Ismerjük meg a Linux-ot pár egyszerű lépésben!

A legtöbb mai számítógép a Windows valamely verzióját használja operációs rendszerként, azonban sok szerver és néhány asztali gép Linux kernelt használ, mivel praktikusabb. A Linux kiismerése eleinte mindig ijesztő volt, mivel eléggé más volt, mint a Windows. A jelenleg kiadott verziók már úgy lettek átalakítva, hogy jobban hasonlítsanak a Windows stílusra, ezáltal könnyen használhatóvá váltak. A Linux-ra váltás ezért sokak számára igen kifizetődő lépés lehet.

Ismerjük meg a rendszert!
Próbáljuk meg letölteni a gépünkre a Linux valamely disztróját! Ha nem vagyunk biztosak, hogy véglegesen azt szeretnénk használni, akkor ne feledjük, hogy csinálhatunk külön partíciót a Linux rendszernek! (Egyszerre is futtathatjuk a kettőt egy virtuális gép segítségével)
Ha biztosra akarunk menni, akkor használjunk Live CD-t! Ez akkor jön jól, ha nem nagyon szeretnénk egyből egy második operációs rendszert telepíteni gépünkre. A Live CD lehetővé teszi, hogy bootoljunk egy Linux rendszerbe közvetlenül a CD-ről anélkül, hogy bármit fel kelljen telepíteni a gépre. Az Ubuntu és pár más disztró rendelkezik ilyen CD-vel, amely azt is lehetővé teszi, hogy egyből telepítsük is a rendszert a CD-ről, ha bevált.
Ha benne vagyunk a Live felületben, akkor nézzünk szét, próbáljuk meg a Windows-ban megszokott műveleteket a Linux-ban is elvégezni. Ha valami nem megy, keressünk megoldást. Sok disztró rendelkezik részletes súgóval. Készítsünk listát, hogy mit tuduk csinálni és mit nem az adott disztróban!

Ismerjük meg a disztrókat! Amikor a Linux kifejezést használjuk, akkor ez legtöbbször egy GNU-t vagy egy Linux disztrót jelent. Maga a Linux egy kernel, amelyre aztán különböző ’’Distribution’’-ök, azaz disztrók épülnek. A disztró hivatalos megnevezése egy szoftverkollekció, amely egy nagyon kis programon, a Linux Kernelen fut.
Gondolkozzunk el a dual booting használatán! Ezzel megismerhetjük a particionálás folyamatát és az eddig megszokott operációs rendszerünket is használhatjuk tovább. A dual boot előtt érdemes azonban minden személyes és fontos adatot elmenteni, másolatokat készíteni azokról más meghajtókon.
Telepítsünk szoftvereket! A Linux disztrók használata során jó minél előbb megismerkedni a szoftvercsomagokkal és a szoftverraktárakkal. Telepítsünk programokat, töröljük azokat, amelyek nem válnak be!
 
A terminál
A Linux disztrókban lehetőségünk van parancssor segítségével is navigálni és használni az operációs rendszert. Ezt egyszerűen terminál vagy terminál ablak néven illetjük (néha még ’’shell’’-ként is). Az egyik legfőbb ok, amiért a felhasználók Linux-ra váltanak az a terminál. Sokakat azonban ez félemlít meg. Teljesen oktalanul, mivel a terminál egy igen erős szövetséges, amely nem rendelkezik a Windows parancssor limitáltságaival. Köszönhetően a grafikus felületnek a Linux-ot használhatjuk a terminál nélkül is éppen olyan hatékonyan, mint azzal, tehát, aki nem szeret parancssorral dolgozni, annak sincs miért aggódnia.

A Linux megismerése beletelhet egy kis időbe. Kezdők számára jó első disztró az Ubuntu. ha ezt már tudjuk, akkor kipróbálhatunk specializált disztrókat is. Használatuk rengeteg érdekességet tartogathat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .