Hogyan működnek a Youtube algoritmusai? 2. rész

Az előző részben megvizsgáltuk, hogy mi az alapja a Youtube algoritmusainak. Nézzünk tehát, hogy mi a helyzet, ha átültetjük ezeket az elveket a gyakorlatba!
 
Ha feltörekvő videósok, avagy Youtube-erek vagyunk, akkor az elején a célunk az, hogy maximalizáljuk az átlagos megtekintési időket (ameddig az emberek nézik a videóinkat), valamint, hogy a like-okat és a megtekintések számát is feltornázzuk. Ha a videónk jól teljesít, akkor a Youtube ajánlani fogja azt a kezdőoldalon és az ‘ajánlott’ (recommended) sávban is a későbbiekben. Az alábbi képen látható egy példa:

A képen látható, hogy a fióknak majdnem 750.000 interakciója (impression) volt eddig. Ez jónak tűnik, azonban csak egy minimális frakciója kattintott ténylegesen rá a videókra ezekből. A százalékos értékét ennek ‘click-through rate’-nek hívják és jelen esetben mindössze 4%-ot ér el. A ‘Views’, avagy ‘megtekintések’ érték mutatja azt, hogy ténylegesen hányan kezdték el megnézni megnézni az adott videót. Ha valaki tényleg rákattint a videóra, a Youtube elkezdi mérni, hogy az adott személy mennyi ideig nézte a videót. Ez is jelentős input-ot képez az algoritmus számára a későbbiekben, hogy rangsorolja videóinkat az ajánlott videók között.
 
Kiderülhet mostanra már sokaknak, hogy miért adnak olyan sokan ‘clickbait’ címeket és borítóképeket a videóiknak és miért készítenek olyan sokan elhúzódó, hosszú videókat (10 percnél hosszabbakat) Azt akarják, hogy minél többen kattintsanak a videóra, legalább egy reklám erejéig és minél tovább nézzék az emberek az adott videókat. Nézzünk meg két tényleges csatornát!

Az ‘Primitive Technology’ nevű csatorna arról szól, hogy egy ember kimegy a semmi közepére és felépít dolgokat szerszámok nélkül. Minden videója igen hosszú, viszont az emberek elég sokáig nézik őket. Az algoritmus szereti az ilyen videókat. A videók elkészítése nem egyszerű, és ezért havonta egy videót tölt fel, azonban azok olyan minőségűek, hogy 8 millió feliratkozója van a csatornának és minden videót rengetegen néznek meg. A tartalom minőségi, a videók nem minden nap jelennek meg.

A második csatorna, a ‘BBC Trolling’ ennek a szöges ellentéte. A csatorna készítői stream-erek közvetítéseiből lopnak klippeket és összevágják őket saját videóikká, melyeket naponta töltenek fel. A borítóképek és címek mindig ‘clickbait’ pozitívak, a videók pont elég hosszúak, hogy több reklám legyen bennük. A csatorna ugyanolyan sikeres, mint az előző, 7.3 millió feliratkozóval. A megközelítés teljesen más, a végeredmény közel azonos!
 
A Youtube rendkívül érdekessé vált az elmúlt években. Érdemes tehát ezeket tudni, ha a videózáson gondolkozunk!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .