Hogyan telepítsünk Progressive Web App-okat (PWA-kat) Chrome-ban?

A nemrég megjelent Chrome 70 lehetővé teszi, hogy PWA-kat, avagy progresszív webes alkalmazásokat telepítsünk Windows operációs rendszer alatt. Amikor egy olyan weboldalt keresünk fel, mely rendelkezik PWA-val, mint például a Twitter vagy a Spotify, akkor feltelepíthetjük ezeket a PWA-kat, hogy az oldalak kezelhetősége hasonlítson egy normális asztali alkalmazáséhoz.

A progresszív alkalmazások tehát webes alkalmazások, melyek hasonlóan működnek, mint a natív app-ok. Feltelepíthetjük őket, hogy kapjanak futtatáskor egy külön ablakot és parancsikont is az asztalon. A PWA-k általánosságban gyorsabban töltenek, mint webes megfelelőik, offline módban is futtathatók és értesítéseket is mutatnak.
Egy PWA telepítéséhez először el kell látogatnunk egy olyan oldalra, mely biztosít egyet. Ha elérkeztünk egy ilyen oldalra, akkor a Chrome jobb felső sarkában nyissuk le a menüt és keressük meg a ’telepítés’ opciót, ahol a telepítés mögött ott lesz az adott alkalmazás neve. Például a Twitter-en az lesz, hogy ’install Twitter’, avagy ’Twitter telepítése’. Ha ez az opció nem elérhető egy adott oldalon, akkor az adott oldal vagy brand nem biztosít PWA-t saját app-jához, így nem tudjuk azt telepíteni. A PWA-k viszonylag új kezdemények, ezért csak a legnagyobb cégek rendelkeznek egyelőre velük. Idővel azonban jó eséllyel több webes alkalmazásnak is lesz PWA-ja.

A telepítés opcióra kattintás után a rendszer engedélyt kér az adott PWA telepítésére. Kattintsunk az ’install’, avagy ’telepítés’ opcióra. A telepítés gyorsan lezajlik és meg is kapjuk a programot saját ablakával, start menü bejegyzésével és ikonjával. Ha le akarjuk törölni a PWA-t, akkor a megnyitott ablakban navigáljunk a jobb felső sarokban a menü-re, nyissuk le, majd kattintsunk az ’uninstall’, avagy ’eltávolítás’ opcióra. A Twitter esetében ’uninstall Twitter’ / ’a Twitter eltávolítása’ lehetőségek lesznek ott.
A PWA-khoz szükséges támogatások már Chrome 67 óta léteznek a ChromeOS-en. Windows-ra most a Chrome 70-el jött el a csomag, Mac-re és Linux-ra pedig a Chrome 72-vel fog érkezni a támogatás. Mac és Linux felhasználóként úgy tudjuk idő előtt tesztelni a PWA-kat, hogy aktiváljuk a ’#enable-desktop-pwas’ zászlót (Chrome specifikus beállítás, mellyel rejtett funkciókat tudunk működésre bírni). Nem kell tehát várni Chrome 72-ig, azonban a teljes értékű (remélhetőleg bug-mentes) verzió kicsit később jön a többi platformra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .