Hogyan telepítsük és használjuk a Linux Bash Shell-t Windows-on?

Körülbelül 1 éve létre lett hozva a Windows-ban egy alrendszer, mely lehetővé teszi, hogy Linux-ot futtassunk Windows 10 alatt. Ez azt jelenti, hogy használhatunk Ubuntu-t, openSUSE-t, Fedora-t és egyéb disztrókat is Windows 10 operációs rendszer alatt mindenféle paralell installáció vagy virtuális gép nélkül.

Ez ugyanis nem egy virtuális gép vagy Linux szoftver Windows 10-re portolva, hanem egy tényleges Linux alrendszer, melyen probléma nélkül futtathatunk Linux szoftvert. A Windows 10 ezen funkciója a befuccsolt ’Project Astoria’ mintájára lett elkészítve, mely régebben Android alkalmazások futtatására lett volna kreálva, azonban a fejlesztés leállt.
Ezt a Windows 10 alrendszert tulajdonképpen a már jól ismert ’Wine’ ellentéteként foghatjuk fel. Míg a Wine lehetővé teszi Windows alkalmazások futtatását Linux-on, a Windows 10 új alrendszere lehetővé teszi, hogy Linux szoftvert futtassunk Windows alatt. A Microsoft kooperált a Canonical-al és egy teljes értékű Ubuntu Bash Shell-t biztosítanak Windows alá, mely valójában nem Linux, hiszen a kernel hiányzik, és a Shell, amit kapunk csak a GNU infrastruktúra és egyéb szoftverek összessége. A kiadáskor természetesen a Bash Shell nem volt tökéletes, mivel grafikus alapú Linux szoftverek elvétve működtek, és a parancssoros parancsok közül sem mindegyik klappolt, azonban az elmúlt 1 évben sok minden javult. Az Ubuntu helyett eleinte választhattunk openSUSE Leap vagy SUSE Enterprise Server disztrót is, azonban mára már jópár egyéb disztró is elérhető.

A telepítéshez mindenképp 64 bit-re lesz szükség. Navigáljunk a ’Control Panel > Programs > Turn Windows Features On Or Off’ részlegbe(vezérlőpult>programok>Windows funkciók), majd kattintsunk az OK gombra. Egy gyors újraindítás után nyissuk meg a Microsoft Store-t és keressünk rá a ’Linux’ kulcsszóra! Egy lista fog legördülni az összes elérhető Linux disztróról a Bash Shell-hez. Válasszuk ki, amelyiket szeretnénk, majd kattintsunk a ’Get’ (beszerzés) vagy az ’install’ (telepítés) gombra. Ha nem vagyunk túl tapasztaltak Linux-al való munkában, akkor mindenképp az Ubuntu-val érdemes kezdeni, hiszen egészen felhasználóbarát. Feltelepíthetünk egyébként több disztrót is, ilyenkor pedig mindegyik külön parancsikont fog kapni az indítómenüben.
A telepítés után már használhatjuk is Linux környezetünket. Az ’apt ’és ’apt-get’ parancsokkal letölthetünk szoftvereket a Linux szoftverraktárakból. Tulajdonképpen minden úgy fog működni, mint egy teljes értékű Linux installációban. Jó Linux-ozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .