Hogyan változtassuk meg IP címünket Linux-on a parancssoron keresztül?

Az IP cím megváltoztatása a már jól megszokott grafikus interfészek segítségével egyáltalán nem bonyolult. Windows-on és Mac-en mindössze pár kattintást vesz igénybe a dolog, azonban mi a helyzet Linux-on? Sokan nem tudják, de a legtöbb Linux disztrón mindössze egyetlen a terminálba írt paranccsal meg lehet változtatni a hálókártya IP címét. Kevesebb időt vesz igénybe, mint egy jól megszokott grafikus asztali környezetben!

Ez a trükk az összes Debian alapú disztrón működik, beleértve az Ubuntu-t is. A kezdéshez üssük be az ’ifconfig’ parancsot a terminál ablakban, majd nyomjunk enter-t! Ez a parancs kilistázza az összes hálózati eszközt a rendszerben, tehát jegyezzük le a nevét annak az eszköznek, melynek IP címét meg kívánjuk változtatni!
A beállítások megváltoztatásához szintén az előbb említett parancsot kell használni, viszont kibővítjük pár extra paraméterrel. A következő parancs segítségével hozzárendelhetünk egy IP címet egy ’x’ nevű eszközhöz, mely az alapértelmezett alhálózati maszkot fogja használni:
’’sudo ifconfig x 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0’’

Természetesen bármely egyéb érvényes IP címet is megadhatunk. Ha lefuttatjuk ismét a sima ’ifconfig’ parancsot, akkor láthatjuk, hogy az ’x’ nevű eszközünk már az új, az általunk megadott IP címet használja. Feladatunk még nem ért azonban véget, mivel meg kell változtatnunk az ’x’ eszköz által használt alapértelmezett átjárót is, hogy az új IP cím megfelelően működjön. Ehhez a ’route’ parancsot érdemes használni a következő módon:
’’sudo route add default gw 192.168.0.253 x’’
Ahhoz, hogy az új beállításokat lássuk, meg kell jelenítenünk a routing listát, melyet a ’route -n’ paranccsal tehetünk meg.
Ha ezzel megvagyunk, akkor az adott hálózati eszköz új IP címe már érvényes is lett. A Linux azért praktikus, mert vannak olyan disztrók, melyek már a Windows-hoz és Mac-hez hasonló grafikus interfész-el rendelkeznek (mint például az Ubuntu), azonban továbbra is elérhető a klasszikus parancssoros környezet, avagy a terminál, mellyel ilyen hasznos kis ’hackeléseket’ végezhetünk. A gyakorlott felhasználó számára ez az eljárás nem kerül többe fél percnél, és olyan IP címet adhatunk meg bármely hálózati eszközünknek, amilyet csak akarunk, megkönnyítve ezzel saját munkánkat.

Linux

Érdemes tudni ezeket a parancsokat, mivel vannak disztrók, melyek nem rendelkeznek fejlett grafikus felületekkel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .