Hogyan telepítsünk szoftvert Linux-ra?

A szoftverek telepítése Linux rendszeren kicsit máshogy működik, mint azt a legtöbben megismerték más operációs rendszereken. Egy bizonyos weboldal meglátogatása helyett a legtöbb esetben a Linux verziónk saját szoftver raktárából kell letöltenünk egy csomagkezelő alkalmazás segítségével. Ez bonyolultnak hangzik, de valójában egyszerűbb, mint a szoftverek telepítése Windows operációs rendszeren.
Egy tipikus Linux verzió szoftver telepítési rendszere nagyban hasonlít az app store-hoz. Mindössze egy helyre kell mennünk, ha telepíteni akarunk bármit is és a frissítések is folyamatosan, egy helyről érkeznek az alkalmazásokhoz.
linux 1

A szoftverraktár!
A legtöbb szoftver, amelyet telepíteni akarunk, elérhető a szoftver raktárból. Mindegyik Linux verzió biztosít egy szép, grafikus felületet ennek az elérésére és kezelésére. Csak ki kell választanunk a megfelelő csomagot és a csomag kezelő már le is tölti azt nekünk, letölti az esetleges egyéb (az eredetihez szükséges) csomagokat és telepíti is az összeset.
Az Ubuntu-n a beépített csomagkezelő az Ubuntu Software Centre (Ubuntu szoftverközpont). Ezt egy narancssárga bevásárlótáska ikonon keresztül érhetjük el, ha Ubuntu-t használunk. Ezt az interfészt bármikor használhatjuk szoftverek keresésére és telepítésére. Specifikus alkalmazásokra is rákereshetünk, mint például ’’VLC Media Player’’ vagy általános kategóriára is, mint például ’’médialejátszók’’. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy rákattintunk a letöltés gombra, beírjuk jelszavunkat és a csomagkezelő elvégzi a többit.
linux2
Linux Mint, Ubuntu
A különböző Linux verzióknak általában különböző szoftver raktáraik és csomagkezelőik vannak, de általánosságban a rendszer alapelve ugyanaz mindegyik verziónál. A Linux Mint rendszeren például a Software Manager (szoftverkezelő) alkalmazást használnánk erre a célra. A csinos grafikus interfész egyébként csak egy ’’előlap’’ az igazi csomagkezelő számára, amelyet más módokon is el lehet érni. Például lehetőségünk van a terminálon keresztül is telepíteni szoftvereket az ’’apt-get’’ paranccsal az Ubuntu rendszeren. A grafikus interfész használata és a terminálba beírt parancs ebben az esetben ugyanazt eredményezi, a szoftver települni fog.
 
Népszerű szoftverek!
A Linux-on telepíthetünk szabadalmaztatott szoftvereket is, amelyek nem találhatók meg a szoftverraktárban. Ilyenek például a Google Chrome, Skype, Steam és az Opera. A legtöbb Linux verzió nem rendelkezik licensszel ezekhez, ezért ezeket a saját forrásweboldalukról kell beszerezni. Az ilyen szoftverek beszerzése úgy működik, mint a Windows rendszereken. Fel kell keresnünk az adott szoftver cégének weboldalát és onnan letöltenünk a telepítőt.
Szinte minden szoftvernél kiválaszthatjuk, hogy mely operációs rendszerre szeretnénk azt telepíteni. Mivel Linux-ból is több különböző van, ezért ki kell választanunk a weboldalon a mi rendszerünket és a megfelelő fájlt kell letöltenünk, majd telepítenünk. A Skype-nak például van egy Ubuntu 12.04-es verziója. Az Ubuntu 14.04-es felhasználók számára is ennek a telepítése ajánlott, mivel ez áll a legközelebb a legfrissebb Ubuntu rendszerhez.
chrome1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .