Hogyan optimalizáljuk a Windows 10 operációs rendszert?

A Windows 10-et sok praktikus megoldással lehet optimalizálni, azonban vannak olyan módszerek, amelyekről sokan nem tudnak és igen nagy jelentőséggel bírhatnak a rendszer stabilitását, valamint teljesítményét illetően.
win-min
 
 

 1. Ellenőrizzük, hogy rendelkezünk e az operációs rendszer legújabb frissítéseivel!

A Microsoft általában minden hónap második keddén fontos frissítéseket ad ki a Windows 10-hez, amelyek telepítése igen fontos, hiszen lehet, hogy a jelenlegi verzió valamilyen hibát tartalmaz, amelyet épp ez fog kijavítani.
A frissítések egyébként bármikor érkezhetnek, amelyek sokszor tartalmazzák az apróbb hibák javítását, biztonsági fejlesztéseket és javításokat, valamint a Windows Defender fejlesztéseit, amelyek mind biztosítják és javítják a rendszer stabilitását és teljesítményét.
win10 update

 1. Használjunk gyorsabb DNS szervert!

A legtöbb internetszolgáltató szeret azzal dicsekedni, hogy mekkora sávszélességet biztosít a számunkra, azt azonban nem említik, hogy az infrastruktúrájuk többi része szépen lassan túlterhelődik ezalatt. Ebben a témában a leginkább érintettek a DNS szerverek, amelyeket a szolgáltató oszt ki számunkra. Ha tudni szeretnéd, hogy miért tart örökké, hogy egy oldal elkezdjen betölteni, akkor a DNS szervereknél kell keresgélni a hibát nagy valószínűséggel. Ilyen helyzetekben érdemes megfontolni a Google Public DNS-hez hasonló villámgyors szervezek használatát elsődleges DNS szerverként, amelyet a TCP/IP beállításokban lehet aktiválni és összehasonlítani jelenlegi DNS szerverünk teljesítményével.
DNSserver

 1. Használjuk a teljesítménycentrikus módot!
 

A teljesítménycentrikus mód maximális mértékben kihasználja számítógépünk erőforrásait, ezáltal növelve a teljesítményt és a rendszer gyorsaságát. Ennek egyetlen hátránya, hogy laptopok, notebook-ok esetében rövidül az akkumulátoridő, így a töltés hamarabb válik majd szükségessé.
Vigyázat: A teljesítménycentrikus mód egyes laptopok esetében több generált hőt eredményez, amelyet megfelelő hűtéssel kell kompenzálni!
 

 1. Kapcsoljuk be a Fast Boot (gyors bootolás) opciót!

A gyors bootolási funkció az UEFI alaplapok esetében érhető el és lehetőség van Ultra gyors bootolásra is, amely lehetővé teszi a gép számára, hogy rendkívül gyorsan bootoljon.
fast boot win10

 1. Kapcsoljuk ki a szükségtelen vizuális effekteket a Windows-ban!

A teljesítményt azáltal is növelhetjük, hogy megadjuk a rendszernek, hogy a különböző menük és ablakok miként jelenjenek meg. Ezt a testreszabási részlegben változtathatjuk. Deaktiváljuk azokat a funkciókat és vizuális effekteket amelyekre nincs szükségünk! Kiválaszthatjuk azt az opciót is, amely a teljesítményre optimalizálja ezeket az effekteket. A leggyakoribb effektek:

 • vezérlők és elemek animálása a Windows-ban
 • ablakok animálása miniatürizáláskor és teljes ablakká nyitáskor
 • animációk a Tálcán belül
 • menük beúsztatása vagy fade-elése
 • ToolTip-ek beúsztatása vagy fade-elése
 • Menü elemek kiúsztatása kattintás után
 • ablakok árnyékainak mutatása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .