Hogyan szerezzük be a legújabb Nvidia és AMD drivereket Ubuntu-n?

Manapság több játék érhető el Linux-on, mint gondolnánk és a támogatott játékok száma folyamatosan nő, köszönhetően a Steam játékplatformnak. A Windows-hoz hasonlóan azonban a játékoknak Linux-on még a jó gépeken is szükségük lesz a legjobb, legújabb driverek-re ahhoz, hogy megfelelően fussanak. Az Ubuntu legújabb verziói szinte minden esetben tartalmaznak újabb drivereket, azonban nem minden esetben a legfrissebbeket.

Ubuntu


Szerencsére a legfrissebb drivereket magunk is feltelepíthetjük, azonban vigyáznunk kell, mert akadhatnak komplikációk. Az Ubuntu minden egyes kiadásban tesztel és integrál bizonyos drivereket, amelyek garantáltan működni fognak, azonban nincs garancia arra, hogy újabb driverek stabilan fognak futni a rendszeren. Ha tehát nem annyira a ’’gaming’’ a célunk, akkor érdemes a tesztelt, régebbiek mellett megmaradni. Ha viszont komoly játékos tevékenységeket akarunk folytatni, akkor szükségünk lesz mindig a legfrissebb driverekre.
Először is derítsük ki, hogy 32 vagy 64 bites a rendszerünk! Ezt könnyen megtehetjük a ’ uname –m’ parancs segítségével.
Nvidia kártyák esetén a Graphics Drivers Team PPA-ra lesz szükségünk, amely egyben frissíti is rendszerünket, ha szükséges. Ez a PPA elérhető a szoftverraktában és a legfrissebb Nvidia drivereket nyújtja nekünk, azonban AMD drivereket nem támogat.

Nyissunk egy terminált és üssük be a következő parancsot:
’sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa’
A legfrissebb csomaglista letöltéséhez az előző után használjuk a következő parancsot:
’sudo apt-get update’
A friss Nvidia driverek ezután elérhetők és telepíthetők a következő paranccsal:
’sudo apt-get install nvidia-’
Aki nem szereti ezt a megoldást, az az NVidia saját honlapjáról is letöltheti a drivereket, majd telepítheti azokat az Nvidia saját telepítőjével, azonban a PPA kifejezetten a megannyi disztró miatt lett létrehozva és azért előnyös, mert minden disztróhoz az ahhoz megfelelő drivereket telepíti. Ez nem biztos, hogy ilyen simán fog menni az Nvidia telepítőjével.
Linux

Az AMD legújabb drivere a Radeon Crimson, azonban a maximális játékos élmény eléréséhez Linux-on AMD hardverrel az ’fglrx’ driver is elegendőnek fog bizonyulni. PPA sajnos nem elérhető AMD driverekhez, így kicsit nehezebb dolgunk lesz, mivel az AMD honlapján elérhető hivatalos drivercsomagokat kell feltelepítenünk manuálisan.
Ehhez el kell látogatni az AMD Linux Download Centre-be (AMD Linux letöltő központ) és onnan kell letöltenünk a az ’fglrx’ drivereket. A pontos módszer, amely a telepítéshez szükséges attól függ, hogy milyen Ubuntu verziót használunk. Az AMD szerencsére előre összerakott ’’.deb’’ csomagokat kínál az Ubuntu 15.04, Ubuntu 14.04 LTS, és Ubuntu 12.04 LTS verziókhoz. Ha ezeken kívül valamilyen más Ubuntu-t használunk, akkor az általános ’Ubuntu’ opciót kell kiválasztanunk a letöltés előtt és az AMD saját szoftverét kell használnunk, hogy összeállítsuk a szükséges csomagokat. Szerencsére az AMD-nak van egy hivatalos útmutatója erre ’’Linux graphics driver install notes’’ néven.
 
Ha sikerült telepítenünk a drivereket, akkor már kezdődhet is az igazi játékos élmény Linux-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .