Hogyan kezeld a bolhacsípést?

bolhacsípés

A bolhák nagyon apró élőlények, amik sajnos a közvetlen környezetünkben is előszeretettel élnek. Ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak, így ott, ahol egy-két bolha előfordul, rövidesen sokszorosára nő a számuk. Sajnos nem a jelenlétükkel tudják zavarni az életünket, hanem azzal is, hogy megcsípnek.  

A bolhacsípés egy rendkívül gyakori jelenség, ami könnyen felismerhető, ha piros foltot látunk magunkon, ami viszket is. Bár kinézetben lehet, hogy hasonlít a szúnyogcsípésre, mégis más. A csípés kezelése pedig sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk, csak egy kis odafigyelést igényel. 

Ebben az írásunkban a bolhacsípést és annak lehetséges kezelését vesszük górcső alá. Először is elmondjuk, hogy pontosan hogyan azonosítható be és szó lesz arról is, hogy jelenthet-e veszélyt ránk vagy a háziállatainkra.

Honnan tudod, hogy a bolha csípett meg? 

 

Ha megcsíp egy bolha, akkor valószínűleg az első, amit észreveszel, hogy valahol viszketni kezd a bőröd. Amikor pedig tüzetesebben is megnézed, akkor egy apró, ám annál pirosabb dudort veszel észre. A szúnyogcsípéssel ellentétben ezek a dudorok nem nőnek, továbbra is kicsik maradnak. A körülöttük lévő bőrfelület pedig nem csak viszkethet, hanem fájdalmas is lehet, sőt, a csípés helyén akár kiütés is jelentkezhet. A leggyakrabban érintett területek a boka, a láb, a derék, a hónalj és az ágyék.

Jelenthet-e veszélyt a bolhacsípés? 

Háziállatok esetében a bolhacsípés okozhat más betegségeket, ám emberek esetében erre nagyon csekély esély van. Ugyanakkor azt azért fontos tudni, hogy a csípés helyén a baktériumok be tudnak jutni a szervezetbe, ahol akár fertőzést is okozhatnak. Különösen akkor történhet ez meg, ha elvakarod. A fertőzés onnan ismerhető fel, hogy a bőrfelület még pirosabbá válik, sőt, akár gennyes is lehet.

Hogyan kezeld a problémát? 

A vakarás semmiképp sem jó megoldás, ugyanis azzal tovább ronthatsz a helyzeten. Ha nem nyúlsz hozzá, akkor a bolhacsípés magától is elmúlik, inkább a bolhák jelenlétének megelőzésére érdemes fókuszálni. Ezt kétféleképpen teheted meg. Egyrészt oda kell figyelni a háziállataidra, másrészt pedig az otthonodat is rendszeresen tisztítani kell. Ebbe többek között az ágynemű gyakori cseréje is beletartozik.

Láthatod, hogy azért nem katasztrófa, ha megcsíp egy bolha, de azért nem árt tudni, hogy mi a teendő ilyenkor. Mint, ahogy más problémára is igaz, ez esetben is sokkal könnyebb a megelőzés, mint a már megjelenő tünet kezelése. Különösen, hogy higiéniai szempontból sem túl előnyös, ha bolhák vesznek minket körül.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .