel a programmal érkezik, mivel pofonegyszerű a használata és sok hasznos funkciója van a felhasználók számára. A Gnome Screenshot segítségével az egész képernyőről, manuálisan beállított régiókról és különböző alakokat felhasználva is készíthetünk pillanatképet. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül az egész képernyőt fogjuk lefotózni, hanem akár annak csak egy szegmensét.
 
A Gnome Screenshot támogat bizony extra funkciókat is, mint például a kurzor megtartása a képen, árnyékok, keretek, valamint régies (vintage) effektek hozzáadása a képekhez. Természetesen a szoftver kissé szimpla tervezése miatt ezeknek az effekteknek van limitjük, mivel általában csak akkor érhetők el, ha teljes képernyős pillanatképet készítünk, azonban rendkívül jól használhatók, ha kicsit fel akarjuk spékelni a készített képeket.

Ha még nem rendelkezünk a Gnome Screenshot programmal, akkor telepítsük fel gépünkre! Ezt a csomagkezelővel vagy egy terminálparanccsal is megtehetjük, ki melyiket preferálja. Érdemes megjegyezni, hogy az Ubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu GNOME és sok egyéb disztró felhasználói már alapból rendelkezni fognak ezzel a programmal, hiszen leve telepítésre kerül az operációs rendszer telepítésekor. A programot elindíthatjuk a keresőből vagy a disztrók applikációs menüjéből is.
A pillanatkép tényleges elkészítése rendkívül egyszerű. Annyi csupán a dolgunk, hogy kiválasztjuk a pillanatkép típusát (egész képernyős, ablakos vagy régiós) és kattintsunk a ’’Take Screenshot’’ (pillanatkép készítése) gombra! Innen aztán elmenthetjük a képet gépünk merevlemezére vagy a vágólapja is helyezhetjük, hogy bemásoljuk valahova.
A legtöbb GTK alapú asztali környezetet használó a Gnome Screenshot-ot használja alapértelmezett pillanatkép készítő szoftvernek. Ilyenek a GNOME, MATE, LXDE, Cinnamon, Budgie, Pantheon és még pár egyéb disztró. Természetesen vannak olyan disztrók is, amelyek rendelkeznek a saját szoftverükkel. Ilyen például az XFCE, amely az “Xfce4-screenshooter“-t alkalmazza. Ez szinte teljes mértékben azonos a Gnome Screenshot-al, azonban itt a ZimageZ effektek kerülnek felhasználásra.

Ubuntu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .