Hogyan kezdjek átállni Windowsról Linuxra?

Sokak fejében motoszkál ez a kérdés, akik találkoznak a Linuxszal, de nem tudják eldönteni, hogy hogyan is váltsanak, miként kezdjenek hozzá. Ezért gondoltam nyújtok egy kis segítséget számukra.

Először is, hagyjuk csak meg elhagyni kívánt Windows operációs rendszerünk, hiszen megszoktuk már, hogyan kell telepíteni, mit merre lehet találni a rendszeren és dokumentumainkat is szeretnénk elérni, nem akarunk először a mély vízbe ugrani. Nem is probléma, nem kell!
Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor hogyan fogok én Linuxot használni? Erre azt mondom, hogy ha nem vagy biztos a dolgodba, akkor haladjuk lassan, apránként.
Tehát van egy Windows rendszerünk, de szeretnénk átsorolni a Linux világba. A legelső probléma a „Nincsen a Linuxon Word”, „Nem tudok filmet nézni” szokott lenni, illetve az ehhez hasonló problémák. Azt javaslom, kezdjük el már Windows-on leváltani függőségünk egy jó nagy részét, és használjuk a Linux által nyújtott szoftvereket, melyek nagy része Windos-on is elérhető.
Irodai szoftverek terén egy nagyon jó kis program áll rendelkezésünkre, mégpedig az OpenOffice.org. Magyar nyelven tudjuk használni. Képes kezelni a Microsoft Office programcsomag által készített állományokat is, így nem vesztjük el azok felett sem az uralmat. A program innen letölthető: http://hu.openoffice.org/about-downloads.html
Ezzel sikerült kiváltanunk egy igen drága szoftvercsomagot egy ingyenesre. Ezentúl igyekezzünk ezt használni, hiszen Linuxunk alatt is ezzel leszünk képesek szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, bemutató készítésére, vagy sok egyéb fontos dologra.

OpenOffice.org Writer
OpenOffice.org Writer

Az internet böngészése Magyarországon már jelentősen átalakult és a felhasználók jelentős része használja már a Mozilla Firefox böngészőt. Ha esetleg még mindig az Internet Explorer előnyeit élvezzük, akkor ideje váltani, hiszen ez a termék nem található meg Linux alatt, viszont a Firefox rendszerint alapértelmezett böngésző. Töltsük is le: [download id=”37″]
Firefox
Firefox

Kép szerkesztésre még mindig a Photoshop a legelterjedtebb és elég széles körben használatos. Ennek kiváltására a Gimp nevű programot tudom ajánlani. Egyszerű képszerkesztéseket is képesek vagyunk vele végezni, de akár professzionális munkára is alkalmas lehet. Letöltés: [download id=”80″]
Gimp
Gimp

Sokan néznek filmet számítógépen, hiszen a nyáron készített videókat nem biztos, hogy kiírjuk DVD-re. Ezen a téren a Linuxra készített szoftverek nagyon erősen verik a Windows-os alternatívákat, rendszerint kodekcsomaggal együtt tudjuk őket telepíteni, így nem szükséges még azzal is bajlódnunk. Egyből két programot is ajánlok letöltésre:

 • Mplayer: Ezen az oldalon található sok letöltési lehetőség: http://www.mplayerhq.hu/design7/dload-hu.html. Akik azonban nem tudnak választani, azoknak itt egy link, amivel egy biztosan jól működő szoftver kapunk, kezelhető grafikus felülettel, melyet még testre is lehet szabni különféle témákkal: [download id=”81″]
  smplayer
  smplayer
 • VLC: A VLC saját kodek csomaggal települ és szinte mindent lejátszik (én még nem találkoztam olyan formátummal, amit ne kezelt volna). Egyszerű, letisztult felülete van, azonban egy kis interneten való keresgéléssel nagyon sok kinézetet tölthetünk le, amivel kezelhetőbbé tehetjük magunk számára. A hivatalos weboldal itt található: http://www.videolan.org/ Akik nem igazodnak ki az angol nyelvű oldalon, azoknak ide kattintva letölthetik: [download id=”74″]
  VLC Windows Vista alatt
  VLC Windows Vista alatt

A mindennapos használatra véleményem szerint elég ennyi szoftver, akinek van egyéb kívánsága írja meg hozzászólás formájában, szívesen segítek.
Az eredeti leírás itt található.

58 thoughts on “Hogyan kezdjek átállni Windowsról Linuxra?

 1. Aki játszani szeretne a számítógépén, egyedül annak nem ajánlott az oprendszercsere. Nekem pedig olyan igényem van, hogy muszáj Adobe programokkal dolgoznom (PhotoShop, InDesign, Illustrator), ezért a főrendszerem (Mandriva Linux) alá felraktam virtuális gépként egy Windows XP-t. Webszerkesztés megy az XP indítása nélkül is, de ha kiadványszerkesztésről van szó, akkor a rendelkezésre álló négy virtuális ablak egyikén indítok egy windózt. Bővebben: http://razide.hu/2009/08/14/bucsu-a-virusoktol/

 2. [re=5447]Razide[/re]: Érdekelne, hogy próbáltad-e a Linuxos kiadványszerkesztő programokat, és mi a véleményed róluk? Inkscape, Gimp, Scribus… ??

 3. Azoknak sem nyerő átállni akiknek speciális hardvere van, amihez nem ad a gyártó Linux drivert. Az ilyen eszközökhöz a legritkább esetben készít a közösség meghajtó programot.

 4. [re=5449]DesertDog[/re]: Ezt kiterjesztve: mielőtt átáll valaki, ellenőrizze a gépéhez vannak-e linuxos drive-ek (meghajtó-programok). Sajnos ez már nem teljesen a kezdő kategória, de sok bosszúságtól ment meg valakit, ha utánajár ennek.
  Ha én most vennék bármilyen gépet, az első helyen az szerepelne feltételként, hogy legyen teljes linux támogatottsága a célgépnek :).

 5. Lehet tul egyertelmu, de a GRUB (vagy LILO) segitsegevel elfer egymas mellett a ket (vagy tobb) rendszer, igy nem kell lemondani semmirol. Raadasul mar egy jo ideje irhato/olvashato az ntfs particio Linux alol, Windows-ra pedig ott az Ext2Fsd nevu program.
  Ha egybol fejest akarunk ugrani, legegyszerubb ha ellatogatunk a http://wubi-installer.org/ -ra, vagy aki batrabb, annak a http://goodbye-microsoft.com/ honlapot ajanlom 🙂
  Amugy jo a cikk 😉

 6. [re=5448]blaselinux[/re]: A linuxos munkának leginkább maga a Linux a legnagyobb kerékkötője. Ugyanis itt minden betű jóval nagyobb a GUI-n, mint mondjuk a windózon vagy macin. Ez azt jelenti, hogy az eszközpaletták jóval nagyobb helyet foglalnak el a képernyőn, mint az Adobe programjaiban. Úgy pedig elég nehéz szerkeszteni, hogy ha kipakolom a szükséges eszköztárakat, és azok elfoglalják a fél képernyőt.
  Inkscape-et még nem próbáltam, ezért arról nem tudok nyilatkozni. A Gimp-pel az a bajom, hogy alapban ismer egyetlen RGB színprofilt, az sRGB-t, a többit pedig esetleg lehet importálgatni. Én AdobeRGB-ben szoktam dolgozni, abba is fotózok, ezért engem különösen érzékenyen érint, hogy még ezt sem voltak képesek belecsomagolni a programba. Nyomdai szempontból pedig szörnyű, hogy nem kezel CMYK-t, ezért meg sem próbálom ilyen célokra használni. Ha pedig mégiscsak komolyabb célra kellene használnom a Gimpet, akkor inkább suttyomban raknék a gépre egy Photoshop 6.0-t, azzal is könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban tudnék dolgozni.
  A Scribus-szal sokmindent meg lehet csinálni, de számomra nagyon fontos, hogy legyen a tördelőprogramban magyar elválasztás. Szörnyű ránézni a rosszul egalizált, elválasztás nélküli sorkizárt szövegekre, amit az emberek többnyire Corelben szoktak elkövetni (ott sincs magyar elválasztás). Másik nagy nehézség, hogy nem lehet skálázni a megjelenítés részletességét, ezért egy low-end gépen (1,5 GHz) képtelenség használni, másodperceket kell várni, hogy egy-egy leütött betű megjelenjen a képernyőn. De majd ha összedobtam mondjuk legalább egy szórólapot, akkor lehet, hogy pozitívabb tapasztalataim is lesznek.

 7. [re=5554]Razide[/re]: Igen ezek a szigorúan szakterületi dolgok épp azok, ahol nem nagyon van lehetőséged a teljes átállásra. Főleg akkor nem, ha a ps-ben váltál szó szerinti profivá és hatékonnyá. A gimpnek inkább akkor van létjogosultsága, amikor boldog-boldogtalan ps-t (egy ~1500$ értékű szoftvert, mintegy 200GB terjedelemben) telepít, aztán arra használja, hogy körbevágja a nyaralási fotókat, meg szívecskét rajzoljon az aktuális nagy szerelem képére. Pedig ilyesmire tényleg elegendő lenne a gimp is.
  A „túl nagy asztali elemek” tényleg probléma, én átmeneti megoldásként a -jellegű témákat, és az „eszköztár gombok címkéi”-nek „szöveg a gombok mellett”-re állítását javaslom. A hasznos terület jelentősen meg tud növekedni ettől a két egyszerű lépéstől.

 8. „a Linux a legnagyobb kerékkötője. Ugyanis itt minden betű jóval nagyobb a GUI-n, mint mondjuk a windózon vagy macin.”
  Ismerni kellene a linuxot egy kicsit, hogy ne állíts ilyen butust. Alapértelmezetten a legtöbb Linux distrónak valóban nagyok a betűi grafikus felületen, ám akkorára és olyanra állíthtók utólag, amilyenre akarod.

 9. hát, alap desktop feladatokra használom egyelőre egy netbookon (ubuntu)- amiről szó is volt a cikkben, videó, zene, képnézegetés, netezés – elég jól elboldogulok már, fordítgatom a source-okat, olvasgatom a fórumokat, bugfixekre vadászok, elvagyok magamnak. Ez mind szép és jó. (ill. dehogy jó. nem örömömben kell fórumozzak egy hete hanem mert nem működik ez a sz@r…)
  A probléma az hogy én azért szakmám révén képben vagyok, és tudok angolul.
  Az az ismerősöm viszont aki xp-hez telefonos segítséget kér tőlem mert eltünt az ikon a desktopról, és hosszasan magyaráznom kell neki hogy mi az a fájlkezelő, meg képtelen magától egy zip-et kibontani, annak a linux maga a kénköves átok, a Halál. Ő az akit baromira nem hat meg az érv h hát free szoftver, a szemembe vigyorog h neki a XP is „free”, a szomszéd Pisti kiirta..
  A tipikus laikus usernek baromira nem való, és szégyen hogy tizenx év óta képtelen a linux túlnőni a tipikus gyerekbetegségein. Mindenből van 20 alternatíva, és mind valahol a .2 és .5 verzió között. Egy program legyen, de az kiforrott és csak azok a funkciók legyenek benne amik működnek… Laikusnak dekstop célokra használhatatlan. Server-nek persze más de most nem arról van szó.
  Én még mindig win-re voksolok ha kezdő user kérdezi h mit használjon.

 10. [re=5564]bubuka[/re]: Nem értek egyet. 🙂 Annak a fajta felhasználónak, akiről írsz, a windows ugyanolyan bonyolult mint a linux. Sőt, adott -egyszerű használat, új játékok kivételével: net, irodai feladatok, multimédia- szintű számítógép használatnál még egyszerűbb is lehet. Persze nem egy „forráskódból felépítve a nulláról” típusú hanem egy olyan, amit valaki feltelepített, beállított és testreszabott. Ubunturól beszélek.
  Tekintve, hogy a szimpla júzernek többnyire a windowst is a „szomszéd pistike” telepítette, ez nem olyan nagy különbség. A különbség inkább az, hogy a windowsa kb. két havonta rosszindulatú támadás, vagy egyéb ok miatt a kardjába dől, linuxon meg legalább a trójaikat nem tudja benyelni, akárhogy ügyeskedik is. Azt pedig ne mondja senki, hogy a gnome kategóriákba rendezett menüjében bonyolultabb megtalálni valamit, mint az ömlesztett „Start->Programok”-ban.
  A magam részéről egy olyan akadályt tudok (tegyük fel, hogy a hardver elemek támogatottak), amit javíthatnának, vagy beiktathatnának valami automatizmust, és ez a régi kernelek eltávolítása. Minden egyéb feladatra van grafikus, „egyklikkes” megoldás.

 11. [re=5570]gabro[/re]:
  ehhem, el tudod képzelni amint a szomszéd nyugdíjas Marika néni aki mondjuk könyvtáros és tudja mi az az „internets” segítséget kér mert a nem jött létre a makefile fájl és a configure script arra panaszkodik h a libc3.0-dev nem jó pedig azt már tegnap feltette?
  Mert egy emailben el lehet küldeni neki a tucows linket h amit leszed arra duplaklikk és akkor menni fog a codec amivel megnézheti a Józsiék esküvőjét.. Ez még megy, de ha linuxon van gond akkor … fórum, anyázás, fordítás, messages-ben keresgélés…
  Én egy hete vettem egy netbookot, Xp-t beállítottam egy nap alatt (egy épkézláb tűzfal és ms file and print share tiltás, máris kivédtük a trójaik felét), a tetü ubuntuval meg 4 napja kinlódok h találjak egy browsert ami nem térdel le ha youtube-ot nézek, nem fagy ki ha kiteszem fullscreenbe mint a agyonhypolt fos FFox 3.5 amire oly büszke a opensource bagázs, kinlódok h a netbook és hagyományos desktop view közt ne tünjön el a menüm (bugfix státusz Fixed, Released, és azóta is járnak oda panaszkodni emberek h francokat fixed…én már a bugfix utáni verziót használom, ugyanazzal a hibával. MI EZ?), kinlódok azzal h a netbook viewban is láthassam a panelre kirakott gnome notifier mezőt, kinlódok azzal h ne menjen el random a keyboard (!! 2009-ben!), kinlódok azzal h a funkcióbillentyűk működjenek (addig hekkeltem amíg már működik a brightness de random összeakad a volume-al), kinlódok azzal hogy a power management legalább minimálisan konzisztensen működjön és ne random csökkentse a fényerőt ha pedig be van állítva h ne…
  Mindezt egy olyan oprendszeren aminek a release száma 9-essel kezdődik. 2009-ben. Lekapcsol a keyboard..
  Nem, desktop célokra az ellenségemnek sem kívánnám a linuxot, mert olyannak való aki ért hozzá és aki vállalja is h kinlódik vele. Vagy eleve csak apacsra v samba-ra kell neki, arra meg jó egy 3as debian is…

 12. [re=5571]bubuka[/re]: miért is lenne ilyesmire szüksége „szomszéd nyugdíjas könyvtáros Marika néninek”? milyen formátumban volt „Józsiék esküvője”? szerintem elbeszélünk egymás mellett.
  A flash lejátszás probléma pedig létezik, de ott még mindig az adobe-nál a szerva. Szóval amiatt hiába hánysz az opensource „bagázs” meg a mozilla szemére.
  A többihez pedig: Az a rész megvolt, hogy mielőtt habzó szájjal nekirontasz az ubuntunak, próbáld ki/nézz utána, hogy egyáltalán menni fog-e?
  Esetleg:
  https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport/Machines/Laptops?action=show&redirect=HardwareSupportMachinesLaptops

 13. ehh, tényleg elbeszélünk egymás mellett, ugyanis attól habzik a szám h hivatalos releasbe olyan szoftverek kerülnek amiket feature-ként mutogatnak miközben critical bugokkal van tele ami nemhogy rontja, de gyakorlatilag lehetetlenné teszi a használatot (desktop switcher az eltűnő menükkel, maximus a széteső átméretezett ablakokkal. De azé’ büszkék rá..)
  botor módon azt hittem h ha egy i386os architektúrájú netbookom van amit az 5 éves XP full támogat akkor egy netbook-ra kihegyezett disztrib is fogja. Márpedig a gond ott van amit linkeltél: a gépek kétharmadánál ilyen hibák: no sound, microphone not working, hotkey not working blablabla. Hát kösz!
  Mancika baromira nem kíváncsi arra h linuxon neki miért nincs hangja, miért fagyott szét a browser meg miért szaggat a flash és hogy az Adobe a hunyó meg nincs VGA gyorsítás.
  Én olyan kétévente kipróbálok egy-egy divatosabb disztribet hogy most már hátha nem a XPnél szebb desktopra meg debil tuxos gadgetekre hajtanak hanem hogy ne faggyon szénné kernel panic-al install közben mert a merőben egyedi alaplapi realtek lan-om halálra rémítette a linuxot (ezt speciel egy debian művelte..)
  Nem a compriz-al kéne a parasztokat vakítani hanem össze kéne rakni egy normális disztribet. BSD-éknek sikerült, van pozitív példa is. Igaz ők nem is csukják a high meg critical bugokat amik nincsenek kijavítva….
  Az OS nem vallás, nem életérzés hanem használati érték kérdése. A linux-al több gondom volt 5 nap alatt mint XPvel egy hónap alatt. Ez egy darab user saját tapasztalata, és kisebb rutinnal szerkesztem a X86configot mint a registry-t, úgyhogy objektíve nem mérvadó a hisztim, de azért lábjegyzetként jegyezzük már meg h van aki szerint a linux egy kalap ….

 14. typo, ‘compiz’
  amúgy meg ha nagyon alap felhasználásról van szó, akkor egy live CD is jó a kezdetnek.

 15. Annyian fejlesztenek Linuxot,mimt régen a trabantszakértők! Mindenki ert hozzzá, de valahogy mindig hibádzik valami.
  A növányhatározó kissebb terjedelembe elfér, mint a Linux disztrók változatai!
  Párat kipróbáltam, volt ami az erőgépemen szépen muzsikált. Na nézzük a MiniITX-es masinán. A többség fel sem települt! Ha igen 800*600-as feébontás + ó kínai nyelvjárás.
  A linux arra való, hogy ráárő emberek a saját igényük és gépük szájíze szerinzt csináljanak valamit, ami a szomszédnak nincs!
  A sok hozzáértőt soha senki nem fogja egy cél érdekébe egy irányba terelni. Nincs annyi juhászkutya a földön!
  A Server termékek kivételével nincs két, egymással kompatibilis disztro!
  A mai rohanó világba, senk nem akarja a kőbalta gyártásának alapjait megtanulni. Ott a Géppuska, egyszerű és hatékony. Nem kell kézikönyv a használatához!
  Majd ha kigyógyulunk abból a szemléletből, hogy az enyém úgy is szebb és többet tud! Igaz csak az én gépemen és az én céljaimnak megfelelően. Talán lehet olyan libuxot gyártani ami méltó ellenfele leszz az MS oprendszereknek.
  Több állam beharangozta, takarékossági okokból át áll linuxra. Közbe rájött az ingyen, nem olcsó. Sok jólfizetett hozzáértő kell ahhoz, hogy a mancikák eltudják küldeni a szükséges leveleket, stb.
  Azóta sokan nyiltan, sokan csendben, de visszaálltak Windózra, mert annak a kezeléséhez elég a mancika tudása!

 16. [re=5580]bubuka[/re]: ok, itt most azt írod, hogy ha a te netbookodon nem ment, akkor máshol se fog, tehát sz*r, és más se használja. Miközben, ahogy te is írod, az XP-vel jó volt, az ubuntut meg kipróbálhattad volna, sőt egy kereséssel ellenőrizhetted volna a kompatibilitást, mielőtt telepíted. Aztán legföljebb annyiban hagyod, és maradsz az xp-nél. Mert -ugye- nem kötelezett rá senki.(?) Bár nyilván megvan a szépsége az önként vállalt szívásnak, meg az egy héten keresztüli asztalcsapkodó felháborodásnak is.
  [re=5619]Linux?[/re]:
  „A sok hozzáértőt soha senki nem fogja egy cél érdekébe egy irányba terelni” nem igaz
  „A Server termékek kivételével nincs két, egymással kompatibilis disztro!”
  nem igaz

 17. [re=5580]bubuka[/re]: Remélem nem a 9.10-essel szívsz és azt szidod… Egyébként egyetértek Gabro-val. Sajnos a hardver gyártók nem járnak a Linux fejlesztők kedvében ezért olyan silány bizonyos esetekben a támogatás. Sajnos.
  [re=5619]Linux?[/re]: Szerver tekintetben a Linux és Unix rendszerek igen csak elhúznak a Windows mellett, nem tudom, hogy te honnan vetted ezeket… A másik, hogy vissza váltottak Windowsra… nem hiszem…
  Egyébként a legnagyobb baromság, hogy a Linuxra való áttérés drágább, mint fenntartani a Windowst… miért is?? Egy jó Linuxos szakember ugyanannyiba kerül (vagy lehet, hogy olcsóbb), mint egy jó Windowsos szakember.
  De nem szeretném, ha egy nagy flame háború kerekedne ki ebből. Mindenki azt használ, ami neki tetszik. Ha jól emlékszem senkit sem köteleztem Linux használatára. 🙂
  Üdv

 18. 1. menni megy, csa sz@rul. a win 95 is működött..
  2. pont olyan joggal mondom h sz@r mint ahogy szerinted meg jó és mindenki nyugodtan térjen át.
  3. kompatibilitást hogy ellenőrizzem ha nincs a listán?
  XPnél mért nem kell ezzel törődnöm?
  Netbookok közt szerinted mekkora a difi HW-ben? Oké a touchpad lehet más, és még?
  4. az érv elől látom ügyesen elhajoltál: a gépek kb _felén_ nincs hang… Ezt Mancika hogy oldja meg maga? És jó esélyjel fut bele hasonló okosságokba monitor, egérkezelés (állítsd be a scroll speed-et gnome alatt..) v egyéb terén.
  5. nem mondtam h maradok az XPnél mert a problémákra van workaround és egy hét fórumozás meg config file hekkelés után mondjuk a problémák fele megkerülhető (szándékosan nem megoldhatót írtam).
  6. „Linux?” trabantberhelő hasonlatával egyetértek, linuxot elnézve tényleg a pajtában berhelt kukoricaszállító csettegők jutnak az ember eszébe. Végülis az is megy, csak hetente kell rajta kicsit szerelni, és a tulaj marha büszke rá.
  7. Kompatibilitás részéről túlzás amit írt. Ha lassan is de kezdenek rájönni h nem faja ha minden disztrib máshova teszi az xf86configot. Azé még van hova fejlődni..
  8. Abban is egyetértek vele h a linux annak való aki nagyon ráér szórakozni a géppel és tudja hova kell nyúlni ha gondja van.
  9. Az átlag user akiről szó van, a Mancika meg annyit tud róla mint az autójáról. Kell bele benzin oszt’ megy. Gépnek kell áram, oszt’ megy. Nem a csettegővel jár be dolgozni aminek költséghatékony marmonkanna benzintankja van és minden kereke más kocsiról van, hanem a suzukival. Hacsak nem akarja megnézni előtte a kompatibilitási listán h van e olyan alkatrész a csettegőn ami nem használható a 17es főúton és nem zavarja h néha nem lehet balra kanyarodni de van rá bugfix és saját maga megszerelheti csak esztergálnia kell egy alkatrészt…

 19. [re=5630]blaselinux[/re]: hát 9.10 még nem jött ki, nem? 9.4 Netbook remix ami van rajta. Végülis jó, meg sok szempontból kulturáltabb mint az XP de még mindig sok a hiányosság. Most pl Opera (új 10es!) alól akartam válaszolni és nem működik a „válasz” link. Epiphany-ból meg igen… Mi ez? (XPn persze jó!) 🙂
  A linuxra való áttérés meg itt kifejezetten otthoni célokra értendő, amennyire átjött a cikkból, és otthon Mancika magára van utalva.

 20. [re=5631]bubuka[/re]: „szerinted meg jó és mindenki nyugodtan térjen át.”
  – várj egy kicsit, ezt hol írtam?
  „Az átlag user akiről szó van, a Mancika meg annyit tud róla mint az autójáról.”
  -na, én meg arról beszélek, hogy -mivel Mancikának a windowst is te telepítetted, és a továbbiakban ő a háttérképet sem fogja lecserélni, így gyakorlatilag neki -előzetes igény és hardveregyeztetés után- ugyanúgy -illetve a malware fenyegetettséget, és a warezfelhasználást illetően akár jobban- alkalmas lehet egy készre hangolt linux is. Nem fog forrásból kodeket forgatni, mint ahogy a windowshoz sem fog saját fejlesztéseket készíteni. (hiszen a háttérképe is ugyanaz két éve, és azt is te állítottad be neki)

 21. [re=5634]gabro[/re]: ebben az esetben egyszeri Mancikának tényleg mindegy hogy mit használ mert te úgy számolsz h 5 ikont fog tartani a desktopon és semmi mást nem használ. Ebben az esetben tényleg jobb mert ha Mancika nem nyúl semmihez akkor a linuxhoz sem kell majd hozzányúlni.
  “szerinted meg jó és mindenki nyugodtan térjen át.”
  explicite nem írtad le, de ha írsz egy cikket az átállás menetéről nyílván nem lebeszélni akarod az olvasót. vagy csak én látom bele..
  na mindegy, peace.
  Már csak a keyboard és scroll problémát kell megoldjam

 22. [re=5638]bubuka[/re]:

  “szerinted meg jó és mindenki nyugodtan térjen át.”
  explicite nem írtad le, de ha írsz egy cikket az átállás menetéről nyílván nem lebeszélni akarod az olvasót. vagy csak én látom bele..

  Erre csak annyit tudok „mondani”, mint ahogy kezdtem is a cikket:
  Hogyan kezdjek átállni Windowsról Linuxra?
  Sokak fejében motoszkál ez a kérdés, akik találkoznak a Linuxszal, de nem tudják eldönteni, hogy hogyan is váltsanak, miként kezdjenek hozzá. Ezért gondoltam nyújtok egy kis segítséget számukra.

  Itt hol is mondtam, hogy mindenki használjon Linuxot??? 😉

 23. Sőt, igzából arról sincs szó, hogy használj Linuxot, csak, hogy mivle könnyíted meg a magad dolgát. Ha már Windowson elkezdesz olyna progikat használni amik Linuxon is elérhetőek, akkor sokkal könnyebb OS-t cserélni.

 24. Eh, olyan ez, mint amikor jobbikos és emeszpés vitatkozik: egyik sem tudja meggyőzni a másikat. Nem lehetne egy kicsit hanyagolni a szokásos, ezer fórumon megtalálható, és hasonló lefolyású linuxos flamewart? Ráadásul jobb lenne chatelnetek, mert itt csak két ember folyamatos párbeszédét látom.

 25. Razide: ilyen egy cikkhez a hozzászólás. vélemény, ellenvélemény. ez így jó. nyugodtan legyen flamewar, mert már tényleg sok, hogy a pénznyelőbe kényszerített felhasználónak fogalma sincs a másik oldalról. ha van, az meg téves.
  fiamnak már meg se mutatom a „másikat”. 8 éves és vígan Ubuntuzik, használja a terminált. aki idáig nem jut el, annak ne legyen sz.gépe…

 26. bubuka
  ne haragudj, röviden: nagyrészt tényleg butaság, amit írsz. számtalan ellenpéldát lehet felhozni. az, hogy esetleg te nem tudsz telefonon, emailben segítséget nyújtani Linuxhoz, window$hoz meg igen, ez még messze nem a Linuxot minősíti. a flash-ről: olvasgass néhány maces fórumot, hogy ott mennyire szidják a flash-t. érdekes módon csak a window$on működik rendesen. esetleg az adobenál reklamáltál már?
  „Mancika baromira nem kíváncsi arra h linuxon neki miért nincs hangja, miért fagyott szét a browser meg miért szaggat a flash és hogy az Adobe a hunyó meg nincs VGA gyorsítás.”>lehet, hogy Mancikát nem érdekli, de te nem Mancika vagy, és ezeket a hülyébbnél hülyébb ellenérveket te sorakoztatod, aki ráadásul tudod, hogy sok mindenért nem a Linux fejlesztők felelősek. a release szám meg puszta évszám, ha érdekel, és eddig nem tudtad, vagy más nem írta még. és Mancika gépén a window$ meddig megy jól, ha szomszéd „hozzáértő” pistike nem rak fel védelmi cuccokat? vagy ha szomszéd „hozzáértő” pistike felrak, de nem jól, és telemegy minden szarral a gép? vagy mancika gyermeke csereberél a haverokkal olcsó játékokat, és ezekkel együtt pár trójait? vagy emailben kapott akármilyen fájlt automatikusan kinyitja? vagy csak pendrive-ot rak be, amit a munkahelye és az otthona közötti „adatátvitelre” használ, és mondjuk automatikusan elindul egy csúnya cucc? (azzal együtt, hogy az automatikus indítás default le van kapcsolva, és mégis) ilyenkor mit csinál mancika a könnyen kezelhető window$zal?
  Linux?:
  „Azóta sokan nyiltan, sokan csendben, de visszaálltak Windózra, mert annak a kezeléséhez elég a mancika tudása!”>szerinted ezt nem verné nagydobra az M$, és a hozzád hasonló hiénák tábora?

 27. …azt tegyük még hozzá, hogy a pénzedért nem kapsz semmivel sem többet, jobbat, szebbet, kezelhetőt. 🙂

 28. [re=5736]tomtyi[/re]:
  amit írtam az egy ember személyes véleménye. és nem kell vallási kérdést csinálni egy szimplán technológiaiból, nem az XPt védem, azért vagyok kénytelen használni mert nincs pénzem Mac-ra és a linux alatt meg periféria problémáim vannak.
  A maguktól elinduló fájlok meg érdekelnének. főleg akkor is ha az automatikus indítás le van tiltva.
  „hogy esetleg te nem tudsz telefonon, emailben segítséget nyújtani Linuxhoz, window$hoz meg igen”
  nem ezt írtam. igaz ezt én is benéztem már gabro esetében
  @raptor: „…azt tegyük még hozzá, hogy a pénzedért nem kapsz semmivel sem többet, jobbat, szebbet, kezelhetőt. :)”
  nekem bőven elég ha egy sima update után nem csesződik el a touchpadom és tudom mozgatni a kurzort.

 29. [re=5728]Razide[/re]: Szerintem nincs itt flamewar, mindenki rendesen viselkedik. Ellenkező esetben Charlie már régen kizavart volna minket az erdőből. Vagy legalábbis széjjelültet. 🙂

 30. Jómagam már több mint fél éve Ubuntut használok. Ritka az olyan nap amikor wint bootolok be, de ez azért is van, mert legtöbbször csak böngészek, zenét hallgatok, esetleg videózok. Játékokkal mostanában nem nagyon játszom, a mai divatos gámák nem nagyon érdekelnek.
  Néha próbálkozok is újabb programokkal itt Ubuntu alatt, de sok minden nem úgy működött, ahogy számítottam. Rengeteg használhatósági probléma van a programokban, és az oprendszerben magában.
  Vegyük például a csoportos átnevezést. A repóból feltelepítettem egy purrr nevű frontendet, mely beépül a Nautilusba és elvileg a kijelölt/mappában lévő fájlokat lehet vele átnevezni. Kinézetre hasonlít pl. a Total Commanderes átnevezőre, de hamar kiderült, hogy bonyolultabb műveletekhez, pl. karaktersor kicserélése fájlnévhez már regexp ismerete szükséges! Most a pyrenamert használom, azzal meg az a baj, hogy azt nem lehet nautilusból indítani, ráadásul nincs címsáv, csak egy mappafa, a megfelelő mappába való navigáláshoz.
  A vicc az, hogy Windows alatt nem tudok „leszokni” az uTorrent-ről, de itt Ubuntu alatt mégis a Transmission-t használom, mert gyors, kényelmes és nagyjából tudja azt, amit egy torrentklienstől elvárok. Ezzel szemben nincs egy rendes letöltőmenedzser GTK/GNOME alá. legalábbis olyan nem ami mindezt tudja:
  1. szépen beilleszkedik a GNOME környezetbe;
  2. a legutóbb használt mappák megjegyzése;
  3. a letöltési listán több elem kijelölése, és azokon alapvető műveletek végzése (indítás, leállítás, elem törlése a listáról);
  4. letöltési sebesség állítása „röptében”;
  5. Ha kell, egy weboldal címét beírva kilistázza az oldalon lévő linkeket, és berakja letöltéshez azokat, melyeket kiválasztok.
  6. Mindezt bármilyen böngészőből (nem csak Firefox!) indítva is tudja.
  Persze lehet mondani, hogy csoportos átnevezéshez ott a KRename, letöltésre meg a KGet, azoknak feltelepítése azonban egy csomó KDE-s dolog telepítését vonja maga után. Persze ez nem jelenti azt, hogy valamikor ne próbálkoznék meg majd vele.

 31. bubuka
  1:1 🙂
  és mit teszel, ah lesz pénzed macre, és ott szívsz, pl. a flash-sel ugyan úgy, vagy jobban mint Linuxon?

 32. [re=5747]tomtyi[/re]: nem tudom, de pl ha kétnapi hekkelés és fórumozás nélkül, alapból tudom mozgatni a kurzort miközben google-zok, az már egy nagy lépés a lenini úton

 33. [re=5743]DooMHeaD[/re]: izé, többen is írtátok, hogy mindenféle program futási hibái vannak. Én 2 éve használok ubuntut (volt közben kubuntu is), és igazából jelentős problémát nem tapasztaltam, általában minden működik. Míg csak wint használtam, akkor is rengetegszer előfordult, hogy fórumokat kellett böngésznem, hogy bizonyos problémákat megoldjak.
  Egyébként egy csomó játék (mai) elérhető linuxon is. Érdemes a wine szoftvertámogatásos oldalát megnézni. Egyébként erről sem a linux tehet, hanem az MS (lobbi dolgok), + játékkészítők. Sajna meg ez egy kicsit ördögi kör :(.
  Azzal, hogy KDE-s programok miatt az alap KDE-s csomagok feltelepülnek, nem értem, hogy mi a baj.
  Nagy fájdalmam egyébként, hogy a TotalCmd-nek nincs linuxos fordítása. Sajna eddig olyan jó fájlmenedzsert, mint az, nem találtam linux alá. Egyébként a csoportos átnevezésről meg annyit, hogy a két oprendszer szempontjából a win egyáltalán nem vezet. Tudtommal egyáltalán nem tud semmi ilyet alapból az sem. Hogy mennyire bővíthető, az nem tom, win-en (is) totalcmd-et használok :).

 34. Nos ehhez annyit hogy a cikk nagyon hasznos de szerintem ezt egy józan gondolkodású ember saját magától is feléri ésszel. (javítsatok ki ha tévedek) Debian testing ágát használom a legnagyobb megelégedéssel. Egyetlen hardware problémám sincs mert mikor az ember laptopot vagy egyéb gépet vesz megnézi, hogy milyen gyártók készítik az alkatrészeket. Érdemes nézegetni a linlap.com és a hozzá hasonló weboldalt mielőtt az ember vásárlásra adja a fejét. Vagy élni kell azzal a feltételezéssel hogy más is vett már ilyen gépet/alkatrészt és esetleg az interneten megosztotta tapasztalatait. Másrészről rengeteg linux terjesztés kínál live cd formátumban kipróbálási lehetőséget. Ekkor tényleg lehet szembesülni a mi nem megy/mi megy problémával. Másrészt meg a saját hülyeségünk miatt ne hibáztassunk mást. Nehéz beismerni de tegyük meg és ne köpködjük egymást mert semmi értelme. Saját akaratából mindenki azt használ ami neki kényelmes. Másrészt nem lehet mindenkit egy valamivel boldoggá tenni főleg akarata ellenére nem.

 35. @balage
  A KDE-s csomagokkal csak az a bajom, hogy elég sok helyet foglalnak. Ez afféle rögeszme nálam, hogy csak GTK-s programot használok. Pedig van olyan progi is feltelepítve, ami QT-t használ. De a KDE-s programoknak ezenkívül sok más függősége is van (pld. kdebase csomagok). De azért majd kipróbálom, a K-s programokat, meg magát a KDE-t is.
  A Total Commander-nek sztem Windows alatt se nagyon van alternatívája 🙂 ott egy ingyenes klónt használok, annak is ugyanolyan csoportos átnevezője van, mint a TC-nek, és van lehetőség a panel címsorában megváltoztatni az elérési utat nekem az ott elég. Sajnos az utóbbit nem tudja a Gnome Commander, a Midnight Commanderről meg azt hallottam, hogy még nem tudja kezelni az UTF8-as fájlneveket.
  Lehet, hogy tényleg ki kéne már próbálnom a KDE-s programokat, a Krusadert állítólag sokan dícsérik…

 36. [re=5806]DooMHeaD[/re]: én próbáltam azt is, de az se olyan jó. Az MC szerintem tudja az utf8-at… legalábbis nálam nincs gond az ékezetekkel (Ubuntu 9.04).

 37. Azért kíváncsi lennék milyen hardverrel van probléma 2009-ben egy ubuntuban. Érdekességképp: ubuntu 9.04 lekezel minden hardveremet (kivétel usbs kormány de már rég nem használom ergó nem érdekel) míg winvista és win7 rendszerekhez már nem készít a Trust drivert a webkamerámhoz. Minden más hardvert mindhárom OS (Windows{XP|Vista|7}, Több mint 4-5 Linux disztribúcióval szoktam szórakozni (pl Ubuntu, Fedora, openSuse, Slackware, Zenwalk, stb), Hackintosh (MacOSX Leo))
  Valahogy nehezen hiszem hogy egy 2-3 éves géppel előfordulna hardver para. Amúgy meg mindenki azt használ amit szeretne. Jómagam mindhárom rendszer szeretem de valahogy a windows mégis a mezőny hátulján van. Az első helyen azonban holtverseny: GNU/Linux és MacOSX. Remélem nem volt szenvedés végigolvasni kicsit hosszú lett.

 38. [re=6218]babosc[/re]: ami eddig kellemetlenül érintett:
  Ati Radeon Mobility x200 chipset egy Lenovo notiban. Gyakorlatilag használhatatlan volt a 9.04-el. (néhány perc után keményre fagyott)
  Aztán, avermedia hybrid pcmcia tuner: nulla támogatás.
  Szerencsére a saját hardvereimmel nekem is szépen muzsikált eddig az összes kiadás 2007 óta. Meg azért jönnek a hírek az ati támogatás javulásáról is most már.

 39. Hm. Megfogtál Ati-ék tényleg elég hebehurgyán támogatnak. Jómagam nVidia-t használok talán ez az oka hogy nem futottam bele a problémádba.
  Néhány éve még a wlan kártyám okozott gondokat a legtöbb disztróban, de kb fél-háromnegyed éve kernelből támogatva van, s azóta csak MacOS miatt kellett egy usbs wlan sticket vennem. De bőven megérte 😀
  Amire egyékbént utalni akartam: már réges rég nem az a helyzet mint néhány évvel ezelőtt. Ubuntu sok téren jóval túlment a windowsban megismert határokon. És valahogy teljesítmény téren nálam sokkal jobban muzsikál az új Ubuntu mint az új Windows… (de flame-t félretéve mindenki azt használ amit akar. Vitázni felesleges, akinek meg nem tetszik egy cikk témája nem kell elolvasni, reagálni meg pláne nem.)

 40. [re=6235]DesertDog[/re]: azért ez nem egy olyan populáris termék mint pl. egy ati videokártya.

 41. [re=6236]charlie[/re]: Az eredeti hozzászólásomban (harmadik hozzászólás körül) ami ezt az egész kompatiblitási meg driver cirkuszt elindította, éppen arra utaltam, hogy Linux alatt főleg a speckó hardverekkel vannak a megoldhatatlannak tűnő problémák.

 42. [re=6266]DesertDog[/re]: Igen, sajnos a speciális hardverek nem működnek megfelelően (vagy egyáltalán). Ezt azonban nem feltétlenül a Linux rendszerek hibájának írnám fel. A hardver gyártók ugyanolyan hibásak (sőt).
  De, mint már előttem említették páran, mindenki azt használ, amit szeretne. A cikk azok számára készült, akik szeretnének váltani, de nem mernek… nem tudják, hogyan kezdjék.
  Üdv

 43. [re=6269]blaselinux[/re]: Nem is mondtam, hogy ez a Linux rendszerek hibája lenne, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy ha valakinek ilyen hardvere van, az csak akkor kezdjen el Linuxon gondolkozni, ha már tudja, hogy honnan szerez drivert az eszközéhez.

 44. [re=6266]DesertDog[/re]: Az ilyen cuccokkal ált. akkor is gond van, ha egy nagyobb Windows frissítés jön be. pl. XP – Vista. Mivel nem adnak frissített drivert.

 45. Sajna eléggé elmentünk a témától mindenesetre én köszönöm az összefoglalást az általánosabb szoftverekről (bár nekem sajnos újat nem mondott).
  Engem még érdekelne valami olyasmi (bár nem feltétlenül gondolom komolyan, hogy erre egy leírás lenne a megoldás), hogy webfejlesztők (tudom specifikus téma) számára milyen áttérési lehetőség van. Felhasználók jó része használ valamilyen MS terméket (IE, Outlook) netezés közben, és hát pl Outlook meg se nyikkan (legalábbis MSOFF2K3 csomagban levő outlook). Nem beszélve a psd-k csodás világáról. A Flash készítést már nem is említem… Ezek sajnos nekem nagyon hiányoznak. (Igen a GIMP kezeli a psd-t de csak kb 50%-osan {layer effects, szövegek pl már csak részleges vagy egyáltalán nem})

 46. [re=6590]Dani[/re]: én olyat még nem láttam. Tudnál valami leírást adni hogy mi történik? (bár nem feltétlen ide tartozik úgyhogy ha gondolod a babosc kukac gmail pont com email címen szívesen segítek.)

 47. Szóval sz van, hogy elíndítok egy videót és megy a hangja rendesen, de a videó helyén csak feketeséget látok. Amúgy mindegy, mert úgyis letöröltem, mert vinyómon kevés volt a hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .