Hogyan telepítsük a Google Chrome-ot az Ubuntu 14.04-re.

A Google Chrome az egyik legnépszerűbb böngésző jelenleg a világon és Mac, valamint Windows felhasználók előszeretettel használják. Mi van azonban akkor, ha mi Linux rendszerrel dolgozunk, de szintén szeretnénk kiélvezni a Chrome gyorsaságát és a megannyi bővítményt, amelyet hozzáadhatunk a böngészőhöz? Nos, az Ubuntu esetében kicsit gondban leszünk, mivel nem érhető el a Szoftver Centerben, tehát más eszközökhöz kell folyamodnunk, hogy telepíthessük a programot.
Szerencsére egy csomagfájl letöltése és telepítése gyerekjáték manapság az Ubuntu disztróra, ennél pedig nem is kell több, hogy sikeresen telepítsük a Chrome-ot.

Mielőtt letöltjük külsőleg a Chrome telepítőcsomagját, előbb meg kell tudnunk, hogy 32 vagy 64 bites rendszert használunk e. Amint ezt megtettük, a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációval elő is hívhatjuk a terminált, amelybe a következő parancsot kell, hogy beüssük:
’’wget https://dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_amd64.deb’’
A telepítő csomag már le is töltődik a jelenleg kiválasztott mappába. Ezt nyomon követhetjük a terminál ablakban is. Fontos megjegyezni, hogy az alapértelmezett módon kiválasztott mappa a terminál megnyitásakor a Home mappa, tehát a telepítőt itt kell majd keresni.
Ha a letöltés befejeződött, akkor a következő parancsot kell beütnünk:
’’sudo dpkg –I google-chrome-stable_current_amd64.deb’’
Ez a parancs elindítja a telepítést, azonban csak akkor fog működni, ha nem változtattuk meg a mappát, nem helyeztük át a fájlt. Utóbbi esetben meg kell adnunk az új elérési útvonalat is.

A Google Chrome ezennel feltelepült a gépre. A Unity Launcher-ből el is indíthatjuk azzal, hogy a keresőbe beírjuk: Google Chrome. A böngésző mindenféle probléma nélkül megjelenik és használhatjuk.
Az első indítás után előjön egy ablak, hogy alapértelmezett böngészővé szeretnénk e tenni a Chrome-ot. Ha igen, akkor pipáljuk be az ennek megfelelő opciót (make default browser/alapértelmezett böngészővé tétel). Ha nem, akkor a pipálandó négyzetet hagyjuk üresen és kattintsunk az ’Ok’ gombra!
Ezután elvezet minket a böngésző a Set Up Chrome oldalra, ahol beállíthatjuk igény szerint annak működését. Ha például más platformokon is használtuk eddig a böngészőt és vannak elmentett könyvjelzős oldalaink, háttereink, akkor ezeket átszinkronizálhatjuk az Ubuntu-ra is. Pipáljuk be a ’’Choose what to Sync’’ opciót az oldal alján, ha csak specifikus dolgokat szeretnénk átszinkronizálni erre az operációs rendszerre. Ha egyáltalán nem akarunk semmit átemelni, akkor a ’’No Thanks’’ opciót kell kiválasztanunk, azonban szinkronizálni mindig érdemes, mivel sok időt spórolhat meg a későbbiekben.

A Chrome ugyanúgy működik Ubuntu-n, mint Windows-on vagy Mac-en, tehát használata teljesen ismerős lesz. Lehetőség van átemelni könyvjelzőket más böngészőkből is, ami szintén praktikus funkciója a Chrome-nak.
Aki megszerette ezt a böngészőt más plaftormról, annak érdemes Ubuntu-n is tovább használnia, mivel rendkívül gyors és jól használható böngészőről van szó. Mostmár pedig a telepítése is pofonegyszerű mindenki számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .