Hogyan távolítsuk el a Google-t az életünkből? Egyáltalán lehetséges? (2. rész)

Google Maps

Az előző részben megnéztük, hogy a Google integrációja igen mélyreható életünk terén, köszönhetően a számos szolgáltatásnak, melyet szinte minden nap igénybe veszünk. Bizonyos részeit feladhatjuk, azonban látszólag sokat veszítünk vele. Sokan az adatkövetelés miatt akarnak váltani. Ebben a részben folytatjuk a szemlét, és megnézzük, hogy le tudjuk e cserélni más cégek produktumaival a Google szolgáltatásait.Google
Talán a legjelentősebb Google szolgáltatás jelenleg a Gmail. Az email-ezést manapság már szinte lehetetlen elkerülni, és a Gmail sajnos nagyon jónak számít e téren a piacon, ráadásul teljesen ingyenesen. Ha mindenképp le akarjuk váltani a Gmail-t és fontos az ingyenesség, valamint személyes adataink megtartása, akkor a hivatalos Mail.com egy jó alternatíva lehet. Sajnos a reklámoktól viszont nem szabadulunk ingyen. Ha a POP3 vagy az IMAP levelezést és a reklámmentességet is élvezni akarjuk, akkor az évi 20 dolcsiba fog kerülni. Ha mindennél fontosabb a ’privacy’, akkor a ProtonMail lesz a tuti befutó. A svájci székhelyű szolgáltató titkosítja minden email-ünket, tehát reklámcégekhez semmi nem kerül ki. Mindennek viszont havonta körülbelül 6 dollár az ára.Gmail
Mint látjuk, vannak alternatívák, azonban el kell ismerni, hogy a Gmail szolgáltatása nagyon erős. Az egyik legjobb oldala pedig a spam szűrő, melyről szintén le kell mondanunk, ha váltunk. Más cégek spam szűrője közel sem olyan hatékony, mint a Google-é.
A fő szolgáltatásokat ezzel letudtuk. A többire már viszonylag sok jó alternatíva van. Na jó, kivéve a Youtube-ra. Arra egyszerűen nincsen, de ahhoz nem kötelező Google asszociáció (csak jól jön). Egyszerűen eliminálható viszont a Google Naptár. A Microsoft Outlook-ba épített naptár még mindig örök, és Apple-ön is ott van az iCalendar. Hasonlóan jól lecserélhető a Google Drive is bármely egyéb felhő alapú tárhelyszolgáltatásra. Ott a DropBox vagy a Box.com. Utóbbin 10 GB ingyen tárhely vár minket. Ott van még a Google Docs is, mely egyébként az első kollaboratív dokumentumkezelő szolgáltatás volt, azonban mára már mindenki megcsinálta a sajátját. A Microsoft-nak ott van az Office online verziója, az Apple-nek pedig az iWork online verziója. Mindkettő ingyenes.DuckDuckGo
Amit még érdemes említeni az az Android. Sajnos csak egy életképes alternatíva van, az pedig az iOS. Az Apple egyébként sokkal jobban hajlik a személyes adatok védelmére, de cserébe minden termékük drágább is. A döntés előttünk áll.
Láthattuk, hogy néhány Google szolgáltatás helyett nehéz jó alternatívát találni. Ilyen a levelezés. Vannak azonban olyanok, melyek könnyen cserélhetők és szinte semmit nem veszítünk!

1 thought on “Hogyan távolítsuk el a Google-t az életünkből? Egyáltalán lehetséges? (2. rész)

 1. Android telefonok mentesítése Google -tól és gyártói zárt rendszerektől (nem részletes, csak irányadás):
  Erre a célra a „rootolás” az egyik legjobb megoldás, majd ha kell egy AOSP felrakása.
  1. Először meg kell keresni a telefon modellszámát a telefon menüjében, és utána ez alapján meg kell nézni a neten, hogy van-e rá Root megoldás, feltörés rá. (KingsRoot, ChainFire Auto Root, https://desktop.firmware.mobi/ , stb). Samsung S4 helyett pontosabb adat kell, például Samsung i9505 és jflte.
  2. Ha megvolt a Root jogosultság megszerzése, jöhet a TWRP Custom Recovery. A gyári hulladékot nagyon érdemes erre váltani!
  https://twrp.me/
  https://forum.xda-developers.com/galaxy-s4/i9505-orig-develop/recovery-twrp-3-2-1-0-t3742880
  3. XDA fórumon egy Custom ROM -ot (tehát egy android operációs rendszer telepítőt) le kell tölteni. Ha kell akkor egy opengapps-t leszedni az https://opengapps.org/ oldalról.
  4. Mindkét zip fájlt felmásolni a telefonra. Telefont kikapcsolni, elindítani a megfelelő gomobk lenyomásával. Ha már bejött a TWRP menü, akkor ott telepíteni az új android rendszerünket és a nyílt gapps-t. Nagy vonalakban ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .