Hogyan tegyük az Ubuntu-t hasonlóvá a Windows-hoz?

Az Ubuntu 18.04 LTS-ben található GNOME Shell asztali környezetnek köszönhetően lehetővé vált a felhasználók számára, hogy egy Windows szerű tálcát állítsunk be az Ubuntu-ban. Ha tehát elegünk van az Ubuntu narancssárga témájából, akkor elhozhatjuk a Windows-ban megszokott fekete verziót. A cél természetesen nem az, hogy egy tökéletes Windows copy-t hozzunk létre, hiszen ennyi erővel már válthatnánk is Windows-ra. A cél, hogy feltérképezzük a két rendszer közötti hasonlósági lehetőségeket.

A GNOME támogatja a bővítményeket, ami azt jelenti, hogy drasztikusan meg lehet változtatni az Ubuntu asztalának kinézetét. Új funkciókat is hozzáadhatunk a rendszerhez, melyek a ’vanilla’ verzióban nincsenek benne.
Először is nyissunk meg egy terminál ablakot. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, hogy rákattintunk az ’Activities’ opcióra a bal felső sarokban, majd a keresőbe beírjuk, hogy ’terminal’.
Üssük be a következő parancsot a terminálba:
’sudo apt install gnome-shell-extensions gnome-shell-extension-dash-to-panel gnome-tweaks adwaita-icon-theme-full’
Ez a parancs feltelepíti a GNOME Shell Extensions csomagot, a Dash To Panel bővítményt, a GNOME Tweaks alkalmazást és egy ikoncsomagot. A telepítést megelőzően a terminál kéri a jelszavunkat.

A telepítés után ki kell jelentkeznünk, majd visszajelentkezni ahhoz, hogy a GNOME lássa a feltelepített újdonságokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor indítsuk el a ’Tweaks’ alkalmazást. A Tweaks megtalálható az alkalmazásmenüben, de az Activities keresőjében is rákereshetünk ugyanúgy, ahogy a terminálra kerestünk rá. A Tweaks ablak bal oldalán kattintsunk az ’Extensions’ (bővítmények) opcióra, hogy megtekintsük a feltelepített bővítményeket. Engedélyezzük a ’Dash to Panel’ bővítményt! Ha ezzel megvagyunk, akkor a bal oldalon található ’dock’ sáv, valamint a képernyő tetején található sáv eltűnik és felváltja őket a képernyő alján található, a Windows-ban már megismert tálca.
Az új tálva rendelkezik a Windows 10-ben található tálca összes jellemzőjével és funkcióival. Ilyenek például az élő thumbnail-ek, valamint a jumplist funkció, mely akkor jön elő, ha jobb klikkel rákattintunk valamely ikonra a tálcán.
A feltelepített bővítményekkel az asztal témáját is megváltoztathatjuk. Az Ubuntu alapértelmezett témája az ’Ambience’. Ez sokaknak túl narancssárga lehet. Nyissuk meg a Tweaks alkalmazást. A Bal oldali menüpontok közül válasszuk ki az ’Appearance’-t, majd a témáknál válasszunk újat!

Az új bővítményekkel rengeteg egyéb dolgot is megváltoztathatunk az Ubuntu 18.04 LTS-ben. A testreszabhatósági lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .