Hogyan kezeljünk fájlokat a Linux terminál segítségével? Hasznos parancsok Linux-ra (2. rész)

Mint a legtöbb modern operációs rendszer, a Linux is rendelkezik grafikus kezelőfelülettel, azonban érdemes lehet megtanulnunk a kezelését parancssor, jelen esetben a terminál segítségével is. Ezek a hasznos parancsok bizony megkönnyíthetik életünket sok helyzetben.

cp – Copy Files (fájlok másolása): Ez a parancs hasonlóan működik a már megismert ’’mv’’ parancshoz, azonban a kiválasztott fájlokat másolja, és nem áthelyezi őket. Lehetőségünk van rekurzív módon másolni is a ’’cp -r’’ paranccsal. Ez a jelenleg kiválasztott mappáról és az abban található összes fájlról készít egy másolatot egy új helyre.
A ’’ cp -r /home/howtogeek/Downloads /home/chris’’ parancs például a ’’/home/howtogeek/Downloads’’ elérési útvonal végén található mappáról készít egy másolatot és a ’’/home/chris’’ mappába teszi azt.
 
mkdir – Make Directories (mappa létrehozása): Ez a parancs létrehoz egy új mappát/könyvtárat.         Az ’’ mkdir example’’ parancs például létrehoz a jelenleg kiválasztott mappában egy ’example’ nevű mappát.

ln – Create Links (linkek létrehozása): Ez a parancs linkeket hoz létre. A leggyakrabban használt linktípus a szimbólum alapú link, amelyet az ’’ln -s’’ paranccsal tudunk létrehozni.                                    Az ’’ln -s /home/howtogeek/Downloads /home/howtogeek/Desktop’’ parancs például a Downloads mappára létrehoz egy linket az asztalon.
 
chmod – Change Permissions (Engedélyek/hozzáférés megváltoztatása): Ez a parancs egy adott fájlhoz való hozzáférést, az ahhoz kapcsolódó engedélyeket szabályozza. A ’’ chmod +x script.sh’’ parancs például a script.sh fájlhoz futtatási engedélyeket ad a jelenlegi mappában. A ’’ chmod -x script.sh’’ ezzel szemben eltávolítaná ugyanezt az engedélyt. A Linux fájlokkal kapcsolatos engedélyek/hozzáférések kissé bonyolultak lehetnek eleinte, ezért, ha részletesen szeretnénk ezeket használni, akkor érdemes kicsit jobban utánanézni a témának.
 
touch – Create Empty Files (üres fájlok létrehozása): Ez a parancs létrehoz egy új, üres fájlt. A ’’ touch example’’ parancs például létrehoz egy új, üres, ’example’ nevű fájlt a jelenlegi mappában.

mc – Egy teljes fájlkezelő. A Midnight Commander az egyik legjobb alkalmazás, amely a Linux-ban megtalálható. Egyike a kiválóan megtervezett és full extrás fájlkezelőknek, amelyek a Linux terminálon keresztül elérhetők és használatba vehetők. A legtöbb disztróra nem kerül telepítésre alapesetben, ezért egy speciális parancsra lesz szükségünk, amellyel például az Ubuntu-ra feltelepíthetjük. A Parancs a ’’sudo apt-get install mc’’. Amint befejeződött a telepítés a terminálon keresztül az ’’mc’’ parancs segítségével tudjuk futtatni. A nyilak segítségével kiválaszthatunk fájlokat, a Tab gomb segítségével pedig a panelek között navigálhatunk. Az Alt-1 kombinációra előjön a súgó, az Alt-2 kombinációra pedig előjön a főmenü. Ha a terminálunk rendelkezik egér periféria támogatással, akkor a Midnight Commander-ben az egeret is használhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .