Hogyan szedjünk ki fájlokat egy .tar.gz vagy .tar.bz2 fájlból Linux-on?

A TAR fájlok egy külön fájlfajta Linux rendszerek alatt és tömörített archívumokként lehet őket felfogni. Még az Ubuntu alatt is igen sokszor fogunk találkozni ilyen fájlfajtákkal, igazából jelentőségük egyezik Windows alatt a .rar és .zip archívumokkal.TAR fájlok
A .tar.gz vagy .tar.bz2 kiterjesztésű fájlok tehát tömörített fájlok. A csak .tar kiterjesztésű fájlok nincsenek tömörítve, de ezek nagyon ritkák. A .tar fájlkiterjesztés a ’tape archive’ szavak rövidítése. Ez a rövidítés a 70-es évek végén jelent meg, amikor a ’tar’ paranccsal tudtak rendszeradminisztrátorok adatokat archiválni szalagos adathordozókra. Ennyi évvel később a ’tar’ parancs még mindig létezik, csak éppen archívumokat csomagolunk ki vele a merevlemezre. A kiterjesztések neveiben a .gz és a .bz2 tag-ek azt indikálják, hogy a fájl A gzip vagy a bzip2 kompresszálási algoritmus egyikével lett elkészítve. Na de akkor mit kell csinálni a .tar fájlokkal?TAR fájlok
Tegyük fel, hogy letöltünk két zenei kottafájlt. Az egyik elnevezése a letöltés után ’ukulele_songs.tar.gz’ , a másiké pedig ’guitar_songs.tar.bz2’. A terminálban a következő paranccsokkal lehet ezeket a tömörített archívumokat kicsomagolni:
’tar -xvzf ukulele_songs.tar.gz’
’tar -xvjf guitar_songs.tar.bz2’
A terminál ki is listázza, hogy mely fájlok lettek kibontva, egy mappa pedig létrehozásra kerül, ahova a kész fájlok lesznek elhelyezve. Érdemes megfigyelni, hogy a második fájl a bzip2 paranccsal lett tömörítve, így ennek megfelelően kell kibontani is. A -z(gzip) opció helyett a -j(bzip2)-et kell használni. Ha meg akarjuk adni, hogy egy specifikus helyre kerüljenek a kibontott adatok, akkor a terminálban erre is van lehetőség (habár a mappának már léteznie kell a kibontás előtt, különben nem fog működni). Itt egy példa:
’tar -xvjf guitar_songs.tar.gz -C ~/Documents/Songs/’tar -xvjf guitar_songs.tar.bz2
Ugyanúgy, mint Windows-on, Linux-on is problémásak lehetnek a tömörített archívumok, mert olyan dolgokat is kibonthatunk belőlük, amiket nem kéne. A kibontás előtt érdemes a .tar fájlok tartalmát megtekinteni a -t(list) paranccsal. Így a gyanúsnak vélt archívumokat nem fogjuk kibontani és nem kerülnek vírusok és egyéb finomságok a gépre.
TAR fájlokkal egyébként MacOS-en is lehet találkozni, ha a terminált használjuk, így érdemes minimális szinte megismerkedni vele. Windows-on nem annyira fontos, mivel a RAR és a ZIP ural mindent. Jó TAR-ozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .