Hogyan tegyük okosabbá a telefonunkat?

A 21. században egy telefon már sokkal többre képes, mint hívásokat lebonyolítani és üzeneteket küldeni. Egy okostelefont azonban más módon is fel lehet használni, mint a mindennapok multimédiás szórakoztató eszközét. Ebben a cikkben olyan alkalmazásokról írunk, amik segítenek gyorsabbá és kényelmesebbé tenni mindennapjainkat. Ezen kívül szó lesz még pár olyan háztartási eszközről is, amik okosabbá tehetik otthonodat!

  1. Alkalmazások az egyszerűsítés jegyében

 
Egy okostelefon legfontosabb ismérve, hogy személyre szabható a tartalma. Te határozod meg, hogy milyen alkalmazásokat töltessz le rá és hogyan használod azokat. Ennél azonban sokkal többre is képesek ezek a mini számítógépek. Az itt felsorolt alkalmazások főleg folyamatok automatizálására vannak, de pár olyat is összeszedtünk, amik a mindennapi teendőinket teszik egyszerűbben kezelhetővé.

  • SendAnywhere – Emlékezik még valaki az infrás vagy Bluetooth-os fájlküldésre telefonok között? Csak nekem hiányzik? Ha nem, ne is keress tovább! Ez az alkalmazás wi-fin keresztül tud bármilyen típusú fájlt egy másik készülékre küldeni, legyen az okostelefon, tablet vagy számítógép. Ráadásul ingyenes is!
  • IFTT – A legegyszerűbb automatizáló app. Főleg közösségi oldalak és okoseszközök profiljainak meghatározására alkalmas. Képes például időjárás előrejelzés alapján beállítani egy okostermosztátot, vagy automatikusan posztolni Twitterre, amit Instagramon is megosztunk. Egyszerű kezelni és viszonylag sokoldalú, de nem teljeskörű az automatizálás szempontjából.
  • Tasker – A legsokoldalúbb automatizáló program, ami létezik. Sajnos csak androidos készülékeken elérhető. Nem egyszerű beletanulni, de ha sikerül, szinte bármire képes. Alapvetően profilokat tudunk vele kreálni, amiknek mi szabjuk meg, hogy mikor legyenek aktívak, akár idő, helyszín vagy egyéb körülmények alapján. Csak hogy pár példát említsek: be lehet vele állítani azt, hogy a telefonunk wifire váltson, ha érzékeli, hogy otthon vagyunk, különböző időpontokban lenémuljon/felhangosodjon, vagy automatikusan szinkronizálja a készülékre házunk biztonsági kameráinak felvételeit. A lehetőségek tárháza szó szerint végtelen, csak rá kell fordítani az időt, hogy kitapasztald!
  1. „Otthon, okos otthon”

 
Lehet, hogy nem egészen így van a mondás, de lehetne akár így is! A következő okoseszközök segítenek házad okosabbá tételében.
 

  • Központi HUB – Egy okoslakás agya. Ezen keresztül kommunikál többi készüléked. Lehet egy hangszóró vagy éppen kijelző is.
  • Okoskonnektor/elosztó – Bármilyen elektromos háztartási eszköz lehet okoskészülék, ha egy ilyenbe van bedugva. A kávéfőző vagy egy égősor is a rendszer részévé válhat és te határozod meg, hogy mikor akarod használni őket.
  • Okos biztonsági rendszerek – Kamerák, érzékelők, zárak, minden ami a biztonságért felel. Akárhonnan meg tudod nézni, hogy mi történik otthon és egy okos zár akkor is beenged, ha nincs nálad a kulcsod. Elég hozzá a telefonod is.

Ezek az eszközök persze mit sem érnek, ha nincs melléjük egy okostelefonod is, amin mindegyiket kedved szerint beállíthatod. Ezért lakásod szempontjából a telefonod is a „berendezés része”.

Okos otthonokat persze nem csak építeni lehet, kis szerencsével tudsz olyan eladó vagy kiadó lakást találni, ami már minden kényelmi szempontot kielégít. Ez idővel pedig remélhetőleg sokkal egyszerűbb is lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .