A /home-on lévő adataim megmentése Ubuntun

A /home a saját adatainkat, filmjeinket, képeinket és beállításainkat tartalmazza. Ha történik valami a rendszerrel és nem tettük ezt külön partícióra, akkor sajnos az újratelepítésnél minden adatunk elvész, tehát megéri előre gondolgodni, hogy később ne fájjon a fejünk. A telepítéskor kell külön partíciót adni, most megmutatom hogyan.

Telepítéskor

Nem írom le a teljes telepítési folyamatot, csak a particionálás rész érdekel minket jelenleg. Megadhatjuk kézzel, hogy mennyi helyet kívánunk az Ubuntunak adni a lemezből a fenti csúszkán, felhasználhatjuk a teljes lemezt a telepítőre bízva a beállításokat és megadhatjuk saját kézzel is a felosztást. Nekünk a leg utolsó lehetőség kell ennek a feladatnak a végrehajtásához.

Lemezhely előkészítése
Lemezhely előkészítése

Válasszuk tehát a „Partíciók saját kezű megadása (haladóknak)” lehetőséget, majd nyomjunk a tovább gombra. A következő ablakban egy felsorolást fogunk találni a számítógépünkben lévő merevlemezekről (/dev/sda, /dev/sdb stb.), ha csak egy van, akkor /dev/sda néven fog megjelenni. Kattintsunk rá egyszer, majd nyomjuk meg a bal alsó sarokban található „Új partíciós tábla…” feliratú gombot!
Új partíció hozzáadása
Új partíció hozzáadása

Megjelenik egy szabad terület nevű sáv, a mérettel együtt (ez megegyezik a merevlemez kapacitásával). Kattintsunk rá és válasszuk a Hozzáadás gombot lent (pirossal bekeretezve a fenti képen).
Fájlrendszer megadása
Fájlrendszer megadása

Megjelenik a Partíció létrehozása nevű ablak, ahol beállíthatjuk a készülő hely adatait. Válasszuk az „Elsődledes” lehetőséget, az „Eleje” lehetőséget és a Cserehely-et a használatnál. A méretet állítsuk a RAM (rendszermemória) duplájára, ezt megabájtban tehetjük meg. 3 gigabájt, vagy több RAM esetén már nem szükséges a duplázás. A csatolási pont opció ezek után nem lesz beállítható (mert nem kell). A cserehely a számítógépen használt programok éppen nem használt fájljait tárolja, ezzel helyet szabadít föl a memóriában, gyorsabbá téve azt. Nyomjunk az OK-ra, ha ezzel készen vagyunk, majd ismét válasszuk a Hozzáadás-t. Ugyancsak állítsuk Elsődlegesre és Eleje opcióra a beállítót, de most 8-15 gigabájt közötti értéket adjunk meg a méretnél! Most az operációs rendszer partícióját hozzuk létre. A programok is ide települnek, de ezek nem foglalnak túl sok helyet. Ügyeljünk arra, hogy ismét megabájtokban kell megadni a méretet!

 • 8 gigabájt = 8192 megabájt
 • 10 gigabájt = 10240 megabájt
 • 15 gigabájt = 15360 megabájt

Fájlrendszernek az Ubuntu az Ext4-et ajánlja föl, ezt így is hagyhatjuk. A csatolási pontot viszont át kell állítani „/”-re, a lenti képen ez látható, hogy hol.

Csatolási pontok
Csatolási pontok

Ha ezt megtettük, nyomjunk ismét OK-ot. Már van lapozófájl és rendszerpartíció, most érünk a lényeghez, a saját mappánk külön rakásához. Harmadjára is válasszuk a Hozzáadás gombot, itt az Elsődleges és most a Vége opciót. Az új partíció méretét nem is kell átírni, hiszen az összes megmaradt hely felhasználásra kerülhet, ezt a rendszer be is állította már. A használatnál ismét hagyhatjuk az Ext4-et, és csak a csatolási pontnál kell átállítani a lehetőséget „/home”-ra. Így a saját mappánk, képeink, beállításaink egy esetleges újratelepítés után biztonságban lesznek. Az elkészült partíciós tábla hasonlóképpen fog kinézni (persze nagyobb merevlemezeken a /home partíciója jóval nagyobb értéket fog mutatni).
Az elkészült partíciós tábla
Az elkészült partíciós tábla

Ez után nyomjunk a tovább gombra és folytassuk a telepítést a megszokott módon!

Újratelepítéskor

Az újratelepítésnél ismét a „Partíciók saját kezű megadása (haladóknak)” opciót kell választani. Az fentebb látható képhez hasonló kiosztást fogunk látni. Jelöljük ki a „/”-jelű partíciót, majd kattintsunk a jobb egérgombbal és válasszuk az adatok módosítása opciót. Állítsuk be ismét az Elsődleges, Eleje lehetőségeket, a fájlrendszert adjuk meg ismét, vagy hagyjuk Ext4-en, ha netalántán a rendszer nem ismerné föl hogy ez a „/” csatolási pont, akkor állítsuk be kézzel ismét. A formázás opciónál lévő kis négyzetet pedig jelöljük be, majd nyomjunk OK-ot. Most a „/home”-ot jelöljük ki, majd jobb egérgombot nyomjuk le és válasszuk a módosítás lehetőséget. Állítsuk be az előző telepítésnél használt fájlrendszert (ha a rendszer nem állítaná be magától), ha a csatolási pont nincs beállítva, akkor állítsuk ismét /home-ra. Vigyázzunk, itt nehogy bejelöljük a formázás lehetőséget, mert akkor elveszik minden adatunk megint! Ha végigment az újratelepítés, akkor az előzőleg használt témánk fog fogadni, az adataink a saját mappánkban. A programok ugyan elvesznek, de a beállításaik nem, így ha újratelepítünk például egy böngészőt, akkor a beállított könyvjelzőink benne lesznek.

20 thoughts on “A /home-on lévő adataim megmentése Ubuntun

 1. Visszajelzés: A /home-on lévő adataim megmentése Ubuntun | newlinuxer.hogyan.org
 2. Visszajelzés: ittahelye.hu
 3. Én a notimon két 15 gigás partíciót készítettem a gyökérnek, hogy két különböző disztrót tudjak felrakni. Most Debian és Ubuntu 10.04 RC3 van fenn. Utána jön a swap, majd a maradék a home.
  Használhatom ugyan azt a felhasználónevet, mindkét rendszeren?
  Nem lesz kavarodás?
  Most a biztonság kedvéért más nevet választottam, de jó lenne itt is, ott is a kedvenc nevemet használni!

 4. [re=8344]BB[/re]: Először is,bocsánat a megkésett válaszért! Szerintem semmi akadálya annak, hogy két rendszeren ugyan azt a felhasználónevet használd. Külön OS-ek, egyszerre egy fut, semmi közük egymáshoz ilyen szinten, szóval nem kavar be. Hogy a /home-ot hogy tudja mind kettő használni, azt nem tudom, még nem próbáltam ki. Általában VirtuaBoxban ugyan azt a felhasználónevet és jelszót használom, mint az „anya” rendszeren és ezek lényegben egyszerre futnak, még sincs gond :).

 5. Sziasztok!
  Kezdő Linuxos vagyok.
  Sajnos pont telepítés után akadtam-e számomra fontos cikkre illetve leírásra.
  Kérdésem az lenne, megoldható az valahogy, hogy aktív rendszeren tudjam mindezt megoldani újra telepítés nélkül?
  Élőre is köszönöm!

 6. Ezt csak akkor tudod használni, ha külön partíciót csináltál a /-nek és a /home-nak. (Ajánlott az ext4-es fájlrendszer, mert pl JFS-el nem lehet megcsinálni.) Ha külön partíciók vannak, akkor is csak újratelepítéssel megoldható, de minden felhasználói beállításod megmarad (könyvjelzők a böngészőben, háttérkép, stb.). Ha még nagyon nem laktad be a rendszered és kiférnek az adataid egy pendrive-ra, akkor szerintem megéri így kialakítani a partíciós táblád, mivel az adataidat sokkal nagyobb biztonságban ttudhatod.

 7. Sziasztok!
  Teljesen kezdő vagyok, vagyis már egy kubuntut tettem fel.
  Viszont most vettem egy 500 gigás vinyót. Particionáltam win xp alatt, egy 30 gigás C-nek, meg egy maradék kb 430 gigát D-nek. Erre teszek egy XP-t, viszont ez után szeretnék egy kubuntut is feltenni, tanulgatás gyanánt.
  Nem igazán tiszta számomra, hogyan lehet ezt ilyen esetben megcsinálni, mármint az a gondom, hogy az új 430 gigás particióra már feltettem vagy 150 giga adatot, s nem szeretném, ha elszállna a rossz particionálás miatt. Viszont hasznosnak találom az itt leírtakat.
  Mekkor területben gondolkozzak, méretileg? Hogyan tudom megcsinálni, illetve segítség kellene abban, hogy induláskor alapértelmezetnek a kubuntu jön be, s kedvesemnek még a win megy, szóval arra szeretném átállítani, biztos van rá valami boot indító progi.
  Köszönöm a segítséget.

 8. Üdv!
  Ha jól értem, akkor most 2 vinyó van a masinádban. A kubuntu volt előbb és most tettél mellé egy XP-t. Ebben a felállásban (előbb linux, később windows) nem kerül telepítésre GRUB rendszerválasztó. Kezdőknek/átszokóknak azt szoktam ajánlani, hogy először a Win-t tegyék föl, így a leendő linux felismeri azt és automatikusan telepíti a rendszerválasztót. Mivel neked már fent vannak, kicsit dolgozni is kell a problémán. Ehhez találtam egy mesés leírást neked: https://hogyan.org/grub-2-telepitese-ubuntu-9-04-rendszer-alol
  Ne zavarjon meg, hogy ez Ubuntus leírás. A külömbség, hogy neked Console-t kell indítanod, nem terminált. A helyigény… Az én rendszerem 4 gigán elfér, a személyes adataim nélkül és ebben rengeteg fölösleges cucc van (komplett KDE és Gnome egymás mellett). Min. 8 gigát ajánlanak, én azt mondom, olyan 10-12 azért kell. Ha a /home-ot különveszed, akkor annak megéri kicsit többet adni (újrarakásnál a beállításaid megmaradjanak).
  Remélem tudtam segíteni!

 9. Szóval lehet nem voltam teljesen tiszta.
  Eddig volt a gépembe egy 160-as vinyó, amin elsőként xp, majd múlt héten rákerült egy kubuntu.
  Most vettem egy 500-ast, s tennék rá elsőként xpt, aztán ubuntut. Csak jó lenne ha a menüt is tudnám használni.
  Már utána néztem, hogy ez a grub progival lehet csinálni, szóval azzal fogok próbálkozni.
  /home-nak mennyit szánjak méretileg?
  Későbbiekben, ha beválik (márpedig miért ne válna be), szinte csak ezt akarom használni netezésre, torrentezésre, filmnézésre.
  Lehetséges olyan particiót csinálni, ami alól elérem az xpvel is és az ubuntuval is a filmeket, zenéket?
  Kösz.

 10. Ha az xp-t teszed először, majd a kubuntut, akkor a grubbal nem kell szórakozni, a rendszer élből belövi. A /home-nak 10-15 gigát ajánlok minimum (a beállításaim és egyéb redszerrel kapcsolatos dolgok 5 gigát foglalnak a /home-ról nálam). A /home-nak ext4-et ajánlok, ezt ugyan win alól nem látod, de ha megfertőződik a gépet, akkor a vírus ezzel a résszel nem tud mit kezdeni.
  Minden windowsos partíció „látszódik” és használható linuxok alatt, szóval a 430 gigás partíciódat élből tudod adatoknak használni mind a két rendszer számára. Filmek, zenék mehetnek innen, a letöltéseid is átirányíthatod ide Kubuntu alatt. Nem biztos hogy automatikusan megjelenik (csatolódik) linux indításkor, ilyenkor csak kétszer rá kell kattintani az ikonjára (ez a „számítógép”-nél illetve néha az asztalon is látható), majd beírod a jelszavad és már megy is. Avagy beállítani, hogy automatikusan csatolódjon induláskor (ez a kényelmesebb és csak egyszer kell kinlódni vele).
  Ehhez itt egy segítő leírás ami szerintem elég egyszerű:
  http://zotya85.blogspot.com/2009/07/ntfs-particiok-automatikus-csatolasa.html
  Sok sikert!

 11. Hm… a 430 gigából 150 már foglalt… A gond az, hogy szerintem már nem lehet lecsípni adatvesztés nélkül olyan 20-25 gigát. Nagy imádkozások között talán ez segíthet:
  https://hogyan.org/particio-atmeretezese-windows-xp
  Azt még kérlek áruld el, hogy a 160 gigás vinyó megvan-e még, mert ha igen, akkor sokkal egyszerűbb a helyzeted :). A 30 gigás partícióra XP, a 430-as marad adat, a 160gigát pedig felosztod SWAP, /, /home-nak és a kimaradt helyet megintcsak NTFS-re formázod, hogy elérd mind a két rendszer alól ezt is.

 12. [re=9210]robiwold[/re]:
  Hálás vagyok gyors segítségedért.
  Szerencsére megvan a 160-as is, sőt, még tudok plussz vinyót is szerezni az adatok lementésére.
  Pontosan nem is tudom akkor hogy csináljam.
  Csináljak egy 30-as xp-s particiót, ez oke, de mivel csinálja, mondjuk az ubuntu particionáló programmal? Abban is hogyan, bár lehet előbb elolvasom figyelmesen az ubuntu sugót, szerintem lesz benne válasz.
  Ha nem boldogulok jelentkezek, vagy ha leírnád, hogy te hogyan csinálnád, megköszönném. Végül is annyit szeretnék, hogy legyen xp, legyen ubuntu, s mindkettő alól tudjak filmeket, zenéket nézni. Aztán ha már mindent ki tudok váltani ubuntuval, akkor megszüntetem az xp-t. De ez később esedékes.
  Szóval kösz előre mindent.

 13. Mivel időm az van (több is mint kellene), ezért leírom akkor hogy én hogy csinálnám. Ugyebár az gyik elsődleges dolog, hogy rendeteg olyan heyl legyen, amit mind a két rendszer tud használni. Itt figyelembe kell venni, hogy egy vinyóra csak 4 elsődleges partíció mehet… Adott 160 giga + 500 giga. Az első lehetőség, amivel jobban biztosíthatod a rendszerkeket és ésszerűbbé tudod tenni a dolgokat rajta a következő:
  Az 500 gigás vinyón ugyebár van egy 30 gigás külön partíció előkészítve Windows XP számára. Tedd föl ide az XP-t, majd a 160 gigásról tedd át a dolgaid a 430-as partícióra. Az így kiürült vinyóra tedd föl megint az XP-t egy cirka 130 gigára (de lehet kevesebb is, ha több teületet szeretnél a linuxodnak). A maradék helyre pedig a Kubuntu telepítése közben alakíts ki egy 2 gisás swap-ot, 8 gigát a /-nek és a maradékot a /home-nak. Ennél a résznél lehet jól fog jönni a még beszerezhető merevlemez… Amit tudsz/akarsz írd ki lemezre, ami nem kell töröld, stb. a fontosabb cuccokat pedig másold vissza az XP és a Kubuntu mellé, a kölcsön vinyóra, vagy akárhova, ahol biztonságban van. Ha ez megvan, akkor formázd meg az egész 500 gigás vinyót NTFS-re és tégyél vissza rá mindent, amit gondolsz. Így az adataid külön vinyón vannak, az oprendszerek külön vinyón vannak és tudsz telepítgetni a Windowsnak is és a Kubuntunak is programokat szívfájdalom nélkül. Ehhez hozzájön, hogy kb 630 giga közös használatű helyet érsz el.
  A másik lehetőség, ami kevésbé komplikált (, de szerintem egy katyvaszt kapsz vele):
  Az 500 gigáson kialakított 30-as partícióra felrakod az XP-t, a 160 gigásról átteszed a dolgaid a 430 gigás partícióra, majd megformázod. Megintcsak a cikk szerint kialakítod a dolgokat, felteszed a Kubuntut (2 giga swap, 8 giga /, 10 giga /home), a maradék 140 giga pedig megint mehet NTFS-nek.
  Rajtad áll, melyiket választod ;). Én rászánnám magam az elsőre az átláthatóság miatt. Ismét sok sikert és rengeteg szép élményt a Kubuntuzás közben!

 14. Ujratelepitésnél:
  „Most a “/home”-ot jelöljük ki, majd jobb egérgombot nyomjuk le és válasszuk a módosítás lehetőséget. Állítsuk be az előző telepítésnél használt fájlrendszert (ha a rendszer nem állítaná be magától), ha a csatolási pont nincs beállítva, akkor állítsuk ismét /home-ra. Vigyázzunk, itt nehogy bejelöljük a formázás lehetőséget, mert akkor elveszik minden adatunk megint! ”
  Itt is meg kell adni a Vége opciót? Vagy nem?

 15. Ott ne állíts semmit, szerintem. Nem tudom bekavarhat-e, ha előző telepítésnél a végére tetted, vagy nem. Fogós kérdés :D. Szerintem hagyd alapon, hacsak előző alkalommal nem volt máshogy.

 16. ok. Köszönöm.
  Amúgy kíváncsiságként Te melyik ubu verziót ajánlod?
  Illetve érdekelne ,hogy Neked az egyes verziókkal milyen tapasztalataid voltak?
  10.10-et használtam igazából meg voltam elégedve vele./sajnos le kellett gyalulnom egy rövid időre../
  11.04-röl meg elég vegyesen vélekednek a felhasználók.Szóval nem biztos hogy érdemes még használni,véleményem szerint még kell 1-2 hónap mire jobban kiforrja magát.
  10.04 LTS sokan még mindig ezt tartják a legjobb verziónak. Legtöbben ezt ajánlották nekem,sőt sokan úgy vélekedtek ,hogy váltani is csak akkor érdemes majd ha megjelenik a következő LTS verzió.

 17. 10.04 LTS. Még rendes Gnome felület, már megszokott elrendezés. Gyenge a gépem, ez megint jó érv mellette. Szerintem ennyi. A Gnome-Shell-t én hanyagolom. Nekem nem nyerte el a tetszésem. Panelfüggő vagyok :D. A 10.10-ből csak a Lubuntuval találkoztam, az kellemes csalódás volt, de hosszú ideig nem bírnám használni. Továbbiakban szerintem a következő LTS-ből kalapálok magamnak valamit. Most nincs netem csak windows alatt, így az Ubuntu pihen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .