Hogyan telepítsük és üzemeljük be a ZFS-t Ubuntu-n?

ZFS? Az meg mi? Nos, akik használnak már Linux-ot egy ideje, azoknak ez a kifejezés nem mond újat, azonban egy újonc számára még lehet, hogy ismeretlen a ZFS kifejezés. Ez egy fájlrendszer, amelyhez hivatalos támogatás is érkezik már az Ubuntu 16.04-es verziójával. Alapértelmezett módon nincs feltelepítve és engedélyezve, azonban ez minket nem fog megállítani, hiszen hivatalosan is elérhető az Ubuntu szoftverraktáraiból.

A ZFS egy rendkívül fejlett fájlrendszer, amelyet eredetileg a Solaris operációs rendszerre hozott létre a Sun Microsystems cég. Habár a ZFS nyílt forráskódú, sajnos a legtöbb Linux disztróból ma is hiányzik licenszelési okokból. Ez természetesen azonban nem végzetes akadály, mivel a ZFS fájlrendszer készítőinek weboldaláról letölthető így is bármely disztróra.
Ez a fájlrendszer nagyobb szervezetek által gyakran használatos, ha például szerverek üzemeltetéséről van szó. Arra lett kitalálva, hogy az adatok integritását megőrizze és megelőzze azok korruptálódását, sérülését. Minden fájl rendelkezik egy úgynevezett ’’checksum’’ paraméterrel, amely lehetővé teszi annak azonosítását és ellenőrzését, hogy nem sérült e. A ZFS segítségével ezen kívül lehetőségünk van Zettabájtnyi (!) adatok kezelésére is, ebből is ered a ZFS név (mint Zetta File System). A fejlett fájlrendszer segítségével arra is lehetőségünk van, hogy több különböző meghajtót kezeljünk együtt egyetlen nagy tárhelyként. A ZFS több merevlemezzel is képes dolgozni a ’RAID’ szoftvernek köszönhetően.

Habár a ZFS-nek nem sok értelme van egy otthoni számítógépeken, rendkívül hasznos szervereknél, valamint NAS eszközökkel együtt használva (hálózatra csatlakoztatható eszközök). Ha több merevlemezünk van és rendkívül fontos, hogy az adatok integritását, épségét megőrizzük, akkor a ZFS fájlrendszer tökéletes választás a feladatra.
Hogyan telepítsük tehát? Nos, a telepítés rendkívül egyszerű és hasonlóan működik bármely szoftver telepítéséhez Linux rendszeren. Az Ubuntu által hivatalosan is támogatott kiegészítő, tehát mindenféle probléma nélkül fel kell, hogy tudjon települni Ubuntu rendszerünkre, feltéve, ha 64 bitest használunk, mivel a 32 bites sajnos nincs támogatva.
A ZFS telepítéséhez nyissunk egy terminált és üssük be a következő parancsot: ’ sudo apt install zfs’
Pont, mint bármely más alkalmazás, egyből fel kell, hogy települjön az enter billentyű leütése után.

Ubuntu

A ZFS segítségével létrehozhatunk úgynevezett ’pool’-okat. Ezeket egy vagy több fizikai meghajtóból hozzuk létre. Olyan, mintha egyesítenénk őket. Tegyük fel például, hogy van 3 fizikai meghajtónk. Ezeket kombinálhatjuk egyetlen ZFS pool-ba a következő paranccsal:
’sudo zpool create pool-name mirror /dev/sdb /dev/sdc /dev/sdd’
Ez a parancs egy RAID 1 konfigurációt valósít meg, amelyről azt kell tudni, hogy egy teljes másolat az adott adatról minden merevlemezen elhelyezésre kerül. Ez azért jó, mert a rendszerben van redundancia, tehát minden adathoz hozzáférünk még akkor is, ha 1 vagy 2 merevlemez tönkremegy.
Használjuk a ZFS-t egészséggel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .