Ismerd meg a Linux disztrókat! (2. rész)

Aki valami újat szeretne kipróbálni a Mac OS és a Windows után, azok számára az ideális választás a Linux lehet. A Linux rengeteg különböző disztróval rendelkezik, amelyek tulajdonképpen különböző verziók, azonban mind ugyanarra a kernelre épülnek, amely maga a Linux.
Sokan az Ubuntu-val kezdenek, amely egy remek választás, azonban más disztrók is vannak, amelyeket érdemes lehet megtekinteni.
linux

 
Solus
Habár a legtöbb Linux disztró a Linux kernelre épül, a legtöbb új disztró egy, már létező disztrón alapul. A legnépszerűbb alapok a Debian és az Ubuntu, tehát rengeteg disztró ezeket veszi alapul mind dizájn, mind rendszerszinten. A Solus azonban nem követte ezt az utat és egy teljesen új számítógépes élményt nyújt a felhasználók számára, amely nem hasonlít sem az Ubuntu-ra, sem a Debian-ra.
A zseniálisan megtervezett Solus megjelenése legalább olyan modern, ha nem is modernebb, mint a Chrome OS. Ebben a disztró újsága is sokat segített. Kis kereséssel megtudhatjuk, hogy a Solus első kiadása 2012-ben volt, azonban azóta rendkívül sokat változott a disztró. 2014-ben a nulláról újratervezték és újraépítették, majd Solus 1.0 néven ismét kiadták a fejlesztők 2015 Decemberében.
solus
A Solus asztali interfésze a Budgie névre hallgat, amelynek nagyrészt köszönhető az esztétikusabb és elegánsabb megjelenése más disztróknál. Legalább is a fejlesztő ezt állítja.
A Solus egyetlen hibája, hogy jóval kisebb aktív közössége van jelenleg, mint a híresebb disztróknak. Ez elijesztheti azokat, akik nem jártasak a Linuxban már eleve. Valamivel ráadásul kevésbé is stabil, mint például az Ubuntu. Kipróbálása azonban garantáltan megéri azoknak, akik új élményeket keresnek a Linux világban.
 
Linux Mint Cinnamon
Ha egy olyan Windows 10 szerű operációs rendszert szeretnénk, amely mentes a Microsoft nyűgeitől, akkor ez a tökéletes választás. A Mint Cinnamon az Ubuntu-nál ismerősebb interfésszel rendelkezik. Még egy összetákolt Start menüvel is rendelkezik, amely rendkívül kellemessé teszi a váltást a Windows-ról, ha elegünk lett a Redmond vállalati szamárságaiból.
Nem kell nagy áldozatokat sem hoznunk a Mint Cinnamon-al. Mivel az Ubuntu-ra épül, a szoftverraktárak és funkciók igen hasonlóak, így nem kell órákat töltenünk a kiismerésével.
A Cinnamon-nak elég tip-top interfésze van, ezért, ha ezt a Linux disztrót egy régi, lerobbant gépen akarjuk futtatni, amelynek már a legújabb Windows 10 is sok, akkor a Cinnamon testvérét, a Mate-et érdemesebb használnunk. A Mate felhasználói felülete kevésbé követelőző az erőforrások terén, így a régi, gyengébb gépeken is elfut.
Az Ubuntu-hoz hasonlóan, a Cinnamon is remek választás azok számára, akik most próbálják ki először a Linux-ot. Rendelkezik Office szerű alkalmazásokkal, médialejátszókkal, böngészővel és az összes szükséges szoftverrel, amelyeket Windows-ban is megtalálnánk. Az Ubuntu-hoz hasonlóan továbbá nem kell a folyamatos frissítésekkel bajlódnunk. A frissítések nevezetesen még ritkábbak is, mint az Ubuntu esetében. Körülbelül évente egyszer vannak nagyobb szemlék.
Mindkét disztrót érdemes megtekinteni, ha újdonságokra vágyunk a Linux terén.
mint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .