Home / Apple / Hogyan lássunk bele, hogy mely cégek töltenek fel rólunk adatokat a Facebook-ra (2. rész)

Hogyan lássunk bele, hogy mely cégek töltenek fel rólunk adatokat a Facebook-ra (2. rész)

Az előző részben megnéztük, hogy miért lehet hasznos a Facebook és a felhasználók számára is az, hogy bizonyos weboldalak adatokat gyűjtenek böngészési szokásainkról. A Facebook alapvetően egy ingyenes alkalmazás, így a reklámokból, partnerkapcsolatokból és egyebekből kell megélnie. Ezt, mint felhasználók, el kell, hogy fogadjuk.facebook

Amikor a Facebook megkapja adatainkat egy webhelytől, akkor általában jóval többet kap, mint amit aztán a felszínre hoz. Mindez persze az adatvédelmi törvények keretein belül történik, melyről pár hónapja a Facebook értesítette is a felhasználókat és át is kellett tekintenünk ezeket a változásokat, valamint el kellett fogadnunk a felhasználási feltételeket is. Az adatok védelme azonban sokak számára kritikus pont és sokan a böngészési tevékenységeiket sem szívesen osztják meg cégekkel. Nézzük tehát, hogy hogyan nézhetjük meg milyen adatok kerülnek továbbításra. A folyamat rendkívül egyszerű.off-Facebook activity

Indítsunk el egy böngészőt, majd másoljuk be a következő linket: https://www.facebook.com/off_facebook_activity/

Biztonsági okokból meg kell adnunk jelszavunkat az adatok megtekintése előtt. Amint ez megvolt, elénk tárul egy oldal, ahol keressük meg az „Off-Facebook Activity” nevű szekciót (Facebook-on kívüli tevékenységek). A szöveg alatt látjuk majd néhány alkalmazás logóját, mely nemrégiben adatot küldött tevékenységeinkről a platformnak. Az egyes logókra, ikonokra kattintva nagyvonalakban megtekinthetjük, hogy az adott weboldal mit küldött a Facebook számára. A következő oldalon megtekinthetjük, hogy az elmúlt 80-90 napban mely applikációk küldtek rólunk adatot, egy teljes listát fogunk látni és ugyanúgy rákattinthatunk az egyes elemekre, ha részletes információt szeretnénk. Teljes részletességgel nem fogjuk látni az adatokat, de nagyvonalakban megnézhetjük, hogy mi került megosztásra.aktivitas reszletek

Ha bizonyos weboldalak esetében ki akarjuk kapcsolni az adatmegosztást, akkor ezt is itt tehetjük meg. Kattintsunk egy alkalmazásra vagy weboldalra a jelenlegi szekcióban, majd keressük meg a „Turn off future activity” (aktivitás/adatgyűjtés kikapcsolása) opciót és kattintsunk rá. Fontos azonban, hogy a felugró ablakban elolvassuk, hogy ez milyen hatással lesz az adott alkalmazásra vagy weboldalra. Ha például Facebook fiókkal jelentkezünk be az adott szolgáltatásba, akkor ez a későbbiekben nem fog működni. A Facebook továbbra is kapja majd az adatokat, de azokat nem használja fel, hogy a reklámokat optimalizálja, csupán saját szolgáltatásai javítására használja. A változások érvénybe lépéséhez kell körülbelül 48 óra. Folytatjuk a következő részben!

Szerző Fórián Andrea

Olvastad?

Contributing to Creators

Megéri a Youtube Premium szolgáltatás?

A Youtube Premium egy havi előfizetős szolgáltatás, mely a cég állítása szerint feljavítja az eltöltött …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás