Hogyan válasszunk Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu és Lubuntu között? (1. rész)

Ubuntu

Sokan nem tudják, de Ubuntu-ból valójában több különböző fajta is van. Nem elég, hogy maga a Linux külön disztrókra oszlik, most már a disztrók is feloszlanak több különböző fajtára. Linux téren egyértelműen az Ubuntu a legnépszerűbb, viszont vannak testvérei, melyek bizonyos igényeknek jobban megfelelnek, mint a sztenderd Ubuntu. 

Mindegyik Ubuntu testvérnek megvan a saját előnye és hátrányai a többivel szemben. A Kubuntu letisztultságot képvisel, míg az Ubuntu-t csak telepíteni kell és használni. A Xubuntu-t a retro kialakításért és stabilitásért szeretik, míg a Lubuntu a régebbi, gyengébb hardver kedvence. Mindegyik testvér ugyanazon a linux kernelen és asztali környezeten fut, viszont némelyiknek vannak specifikus alkalmazásai is külön célokra. Nézzük melyiket mikor érdemes használni!

Ubuntu: a kezdők krémje

Ubuntu for linux

Az Ubuntu szinte minden modern hardverre könnyen és gyorsan feltelepül. 5-10 perc elég a rendszer elég a rendszer beállításához, a rendszerigény pedig mindössze 4GB RAM ls 25 GB tárhely. Az Ubuntu-ban a legtöbben a GNOME asztali környezetet szeretik, melynek bal oldalán van egy dokkoló sáv, melyet testre lehet szabni, de kell hozzá egy kis ügyeskedés. Kell hozzá a GNOME Tweak Tool, továbbá a GNOME Shell bővítmények oldalán is el kell igazodni.

 

A GNOME szöszölésein kívül a sztenderd Ubuntu rendkívül felhasználóbarát. Ott van a LibreOffice csomag, melyben a Microsoft Office programok ekvivalenseit találjuk, így minden adott az irodai munkához. A szép grafikus kezelőfelületet ugyanolyan könnyen lehet kezelni, mint egy Windows-t vagy MacOS-t. Összességében kezdőknek remek választás megismerkedni a Linux-al.

Kubuntu: a legjobb testreszabhatóság

Kubuntu

A Kubuntu a KDE Plasma asztali környezetet használja a KDE alkalmazásokkal. Mindez egy Ubuntu alapra épül, rendszerkövetelményei pedig kicsivel magasabbak a sztenderd Ubuntu-nál. Habár nincs belőle 32 bites verzió, a Kubuntu egy kellemesebb külsőt és érzetet nyújt a sztenderd ubuntu-nál és megadja a lehetőséget, hogy úgy alakítsuk az asztali környezetet, ahogy csak szeretnénk.

A Kubuntu-ban a Dolphin fájlkezelő alkalmazás tevékenykedik, melyről sokan úgy tartják, hogy a legnagyobb produktivitást eredményezi Linux-on belül. A fejlesztők a régi K-alkalmazásokat folyamatosan lecserélik, de van még pár, melyek sajnos hajlamosak megtelíteni a merevlemezt.Ez azért van, mert ha nem KDE típusú alkalmazást akarunk telepíteni, akkor jópár nem KDE típusú fájlt is le kell tölteni. Vannak tehát előnyök és hátrányok.

A következő részben a Xubuntu-val és a Lubuntu-val folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .