Hogyan töltsük gyorsan Android telefonunkat (2. rész

Android tolto

Az előző részben megnéztünk pár hasznos tippet ahhoz, hogy telefonunkat kábelesen gyorsabban töltsük, továbbá láttuk, hogy a vezetékmentes töltési módszerek általában lassabbak és energiaigényesebbek, mint a vezeték nélküliek. Sok Android telefonhoz gyártanak speciális gyorstöltőket, melyeknél különböző gyorstöltési szabványok vannak használatban. Nézzük melyikről mit kell tudni a gyors telefontöltés érdekében!

Qualcomm Quick Charge

gyorstolto

A Qualcomm által tervezett gyorstöltési szabvány elég elterjedt az Android világban. Az évek során számos változata jelent meg a szabványnak, jelenleg pedig a Quick Charge 5 a legújabb, melyet 2020-ban vezettek be. Minden Quick Charge verziónak különböző igényei és töltési kapacitása volt. Mindegyik olyan telefon, mely a Qualcomm Quick Charge szabványt használja, speciálisan kialakított gyorstöltővel érkezik a gyári dobozban, mely lehetővé teszi a technológia maximális kihasználását.

Samsung Adaptive Fast Charging

fali tolto

A Samsung által megalkotott gyorstöltési szabvány nagymértékben hasonlít a Qualcomm Quick Charge-hoz. Valójában a Qualcomm szabványát vették alapul és testreszabták úgy, hogy tökéletesen passzoljon Samsung telefonokhoz. Ez egyébként azt is jelenti, hogy egy Qualcomm Quick Charge kábel működik Samsung Adaptive Fast Charging töltővel és fordítva, mivel a két technológia majdnem azonos. A Samsung jellemzően olyan kábeleket mellékel a gyári dobozba, melyek támogatják a gyorstöltési funkciót, de néha előfordulhat, hogy másik kábelt kell venni, amikor gyorsabb Adaptive Fast Charging sztenderd lép életbe.

USB Power Delivery

mobil toltok
 

Ez a gyorstöltési sztenderd, melyet USB-PD-nek szoktak rövidíteni, megtalálható okostelefonokon és laptopokon egyaránt. Nem olyan népszerű, mint a Qualcomm Quick Charge, de van néhány előnye. Az USB-PD csak USB-C kábellel működik, tehát szerezhetünk egy olyan kábelt, mely képes gyorstölteni laptopunkat és Android telefonunkat is. A Google Pixel eszközök mind USB-PD szabványt használnak, és az Android is támogatja.

Van még pár gyorstöltési sztenderd, de manapság ezek a legfontosabbak. De mi a helyzet a kompatibilitással? Szerencsére nem tudunk kárt tenni a telefonban egy rossz kábellel. Ha nem stimmelnek a szabványok, akkor egy Android telefon sem fogja megindítani a gyorstöltést. Mindenesetre, ha gyorsan akarjuk tölteni a telefont, akkor gyorstöltőre lesz szükség. Néhány modern Samsung telefonhoz például nem jár eleve gyorstöltő, hanem azokat külön meg kell rendelni. Itt figyelni kell a szabványokra, hogy a jó töltő érkezzen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .