Hogyan távolítsuk el a Google-t az életünkből? Egyáltalán lehetséges? (1. rész)

Safari

A Google néha igencsak beleturkálhat a magánéletünkbe, tekintve, hogy rengeteg személyes adatot kell megadnunk ahhoz, hogy a legtöbb szolgáltatást használható szinten vegyük igénybe. Akit aggaszt a privátszféra megszűnése, annak opció lehet, hogy úgymond ’leszok’ a Google-ről, habár a kérdés ilyenkor egyből jogos: lehetséges ez egyáltalán? Mit veszítünk, ha leszokunk?Google
Furcsa belegondolni, de a Google már mindenhol ott van. Ha felmegyünk egy weboldalra, a reklámok nagy része a Google-nek köszönhető. Ha például olyan valakivel levelezünk, aki Gmail-t használ, akkor levelezésünk szintén tárolva lesz a Google által. Nehéz tehát komplett módon megszabadulni ettől az entitástól, hacsak nem zárjuk be magunkat a semmi közepén egy internetmentes kabinba. A Google szolgáltatásokról való lemondás azért is lehet nehéz, mert valljuk be: a legtöbb egyszerűen túl jó. A Google keresőmotor a legjobb a világon, a Gmail pedig a legjobb ingyenes levelező. A Google emellett számos szolgáltatását integrálja, melyek közösen, összhangban működnek. Kevés más cég rendelkezik ilyen szintű kiépítettséggel. Sajnos a más céghez való pártolás ráadásul nem is mindig sikeres privátszféra szempontból, ugyanis a másik cég is jó eséllyel sok adatot fog igényelni, hogy igénybe vehessük szolgáltatásait.DuckDuckGo
Ha azonban mégis Google-ellenesek vagyunk, akkor itt van néhány alternatíva, melyekkel az óriás bizonyos részeit le lehet váltani. Ha a keresőtől szeretnénk szabadulni, akkor alternatívaként ott van a Bing és a Yahoo. Habár ezek is jónak számítanak manapság, effektíve a Google-t csak lecseréljük a Microsoft-ra vagy a Verizon-ra, akik nem éppen arról híresek, hogy a privát adatokat istenként tisztelik. Ha fontos a minimális adatgyűjtés és a ’privacy’, akkor a DuckDuckGo egy jobb választás lehet első lépésben. Habár ez a kereső is reklámoz és figyeli, hogy mikre keresel rá, a hirdetők számára sosem adja ki ezeket az információkat. Mindemellett a DuckDuckGo elsődleges funkciója közel azonos a Google-el, ha általános dolgokra keresünk rá.
Ha kifejezetten a Chrome-ot akarjuk lecserélni, akkor jobb a helyzet, ugyanis a Safari, az Edge és a Firefox Quantum is jó választásnak számítanak manapság. Mac-en egyértelműen a Safari a nyertes, bármi máson a Firefox-al nem lehet mellélőni. A Google integráció azonban igencsak mélyreható. A következő részben mi is mélyebbre megyünk és megnézzük hogyan lehet az óriás egyéb részeit is lecserélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .