Hogyan maximalizáljuk Linux-os laptopunk akkumulátor idejét? (1. rész)

A laptopgyártó cégek rengeteg időt töltenek azzal, hogy optimalizálják driver-eiket Windows rendszerekre és az ezekhez kapcsolódó akkumulátor időkre. A Linux sajnos nem nagyon kapja meg ezt a fajta figyelmet. Egy Linux rendszer ugyanazon a hardveren ugyanolyan jól teljesíthet, mint egy Windows, azonban az akkumulátoridő közel sem biztos, hogy identikus lesz.

Érdemes azért megjegyezni, hogy a Linux akksi idők sokat javultak az elmúlt években. Az alap Linux kernel is sok szempontból jobb lett, ráadásul a legtöbb disztró automatikusan átállít bizonyos energiafelhasználási paramétereket, amikor laptopon használjuk őket. Vannak azonban még trükkök, melyekkel növelhetjük az akksi töltési ciklusának életét.
Az első dolog, amit meg kell néznünk, az a képernyő fényereje. Minél magasabb a fényerő, annál gyorsabban merül az akkumulátor. Ubuntu-ban a rendszerbeállítások > Fényerő és lezárás (System settings > Brightness and Lock) részlegben találjuk ennek a beállíthatóságát. Windows-hoz hasonlóan Linux-on is megmondhatjuk, hogy mikor lépjen a laptop energiamegtakarítási, avagy ’power saving’ módba, ezáltal csökkentve az akksi merülését. Ez az opció néhány perc tétlenség után kikapcsolja a képernyőt.

Linux-on lehetőség van olyan szolgáltatások kikapcsolására is, mint a Bluetooth. A Rendszerbeállítások Bluetooth részlegében tehetjük ezt meg. Ha nem használjuk a Wifi-t, akkor a repülő üzemmódba való kapcsolással további energiát takaríthatunk meg, hiszen a Wifi adóvevő ilyenkor nem üzemel. A Rendszerbeállítások > Hálózati (Network) részlegben találjuk.
A legnagyobb merülési faktort a laptopoknál az energiaigényes alkalmazások és a játékok jelentik. Ha integrált grafikus egységgel rendelkezünk, akkor nincs probléma, mivel ezeknél nem fognak energiafelhasználásbéli problémák jelentkezni. Habár az Intel grafikus meghajtók nem a legjobbak, kompakt és praktikus megoldást biztosítanak laptopok esetében. Ha azonban gamer laptopunk van és Nvidia vagy AMD grafikus kártyák kerültek a gépbe, akkor lehet, hogy lesz egy kis munkánk.

A legrosszabb esetben laptopunk NVIDIA Optimus-al vagy az AMD váltható grafikus egységével (switchable graphics) van felszerelve. Az ilyen laptopok ugyanis két grafikus kártyával rendelkeznek; az Optimus esetében egy akkumulátor barát Intel GPU-val és egy erősebb Nvidia GPU-val, mely a játékok indításakor indul be. Ellenkező esetben az Intel GPU működik az alapabb feladatok ellátására. Ez Windows-on szépen működik, azonban Linux-on a megfelelő Linux driver-ek nélkül folyamatosan az erősebb GPU lesz használatban, mely így nagymértékben fogyasztja az akksi töltöttségét. Ezt az nvidia-prime csomaggal tudjuk orvosolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .