Ismerjük meg a mechanikus billentyűzeteket!

A mechanikus billentyűzetek egyre népszerűbbek a gamerek és komoly felhasználók köreiben, azonban egyre több opció érhető el a vásárlók számára, és a testreszabhatóság (customization) is jelentős mértékben megnövekedett az elmúlt években.

A legnagyobb különbség manapság az egyes mechanikus billentyűzetek között a nyomókákban (switches) rejlik. A legtöbb a Cherry MX valamely variációja, különböző klikkvezérlőkkel és rugóbeállításokkal. Ezek határozzák meg a billentyűk érzetét, valamint az erőt, mely a lenyomásukhoz szükséges. Egyes billentyűzeteken nehezebb lenyomni a gombokat; van, amelyik klikkes hangot ad ki, és van, amelyik egyáltalán nem rendelkezik tapintási response-al. Ezeket a paramétereket általában színek jelzik a mechanikus billentyűzeteken, azonban ez sem mindig jellemző.
Érdemes kicsit utánanézni egy megfelelő gyűjteményben, hogy mely paraméter mit jelent a billentyűknél, mivel így tudjuk meghatározni a számunkra megfelelő billentyűzetet. Van, aki erősen nyomja a gombokat, van, aki lágyan. Igazából ez a szépsége a mechanikus billentyűzeteknek: az igényeknek megfelelően igazíthatók! A mechanikus billentyűzetek ezen felül nagymértékben testreszabhatók: beépíthetünk világítást, kicserélhetjük a gombokat is, stb.

ha egy olcsó variánst keresünk, akkor a CODE mechanikus billentyűzetek nem számítanak rossz kezdésnek kb. 150$-ért. Ez egy kiegyensúlyozott választás, mely több különböző vezérlőbeállítással és gombméretekkel is érkezik. Maga az alap azonban rendkívül jó minőségű, és, mint említettük, a teljes gombarzenál lecserélhető, ha nem tetszik nekünk a hangjuk, érzetük és méretük a későbbiekben. A mechanikus billentyűzetek előnye valóban az, hogy bármikor gombszettet cserélhetünk rajtuk. Teljesen egyedivé alakíthatjuk őket, ráadásul a legtöbb billentyűzeten állíthatunk a vezérlési paramétereken, a rugókon és még sok máson is! Az egyetlen dolog, ami mechanikus billentyűzeteknél evidens, az a magasabb alapzaj, mint ami membrán alapú társaiknál jelentkezik.  Sokan azonban kifejezetten ezeket a klikkes hangokat keresik a mechanikusok egyéb előnyei mellett!

Sokan kérdezik, hogy van e wireless ezekből a termékekből, és igen, van, azonban ez manapság még egy kicsit ritka és drága is lehet, így érdemes egyelőre a hagyományos kábeles verziók mellett dönteni. A mechanikus billentyűzetek inkább a gamerek számára készültek, hiszen a testreszabhatóság itt játszik a legnagyobb szerepet! Sokak beérik azonban a jó öreg membrános modellekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .