Hogyan tegyük biztonságosabbá a Teamviewer-t? (1. rész)

A Teamviewer az egyik leghasznosabb program, ha távolról szeretnénk elérni otthoni gépünket, vagy másoknak szeretnénk segíteni problémák megoldásában anélkül, hogy ott kellene lennünk náluk. Maga a program alapbeállításai azonban nem kifejezetten biztonságosak a könnyű használhatóságból adódóan. Nézzük hát, hogy miként kell úgy konfigurálni a Teamviewer-t, hogy maximálisan kihasználhassuk lehetőségeit anélkül, hogy magunkat egy támadás előtt nyitottnak hagynánk.

2017 decemberében egy komoly biztonsági update érkezett a Teamviewer-re, mivel rengeteg számítógép került hacker-ek célkeresztjébe egy komoly biztonsági rés következtében. A helyzet javult, viszont nyilvánvaló biztonsági rések hiányában is sérülékeny lehet rendszerünk a program használata során. Az egyszerű kezelhetőségnek sajnos ez az ára, és a Teamviewer egyértelműen belsőbb szociális köröknek lett eredetileg tervezve, ahol a támadás esélye kicsi (családon belüli segítségnyújtás).
A jó hír az, hogy a jelenlegi Teamviewer rengeteg biztonsági opciót kínál számunkra, ha extenzív használatra kerülne sor, és egy kis állítgatással egy vanilla, sérülékeny Teamviewer-ből egy tutibiztos programot tudunk csinálni. Természetesen ezen biztonsági beállításokat végig kell gondolni. Nem akarjuk például, hogy a másik gépen egy felhasználónak el kelljen fogadnia a vezérlést, ha például saját gépünket akarjuk egy másikról vezérelni.

Az első fontos tipp, hogy csak akkor futtassuk a Teamviewer-t, ha tényleg szükségünk van rá, avagy ne hagyjuk csak úgy futva a programot, ha munkamenetünk vagy munkánk jellege nem indokolja folyamatos (24/7) használatát! Ha felmerül egy biztonsági rés, de a program nem fut, akkor nincs esély arra, hogy problémát okozzon.
Hozzunk létre egy erős jelszót! A Teamviewer-t lehet felhasználói fiók nélkül is használni, azonban érdemes felhasználói fiókot létrehozni, mivel a cég csak így tud nekünk segíteni, ha valami probléma merült fel a biztonsággal a program használata során. Ezen felül sok későbbi biztonsági javaslat (mint például az ’account monitoring’ és a ’megbízott eszközök’ használata) fiók létrehozásához kötött, és a fiók létrehozása egyébként is ingyenes. Fiókot a https://login.teamviewer.com elérhetőségen hozhatunk létre, és csak a szokásos dolgokat kell megadni (név, e-mail cím).

A következő részben megvizsgáljuk, hogy mely haladó biztonsági beállítások állnak rendelkezésre azoknak, akik létrehoztak egy fiókot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .