Időtöltés helyett gyorstöltés

Néhány évtizeddel ezelőtt egy töltő említése után az ember automatikusan hurkára, vagy kolbászra gondolt, azóta viszont nagyot fordult a világ. Mára a töltő kifejezés használatakor automatikusan a telefontöltő ugrik be, bár azóta az órától kezdve a csavarhúzóig szinte mindent töltünk. A kérdés, hogy milyen gyorsan, és milyen módon tehetjük meg ezt.

Az akkumulátorokról általában

A mai okostelefonok nagyjából egy vagy két napig bírják egy töltéssel (ez természetesen függ a használat intenzitásától). A Li-Ion akkumulátorokat már nem szükséges „formázni”, csak bekapcsoljuk a frissen megvásárolt telefont, és használhatjuk is. Ezek az akksik leginkább 40-80 százalékos töltöttség mellett érzik magukat jól. Növelhető az élettartamuk, ha kerüljük a teljes lemerülés utáni maximum százalékra való töltést. Kerüljük továbbá a szélsőséges hőmérsékletet is, az optimális tartomány 16 és 22 Celsius fok között található. Ne hagyjuk a telefont tűző napon, a 35 foknál magasabb hőmérséklet tartósan ronthatja az akkumulátor teljesítményét. Arra is érdemes odafigyelni, hogy amikor töltjük a telefont, célszerű levenni róla a tokot, hogy kevésbé melegedjen. Ha éjszakára a töltőn hagynánk a készüléket, azzal nincs semmi gond, mert a készülék „elzárja az energiacsapot” maximális töltöttség esetén. Érdemes azonban az operációs rendszert naprakészen tartani, hiszen érkezhetnek energiafelhasználással kapcsolatos frissítések a készülékre. Figyeljünk arra is, hogy ne történjen felesleges energiafogyasztás. Ha például egy sötét szobában vagyunk, általában nincs szükség száz százalékos fényerőre. Célszerű monitorozni a telepített alkalmazásokat is: valami esetleg a háttérben nem „dolgozik” -e folyamatosan, miközben semmi szükségünk rá. A készülékek zömében már található akkumulátorkímélő üzemmód is. Ez 20, illetve 10 százalékos töltöttségi szintnél egy koppintással aktiválható, többnyire fel is ajánlja a készülék a használatát, hogy tovább bírja az akksink.

Androidos telefonok

Itt egyszerű dolgunk van, a készülékek csomagolásában megtaláljuk a telefonhoz optimalizált töltőadaptert, amely a telefon hűséges társa lesz az elkövetkezendő években. Azért akadhatnak persze kivételek, ezért mindenképpen érdemes a gyártó honlapján előzetesen tájékozódni.

Töltési módszerek

 

A klasszikus értelemben vett töltésnél egy „köldökzsinóron” van a töltendő eszköz. Ennek a módszernek a gyorsaságát a tudomány mai állása mellett nem fogjuk felülmúlni a vezeték nélküli technológiával. Ha nem töltőadapterrel, hanem például egy laptop USB-ről töltünk, akkor a telefon nagyon lassan fog töltődni. Ez esetben mondhatjuk, hogy inkább az időt töltjük, mint a telefont. A gyorstöltés a gyártók különféle szabványai szerint működik (Apple termékek esetén USB Power Delivery). Az iPadhez és Mac notebookhoz mellékelt Apple USB hálózati adapter segítségével is feltölthető az iPhone, az iPod, az Apple Watch, az AirPods és az egyéb Apple termékek. Az iPhone 8 és az újabb modellek akkumulátorát gyorstöltéssel körülbelül 30 perc alatt tölthetjük fel ötven százalékos szintre. Ha egy magas teljesítményű töltővel töltünk mondjuk egy régebbi iPhone-t, ami még nem támogatja a gyorstöltést, akkor sem történik semmi baj, mert a beépített power management rendszer képes szabályozni az áramfelvételt. Ha az adapter meghibásodott, vagy ugyanolyat szerezzünk be, vagy egyén, de mindenképpen jó minőségű terméket. Kerüljük a rossz minőségű, megbízhatatlan termékeket mert nemcsak az akkumulátorban tehetnek kárt, hanem magában a telefonban is, sőt akár a lakás elektromos hálózatában is!

A vezeték nélküli töltés során egy indukciós “tányérra”, vagy állványra helyezzük a készüléket, és nincs is több teendőnk, az eszköz már töltődik is. Kényelmes és praktikus módja a töltésnek, viszont fontos, hogy ne csak a telefon, hanem annak tokja is támogassa ezt a töltési módszert, ezért ennek mindenképpen járjunk utána.

Gyakran előfordulhat, hogy nem vagyunk elektromos hálózat közelében, így nincs lehetőségünk a különféle eszközeink töltésére. Erre az esetre a legjobb megoldás a power bank, ami tulajdonképpen egy nagyobb akkumulátor, aminek a segítségével egyszerűen megoldhatjuk a töltést. Ezek szintén támogathatják az vezeték nélküli töltést, illetve a rajtuk lévő különféle portokon keresztül akár több készülék vagy kiegészítő eszköz is tölthető – típustól függően. Ha pedig autózunk, szerezzünk be egy szuper autóstöltőt (is), hogy utazás közben se érhessen minket kellemetlen meglepetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .