Hogyan szabadítsunk fel tárhelyet Android telefonunkon?

Android telefonjaink és tableteink tárhelye hamar megtelhet, ha túl sok applikációt, cache adatokat, videót és képet töltünk le az internetről. Sok alsó kategóriás eszköz csak néhány GB tárhelyet biztosít, ami nem segít helyzetünkön, hiszen ez igen gyorsan betelik. Van azonban pár lehetőség, mellyel gyorsan felszabadíthatunk egy kis tárhelyet!

A modern Android verziók rendelkeznek egy Storage panellel (tárhely), mely mutatja, hogy milyen típusú tartalmak mennyi helyet használnak fel. Ezt a beállítások<tárhely részlegben találjuk, és ki van jelezve, hogy a videók, offline cache adatok, képek, alkalmazások és egyéb dolgok mennyi helyet foglalnak telefonunkon. Ha például sok Spotify-t hallgatunk és sok zenét mentettünk el offline használatra, akkor meglehet, hogy a Spotify akár 1 GB tárhelyet is foglalhat!
 
Az Oreo előtti rendszereken az alkalmazások szerint volt megadva, hogy azok mennyit használnak. Oreo 8.0 utáni rendszereken már egész egyszerűen adatforma szerinti kategóriákat találunk csak specifikus alkalmazások nélkül, mint például képek/videók, zene/audio, játékok, stb. Az egyes alkalmazások ezeken a nagy kategóriákon belül találhatók.

Az Oreo 8.0 utáni rendszereken a tárhely részlegben van egy nagy kövér ’free up space’ gomb (tárhely felszabadítása), melyre rábökve a rendszer kilistázza az összes olyan letöltött fájlt, melyekről már készült valamilyen biztonsági mentés, továbbá olyan alkalmazásokat is, melyek ritkán vannak használatban. Alapesetben ezek bepipálva érkeznek és készek a törlésre, azonban manuálisan kipipálhatjuk azokat, ha mégis kellenének. Ha ez nem szabadít fel elég helyet, akkor manuálisan kell minden adatkategóriát végigböngésznünk és szelektálni.

Az Android rendszerek beépített tárhelymenedzselő alkalmazása nem rossz, ha adattípusok szerint akarunk szelektálni, azonban konkrét fájlok és mappák szelektálására nem igazán alkalmas. Erre ott van a Google Files GO, mely egy ingyenes alkalmazás és a Google Play-ről letölthető. Már a kezdőképernyőn megkezdhetjük a kihasználatlan alkalmazások, duplikált fájlok, ideiglenes fájlok, low-res fájlok és egyéb nagy fájlok szelektálását, melyek feleslegesen foglalják a helyet a készüléken. A Files GO-ban is szortírozhatunk kategória szerint, és még ideiglenes fájlokat is becélozhatunk.
 
Az Android beépített tárhelymenedzsere ajánlott azoknak, akiknek nincs szükségük haladóbb beállításokra a szortírozásnál, míg a Google Files GO ajánlott azoknak, akik konkrét szempontok szerint akarnak szortírozni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .