Hogyan telepítsünk új asztali témákat Ubuntu 18.04 LTS alá?

Az gyári módon Gnome Shell asztali környezetet használó Ubuntu 18.04 alapvetően nem tartalmaz módot arra, hogy megváltoztassuk ezt az asztali környezetet. Ha viszont mindenáron más asztalt szeretnénk, például egy világoskék vagy egy sötétfekete témát, akkor ettől függetlenül van lehetőségünk a változtatásra.
Habár a Gnome Shell nem ad túl sok eszközt, hogy változtassunk rajta, alapvetően egy nagyon is testreszabható asztalról van szó. Használhatunk például bővítményeket és témákat, hogy átalakítsuk Linux rendszerünket Windows-ra hasonlítóvá!

Az asztali környezet variálásához szükség lesz egy GNOME Tweaks (eredeti nevén GNOME Tweaks Tool) nevű applikációra, melyet grafikus eljárással úgy szerezhetünk be, hogy megnyitjuk az Ubuntu Software applikációt, majd rákeresünk a ’tweaks’ kulcsszóra, és telepítjük a programot. Terminálból a következő paranccsal telepíthetjük:
’sudo apt install gnome-tweaks’
A telepítés után a Tweaks parancsikonra kattintva indíthatjuk el az asztal applikációk menüjéből. A program indulása után válasszuk ki az ’Appearance’ (megjelenés) kategóriát, és válaszunk az opciók közül, hogy új témát állítsunk be operációs rendszerünknek. Alapértelmezett módon az Ubuntu az ’Ambience’ (GTK3) témát használja az applikációkhoz, a DMZ-White témát a kurzorhoz, és az Ubuntu-mono-dark témát az ikonokhoz. Magának a Shell-nek a témája alapértelmezett módon nem konfigurálható, de ez állítaná a képernyő tetején látható panelt, valamint az applikációs menü kinézetét.

Sok más téma is fel van már telepítve az Ubuntu LTS 18.04-el. Pár kattintással be is állíthatjuk például az igen népszerű Adwaita és Adwaita-dark témákat. Az Adwaita több kéket használnak, és jó választásnak bizonyul, ha egy letisztultabb környezetet szeretnénk, de az Ubuntu klasszikus fekete-narancssárga színei nélkül. Az Adwaita-dark kéket és sötétszürkét használ. Beállíthatjuk az Adwaita ikon témát is, habár az ikonok listája nem teljes, tehát nem minden esetben fog működni. A teljes Adwaita ikon lista beszerzéséhez a következő parancsot kell futtatni:
’sudo apt install adwaita-icon-theme-full’
Az egyik legnépszerűbb GTK Linux téma jelenleg az Arc, mely egy igen modern, kékes téma átlátszó elemekkel, és fényes és sötétebb variációban is elérhető. A telepítéshez a terminálba a következő parancsot üssük be:
’sudo apt install arc-theme’

A Tweaks applikációból kiválaszthatjuk az Arc, Arc-Dark és az Arc-Darker stílusokat is. Rengeteg téma érhető el még a legújabb Ubuntu-hoz, és vannak komplett témacsomagok is, melyek letölthetők a leírtakhoz hasonló módszerekkel. Jó böngészést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .