Hogyan osszuk meg gépünk fájljait egy virtuális géppel?

A virtuális gépek izolált munkaterületek, ezért nincsen hozzáférésük a valódi számítógép fájlrendszereihez. Szükségünk lesz éppen ezért egy harmadik fél által készített megosztó programra, mint például a VirtualBox vagy a VMware.
Létre kell hoznunk megosztott mappákat az előbb említett alkalmazások használatával. Annak érdekében, hogy a virtuális gép észlelje ezeket a mappákat, a programok fájlmegosztási mappákként fogják számára megjeleníteni a közös mappákat, így pedig már tudunk velük dolgozni, mivel a virtuális gép ugyanúgy tudja ezeket használni, mint a valódi gépünk operációs rendszere bármely sima mappát.

VirtualBox
A VirtualBox megosztott mappa kreálási funkciói működnek Windows és Linux operációs rendszereken egyaránt. A szoftver ezen részének használatához fel kell telepítenünk a VirtualBox Guest Additions-t a virtuális gépre. A VirtualBox megnyitása után kattintsunk a ’Devices’ (eszközök) menüre, majd az ’Insert Guest Additions CD image’ opcióra és végezzük el a telepítést. ha feltelepült, akkor navigáljunk a ’Machine’ (gép) menüpontra, majd kattintsunk a ’Settings’ (beállítások) opcióra. Navigáljunk a ’Shared Folders’ (megosztott mappák) részlegbe. Itt láthatjuk azokat a megosztott mappákat, melyeket létrehoztunk.
2 különböző megosztott mappafajtával dolgozik a szoftver. A machine folder-ek permanens mappák és addig használhatók, amíg nem töröljük őket. A transient folder-ek ideiglenesek, és egy leállításkor vagy újraindításkor törlődnek. A jobb oldalon található kis plusz ikonnal hozzáadhatunk egy mappát, melynél specifikálhatjuk annak nevét, elérési útvonalát, beállíthatjuk a virtuális gép jogosultságait a mappához (pl. read-only), valamint permanenssé is tehetjük.

A mappa létrehozása után a hálózati fájlcserélő apparátusok között ott kell lennie a mappának is. A VirtualBox-al több mappát is létrehozhatunk, azonban ne felejtsük el, hogy a nem permanens mappák törlődnek a gép úraindításakor és leállításakor, így ezekkel csak ideiglenesen dolgozzunk!
Ha több virtuális gépet is futtatunk és mindegyiken szeretnénk megosztott fájlokkal dolgozni, akkor az előbb említett folyamatokat minden egyes virtuális gépen el kell végezni. Fontos megemlítenünk azonban, hogy vigyázni kell a megosztott mappákkal, ugyanis a vírusok potenciálisan bejuthatnak valódi rendszerünkbe rajtuk keresztül. A virtuális gépek azért hasznosak, mert teljesen izoláltak tényleges rendszerünktől, így remek lehetőséget biztosítanak instabil szoftverek tesztelésére. A megosztott mappákkal azonban az izoláció megszűnik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .