Időzítők, melyek emlékeztetnek minket, hogy tartsunk szünetet számítógépezés közben.

Legyen szó munkáról vagy egy hosszú gaming session-ről, fontos, hogy időnként szünetet tartsunk számítógépezés közben, mivel csökkenthetjük a szemre eső terhelést, lecsökkenthetjük az RSI (repetitive strain injury) veszélyét, valamint kicsit megnyújtóztathatjuk magunkat. Egy, a University of Illionoise által végzett kutatás szerint a rövid szünetek és a friss levegő a produktivitást is elősegíti.
A szünetek tartása tehát jó ötlet, azonban mi a helyzet, ha éppen nagyban benne vagyunk valamiben és elfelejtjük, hogy szünetet kéne tartani? Vannak bizonyos időzítő programok Windows-ra és Linux-ra is, melyek emlékeztetnek minket!

Big Stretch Reminder
A Big Stretch Reminder egy Windows-ra készült szoftver, mely rendkívül egyszerű, mégis tökéletes a célra. Könnyű kezelni, ingyenes, és alapértelmezett módon 20 percenként feldob egy üzenetet, avagy notification-t, melynek szövegét mi magunk állíthatjuk be. Az értesítések gyakoriságát mi magunk beállíthatjuk, tehát a szoftver nem csak arra jó, hogy nyújtózzunk egyet, amikor feljön az üzenet, hanem arra is, hogy valami fontos dologra emlékeztessük magunkat: például egy adott időben intézendő hívásra, stb. A program azt is lehetővé teszi, hogy a szolid notifikációt egy felugró ablakra cseréljük, ha hajlamosak vagyunk a notifikációk ignorálására.

WorkRave
A Workrave Windows-on és Linux-on egyaránt működik és hasonló az előző programhoz, viszont egy kicsit bonyolultabb. A nyílt forráskódú szoftver 3 különböző szünetet tud felajánlani: micro-break (mikroszünet), rest break (hosszabb szünet), daily limit (napi limit). A daily limit-el azt állíthatjuk be, hogy naponta mennyi időt szeretnénk maximálisan a gép előtt tölteni. Az intervallumok itt is beállíthatók minden egyes szünettípusra. A program telepítése Windows-on a szokásos módon megoldható, Linux-on pedig a ’sudo apt install workrave’ paranccsal elindítható vagy a package manager használatával kivitelezhető.

Stretchly
A Stretchly tulajdonképpen az összes nagy operációs rendszeren elfut (Windows, macOS, Linux, FreeBSD) és egy valódi cross-platform popup program, mely tökéletes lehet számunkra, ha emlékeztetőkre van szükségünk. Alapértelmezett módon 10 percenként ajánl egy 20 másodperces szünetet, 30 percenként egy 5 perces szünetet, de szokás szerint magunk beállíthatunk mindent az igényeknek megfelelően. A Stretchly popup ablakok formájában jelenik meg, tehát nem oly szolid, mint mondjuk a Big Stretch Reminder vagy a WorkRave, azonban van, akinek pont erre van szüksége!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .