Hogyan működik a villanybojler?

Több évtizeddel ezelőtt meglehetősen problémás volt a meleg víz „előállítása” mosáshoz, fürdéshez, főzéshez vagy mosogatáshoz. Az embereknek el kellett menniük egy közeli – vagy épp messzi – kúthoz, tóhoz vagy folyóhoz, hogy megfelelő mennyiségű vizet merítsenek, hazaérve pedig felmelegítsék a tűz segítségével.
Azóta persze hatalmas volumenű változások mentek végbe a világban, és a melegvíz előállítás is sokkal könnyebbé, egyszerűbbé vált a bojlerek megjelenésének, és a villanybojler árak gazdaságosságának köszönhetően. Mondhatni ma már szinte természetes a háztartásokban való jelenlétük, ennek ellenére mégis csak kevesen tudják, hogy valójában hogyan is működnek a mára már hagyományosnak számító villanybojlerek. Mint, ahogy a nevükben is benne van, ezek a készülékek árammal működnek, ezért nélkülözhetetlen, hogy rá legyenek kötve az áramhálózatra. A villanybojler vezérlésének központi, és egyben az egyik legfontosabb alkotóeleme a termosztát, aminek tulajdonképpen az a szerepe, hogy a kívánt hőmérsékletre melegítse fel a tartályban lévő vizet.
E nélkül hiába is várnánk, hogy meleg víz folyjon a csapból, az nem következne be. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy a bojlereket egy hibátlanul működő termosztáthoz csatlakoztassuk, ami hosszú éveken, évtizedeken keresztül be tudja tölteni a funkcióját. A termosztát lehetővé teszi, hogy az egyéni igényeink szerint programozzuk be a rendszert, ami nagymértékben hozzájárul a kényelmes, tudatos használathoz. A villanybojler belsejében egy hőmérő is be van építve, ami folyamatosan ellenőrzi a vízhőmérsékletet.
Ha a hőfok az adott értékhatár alá süllyed, akkor az eszköz jelez a vízmelegítőnek, hogy lépjen működésbe, és kezdje meg a melegvíz termelését. A bojlerek azon egyszerű elv szerint működnek, hogy a meleg víz – akárcsak a meleg levegő – felfelé emelkedik, ennek hatására pedig eljut a kimeneti csövekbe. Amit még mindenképp érdemes tudni a villanybojlerek működéséről az az, hogy csak akkor kapcsolnak be, amikor valóban szükséges, ami egyben azt is jelenti, hogy a készülékek üzemelése meglehetősen energiatakarékos!
A bojler zavartalan működése, csak akkor valósul meg, ha a karbantartásra folyamatosan figyelmet fordítunk.
Ha szüksége van szakember segítségére a villanybojler beszerelése, javítása, karbantartása miatt, akkor hívja a 06 20 398 7569-es telefonszámot, mi komplex megoldással várjuk!

1 thought on “Hogyan működik a villanybojler?

  1. Az lenne a kérdésem hogy többen lakunk sajnos egy családi házban, a rokon kitalálta hogy csak időközönként van melegviz a bojlerban merthogy egész nap nem fűtheti a vizet mert hogy sokba kerül… Ennek van értelme? Mármint abban mi a ráció hogy napi ta inkább ki be kapcsolgatja mintsem hogy folyamatosan menjen? Csak érdekelne hogy erre „épelméjű” magyarázat van vagy csak egy jó dolog bosszantani a lakotársakat.. Válaszukat köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .