Hogyan válasszunk mosógépet?

mosógép

A mosógépek a háztartások nélkülözhetetlen nagygépei. A használatuk sok évtizedes múltra tekint vissza, ez idő alatt a legegyszerűbb szerkezetektől eljutottunk az okosmosógépekig. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartania annak, aki új készüléket szeretne vásárolni.

A kiválasztás nem könnyű feladat, hiszen a kereskedelmi kínálat rendkívül széles. Nagyszámú gyártó kínálja a különböző megoldásait, ráadásul olyan adottságokhoz is igazodnunk kell, mint a rendelkezésre álló terület nagysága. Elsőként a mosógép típusára kell figyelmet fordítani. Az eMAG mosógép kategóriájában ötszáznál is több különböző készüléket találunk; ezek között hagyományos elöltöltős, felültöltős és keskeny elöltöltős gépek sorakoznak.

A hagyományos kialakítással rendelkező elöltöltős gépekkel kapcsolatban számos előnyös tulajdonság említhető, hiszen nagyszerű hatékonyságra képesek, energiatakarékosak és nagyobb mennyiségű ruha mosását is lehetővé teszik. Az egyetlen hátrányuk a nagy helyigény; nem csupán a nagyobb alapterülettel, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is számolni kell. A helytakarékosság bajnoka egyértelműen a felültöltős mosógép, amely felfelé nyíló ajtajának köszönhetően akár egy sarokban is elhelyezhető. Nagyszerű megoldás szűkös terek és kis fürdőszobák esetén, de tudni kell, hogy a szerkezeti kialakításuk miatt kevésbé energiahatékonyak, mint az elöltöltős társaik. A két említett típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni a keskeny elöltöltős készülékek.

Vásárlás előtt érdemes meggondolnunk, van-e preferált márkánk vagy létezik-e olyan gyártó, aminek a termékeitől mindenképpen óvakodni szeretnénk. Nem feltétlenül szerencsés az ilyen megközelítés, hiszen a jó és a rossz tapasztalatok sem feltétlenül adnak reális képet egy gyártó megbízhatóságáról, ráadásul minden márkanév alatt többféle altípus található a piacon, amelyek minősége eltérő lehet. Érdemes előnyben részesíteni a neves gyártók termékeit, amelyek megbízható garanciális háttérrel és márkaszervizzel rendelkeznek.

 

Ne feledkezzünk meg a dobkapacitásról sem. Nem könnyű eldönteni, mekkora befogadóképesség ideális számunkra. Az általános ajánlás szerint egyedül élők számára 4 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak legalább 7 kg dobkapacitás lehet ideális. Természetesen ezt az ajánlást a mosási szokások, illetve a ruhák koszolódásának sebessége felülírja. Részben megoldást kínál az úgynevezett súlyautomatika is, amely a betöltött ruha mennyiségének megfelelően adagolja a szükséges vízmennyiséget, ilyen módon jelentős mennyiségű villamos energia takarítható meg. Persze a funkció jellemzően megnöveli a készülékek árát, vagyis a súlyautomatikával rendelkező mosógépekért általában többet kell fizetnünk.

Amennyiben a gépet nyitott élettérben kell elhelyeznünk, ismerjük meg a zajcsökkentő megoldásokkal ellátott készülékeket! Ezek nem csupán mosás, hanem centrifugahasználat közben is halkabb működésre képesek, mint a hagyományos társaik. További tulajdonságok figyelembevétele is hasznos lehet; ne feledkezzünk meg a rendelkezésre álló mosási programokról, az energiatakarékossági innovációkról és a kényelmi funkciókról sem. Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, biztosan megelégedettséggel használjuk majd a mosógépünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .