Ismerjük meg a Linux-ot pár egyszerű lépésben!

A legtöbb mai számítógép a Windows valamely verzióját használja operációs rendszerként, azonban sok szerver és néhány asztali gép Linux kernelt használ, mivel praktikusabb. A Linux kiismerése eleinte mindig ijesztő volt, mivel eléggé más volt, mint a Windows. A jelenleg kiadott verziók már úgy lettek átalakítva, hogy jobban hasonlítsanak a Windows stílusra, ezáltal könnyen használhatóvá váltak. A Linux-ra váltás ezért sokak számára igen kifizetődő lépés lehet.

Ismerjük meg a rendszert!
Próbáljuk meg letölteni a gépünkre a Linux valamely disztróját! Ha nem vagyunk biztosak, hogy véglegesen azt szeretnénk használni, akkor ne feledjük, hogy csinálhatunk külön partíciót a Linux rendszernek! (Egyszerre is futtathatjuk a kettőt egy virtuális gép segítségével)
Ha biztosra akarunk menni, akkor használjunk Live CD-t! Ez akkor jön jól, ha nem nagyon szeretnénk egyből egy második operációs rendszert telepíteni gépünkre. A Live CD lehetővé teszi, hogy bootoljunk egy Linux rendszerbe közvetlenül a CD-ről anélkül, hogy bármit fel kelljen telepíteni a gépre. Az Ubuntu és pár más disztró rendelkezik ilyen CD-vel, amely azt is lehetővé teszi, hogy egyből telepítsük is a rendszert a CD-ről, ha bevált.
Ha benne vagyunk a Live felületben, akkor nézzünk szét, próbáljuk meg a Windows-ban megszokott műveleteket a Linux-ban is elvégezni. Ha valami nem megy, keressünk megoldást. Sok disztró rendelkezik részletes súgóval. Készítsünk listát, hogy mit tuduk csinálni és mit nem az adott disztróban!

Ismerjük meg a disztrókat! Amikor a Linux kifejezést használjuk, akkor ez legtöbbször egy GNU-t vagy egy Linux disztrót jelent. Maga a Linux egy kernel, amelyre aztán különböző ’’Distribution’’-ök, azaz disztrók épülnek. A disztró hivatalos megnevezése egy szoftverkollekció, amely egy nagyon kis programon, a Linux Kernelen fut.
Gondolkozzunk el a dual booting használatán! Ezzel megismerhetjük a particionálás folyamatát és az eddig megszokott operációs rendszerünket is használhatjuk tovább. A dual boot előtt érdemes azonban minden személyes és fontos adatot elmenteni, másolatokat készíteni azokról más meghajtókon.
Telepítsünk szoftvereket! A Linux disztrók használata során jó minél előbb megismerkedni a szoftvercsomagokkal és a szoftverraktárakkal. Telepítsünk programokat, töröljük azokat, amelyek nem válnak be!
 
A terminál
A Linux disztrókban lehetőségünk van parancssor segítségével is navigálni és használni az operációs rendszert. Ezt egyszerűen terminál vagy terminál ablak néven illetjük (néha még ’’shell’’-ként is). Az egyik legfőbb ok, amiért a felhasználók Linux-ra váltanak az a terminál. Sokakat azonban ez félemlít meg. Teljesen oktalanul, mivel a terminál egy igen erős szövetséges, amely nem rendelkezik a Windows parancssor limitáltságaival. Köszönhetően a grafikus felületnek a Linux-ot használhatjuk a terminál nélkül is éppen olyan hatékonyan, mint azzal, tehát, aki nem szeret parancssorral dolgozni, annak sincs miért aggódnia.

A Linux megismerése beletelhet egy kis időbe. Kezdők számára jó első disztró az Ubuntu. ha ezt már tudjuk, akkor kipróbálhatunk specializált disztrókat is. Használatuk rengeteg érdekességet tartogathat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .