Hogyan telepítsük a windows 8-at windows 7 mellé?

Szeretnéd kipróbálni a legújabb windows 8 operációs rendszert, de nem szeretnéd a jól bevált windows 7-től teljesen megválni? A dual boot régi bevált megoldás, hogy egyszerre két operációs rendszer is legyen a gépeden. De lássuk, hogyan telepítheted a windows 8-at windows 7 mellé teljesen barátságos módon.
A windows 8 telepítő segítségével egy multi-boot beállítás hozható létre, ami minden újraindítás alkalmával kötelességtudóan megjelenik.
Fontos megjegyezni, hogy a multi-boot beállítás csak windows 7 és windows vista rendszeren működik, sem XP-vel, sem Ubuntuval nem lehet létrehozni. Vannak ugyan egyéb félmegoldások is, de a legegyszerűbb mégis a windows 8 rendszerbe épített multi-boot.
Első lépésben, mielőtt bármit is telepítenénk, csináljunk egy biztonsági mentést fájljainkról, mert soha nem lehet tudni, mi történik egy teljesen ismeretlen operációs rendszer tesztelésekor.
Második lépésben pedig készítsük elő a windows 8 operációs rendszernek a partíciót. 32 bites windows 8 esetében 16GB is elegendő, 64 bites windows 8 esetében pedig legalább 20 GB-t válasszunk le.
A Disk Management alatt lépésről-lépésre le tudjuk választani a kívánt méretű partíciót, amire a windows 8 kerül majd. Általában egy számítógép merevlemezét két partícióra osztjuk. Egyikre kerül az operációs rendszer, másikra pedig egyéb cuccaink kerülnek. Jobb egérgombbal rákattintunk a nagyobb partíciónkra és a Zsugorítás parancsot választva megadjuk a kívánt méretet megabájtban.

Particionálás


A következő lépésben az előzőleg DVD-re kiírt windows 8 ISO képfájlt betesszük a DVD lejátszóba és a gépet újraindítva rábízzuk magunkat a windows 8 telepítőre.
A nyelvválasztás és a windows 8 termékkulcs megadása után az „Egyéni” telepítési módot választva haladunk tovább. Ekkor kell választanunk partíciót is, hova szeretnénk a windows 8 rendszerünket telepíteni. Kattintsunk a haladó beállításokra, majd válasszuk azt a partíciót, amit előzőleg már leválasztottunk windows 7 alatt. Ezután a meghajtó ikonok alatti „Új lehetőségek”-re kattintva el kell fogadjuk a teljes képernyős módban felbukkanó lehetőséget.
Partíció kiválasztása

Ennyi volt a beállítás, a „Tovább” gombra kattintva kész is az új partíció a frissen telepített window 8-al. Talán még 20 perc és a windows 8 rendszerünk indulásra kész. A multi-boot beállítás pedig automatikusan engedélyezett lett a külön partíción.
A rendszer automatikus újraindulása után a windows 8 felkínálja a színpaletta, a wifi kapcsolat és a Microsoft fiók beállításának lehetőségeit.
A következő indításkor már a windows 8 multi-boot menü jelenik meg, 30 másodpercünk van, hogy eldöntsük, melyik operációs rendszert szeretnénk használni, ha nem választottunk, a windows 8 töltődik be.
A multi-boot menüt még tudjuk finomítani, ha a „Change defaults or other option” –re kattintunk, itt be tudjuk állítani az időzítő értéket és megváltoztathatjuk az alapértelmezett boot operációs rendszert.
Multi-boot menü

 

1 thought on “Hogyan telepítsük a windows 8-at windows 7 mellé?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .