Hogyan telepítsük és frissítsük a Flash-t Mac-en?

Az Adobe Flash igen gyakran használatos manapság weboldalakon, főleg videók és web applikációk futtatásakor. Habár a Flash lassan eltűnik a HTML5 miatt, néhány weboldal még mindig igényli ezt az extrát, továbbá MacOS-en már nem települ alapértelmezett módon, így hát nekünk kell feltelepíteni és frissíteni (csak az Adobe weboldaláról töltsük le a telepítőt!)

A Flash egy DMG csomagban érkezik és különböző verziók érhetők el különböző böngészőkhöz. Az Adobe weboldalán válasszuk ki a miénket és kattintsunk a letöltés gombra! A telepítő rendkívül egyszerű, csak el kell fogadni a feltételeket, beírni a jelszavunkat és már indul is a telepítés.
A telepítő meg fogja kérdezni, hogy miként akarjuk, hogy a Flash a későbbiekben frissüljön – automatikusan vagy manuálisan vagy pedig egy felugró ablakkal, amit a legtöbb alkalmazás használni szokott. Tekintve, hogy a Flash-nek volt a múltban egy-két problémája a biztonsággal és sebezhetőséggel, érdemes az automatikus opciót választani, hiszen a legújabb frissítéseket így mindig megkapjuk és nincs az a veszély, hogy egy régi verziót használunk, amikor valamely sebezhetőség kiderül.

A telepítés után a Flash a ’System Preferences’ (rendszerbeállítások) panelben hozzáadja a saját ikonját az ott található gyűjteményhez. Az ’Updates’ (frissítések) szekcióban átállíthatjuk az automatikus frissítést manuálisra a későbbiekben, ha mégsem kell az automatikus frissítés. Manuális frissítéseket a ’Check now’ opcióval tudunk lekérni. Ha a Flash elavult, akkor egyből le is tölti a legfrissebb verziót. Ez a manőver ajánlott azoknak, akik régen telepítették a Flash-t és nem emlékeznek arra, hogy esetleg automatikus vagy manuális frissítést adtak meg, hiszen lehet, hogy manuálison van az applikáció és egészen a telepítés óta nem frissült.
Miután minden települt és frissült, érdemes megbizonyosodnunk arról is, hogy a Flash megfelelően van konfigurálva böngészőnkben. Ez különösen a biztonság miatt fontos, ugyanis bármely random Flash alapú applikáció futtatása (különösen azok, amik reklámokban vannak) vírusoknak teheti ki a gépet. Egy biztonsági védelmi vonal a ’click-to-play’ funkció, mely által a Flash csak azokat az applikációkat futtatja, melyeket manuálisan engedélyezünk, így minden potenciális futtatás előtt megkérdezi a rendszer, hogy akarjuk-e futtatni az adott app-ot. A Flash használata ezáltal jóval biztonságosabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .