Hogyan szabadítsunk fel gyorsan és praktikusan tárhelyet OSX Mac-ünkön?

2017-et írunk. Ez nem azt jelenti, hogy már nem kéne aggódnunk az elegendő tárhely miatt merevlemezünkön? Sajnos de. Egyes Macbook-ok SSD-jén bizony csak 64 GB hely van! Ezek mellé szinte mindig érkeznek hagyományos merevlemezek is, azonban ezek is hamar megtelhetnek, ezért érdemes mindig annyi üres tárhelyet fenntartanunk fontos fájljainknak, amennyit csak lehet.
Ebbe beletartoznak a felesleges, nem használt fájlok és alkalmazások, valamint a duplikációk és egyéb nem kívánatos dolgok törlése.
mac 1

Tisztítsuk meg Mac-ünket egyszerűen!
Természetesen senki nem szeretné manapság manuálisan elvégezni a megannyi fájl törlését, így bizonyos szoftverek segítségét, mint például a ’CleanMyMac 3’ alkalmazást, amely hatékony eltávolítja az ideiglenes fájlokat, a fölösleges nyelvi fájlokat, az alkalmazások törlése után visszamaradt fájlokat és rengeteg egyéb nem kívánatos maradékot is. A Gemini 2 is egy hasonló alkalmazás és mindkettőből van ingyenes ’trial’ verzió, így bárki kipróbálhatja őket.
 
Azonosítsuk és töröljük a duplikációkat!
Az egyik legtrükkösebb módja a merevlemezen való hely felfalásának a duplikált fájlok. Ez ráadásul súlyosabb abban az esetben, ha már régóta használjuk az adott gépet újratelepítés nélkül. A Gemini 2 itt kiváló segítség lehet, mivel rendkívül gyorsan képes azonosítani és eltávolítani a nem kívánatos duplikált fájlokat. A szoftver felhasználói felülete ráadásul rendkívül könnyen kezelhető. A Gemini 2 weboldalán letölthető egy próbaverzió de a programot be lehet szerezni az App Store-ból is.
harddrive
Ürítsük a lomtárat!
A Windows-ban is jól megismert lomtár vagy kuka itt is megtalálható. A Finder-ben (kereső) törölt fájlok nem semmisülnek meg, hanem ide kerülnek, hogy később vissza tudjuk állítani őket, ha mégis szükségünk van rájuk. A végleges eltávolításhoz és az áhított tárhely felszabadításához azonban ezeket véglegesen törölni kell a kuka ürítése által. Az érdekesség a Mac-ekben, hogy több kuka/lomtár is található egy gépen, így mindet érdemes kiüríteni az ideális eredményért. A fő kuka ürítéséhez kattintsunk jobb klikkel annak ikonjára, majd kattintsunk az ’Empty Trash’ (kuka ürítésse) opcióra!
Az iPhoto, iMovie és a Mail alkalmazásnak külön kukájuk/lomtáruk van. Ha ezekből az alkalmazásokból töröltünk média fájlokat, akkor ezek mind külön lomtárba kerülnek, amelyeket szintén hasonló módon kell ürítenünk. Minden alkalmazás menüsorában van egy ’Trash’ menüpont, ahol megtehetjük ezt.
 
Töröljük a nem kívánt alkalmazásokat és az ideiglenes fájlokat!
A Mac-en telepített alkalmazások természetesen helyet foglalnak. Vannak, amelyek gigabájtok tucatjait. Ha már nincs szükség egy alkalmazásra, akkor azt töröljük! Keressük meg az alkalmazást a Finder-ben, majd egyszerűen kattintsunk az alkalmazásra és húzzuk át az ikonját a kukába! Ezzel az el is lesz távolítva.
Az ideiglenes fájlok általában alkalmazások futtatásakor, eltávolításakor jönnek létre. A Mac-ek ezeket megpróbálják eltávolítani, azonban egy erre kitalált alkalmazás hatékonyabban végzi ezt a melót is. A ’CCleaner’ már jó ideje elérhető Mac-re is, ezért érdemes ezzel kezdeni. Akár gigabájtokat is visszanyerhetünk ezzel és még a gép is gyorsabb lehet a tisztítás után, ráadásul az eredmény egy szép és rendben tartott Mac OSX gép lesz!
mac2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .