Hogyan maximalizáljuk Linux-os laptopunk akkumulátor idejét? (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk bizonyos problémákkal, melyek felmerülhetnek akkor, ha Windows-ra tervezett laptopokat és akksikat használunk Linux rendszerekkel. A megfelelő driver-ek beszerzése alapvetően fontos, különösen gamer laptopoknál, hiszen az itt dolgozó videókártyák igencsak igényesek lehetnek. Vannak azonban további módszerei is az energiával való spórolásnak Linux-os laptopunkon.

Ha már nagyon sok probléma van a töltöttséggel, akkor jó esély van arra, hogy laptopunk akkumulátora egyszerűen elhasználódott. Ubuntu-n például a Dash részlegből megnyithatjuk az Energiafelhasználási Statisztikákat (Power Statistics), melyben az ’Energy when full’ paraméter, avagy a maximális töltöttségi energia paraméter megmutatja nekünk, hogy akkumulátorunk mennyi energiát képes jelenleg tárolni maximális töltöttség esetében.
Az ’Energy (design)’, avagy Energia (dizájn) paraméter pedig azt mutatja, hogy mennyit tudott tárolni eredetileg, amikor elhagyta a gyárat. Osszuk el az “Energy when full” paramétert az “Energy (design)” paraméterrel, az eredményt szorozzuk meg százzal, és megkapjuk azt a százalékos értéket, mely az akksi jelenlegi max kapacitását mutatja az eredetihez képest. Ha az érték 50% körüli, akkor eljött az ideje új akkumulátor vásárlásának. Ha más disztróval dolgozunk, melynek nincsenek ilyen statisztikái alkalmazás formájában, akkor a terminálban a következő 2 paranccsal megtekinthetjük az értékeket:
’cat /sys/class/power_supply/BAT0/charge_full’
’cat /sys/class/power_supply/BAT0/charge_full_design’

Rendelkezésre áll Linux-on még néhány olyan alkalmazás, mely apró változtatások által növeli az akkumulátor töltöttségi idejét. Ezek beüzemelése azonban általában sok munkával jár és az eredmény nem túl szignifikáns. Az Intel által kiadott ’PowerTOP utility’ például ilyen. A szoftver megnézi a rendszert és megállapítja, hogy bizonyos energiamegtakarítási funkciók aktiválva vannak-e, ezen felül pedig javaslatokat is tesz az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Ubuntu-n a terminálból a következő parancsok segítségével szerezhető és üzemelhető be:
’sudo apt install powertop’
’sudo powertop –calibrate’

Ha végképp szenvedünk, akkor feltelepíthetjük a ’TLP’ nevű programot is, mely tulajdonképpen egy agresszívabb akksi élettartam kalibráló csomag. A TLP aktívabban függeszti fel az USB portok működését, időnként leállítja a merevlemezt és pórázra köti elég komolyan a CPU-t is. A TLP egy utolsó mentsvár, mivel normális akksiknál szinte biztos, hogy nincs rá szükség. Használata akkor ajánlott, ha már nagyon közelítünk az 50%-hoz. A következő paranccsal beszerezhető:
’sudo apt install tlp’

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .