Ismerjük meg a Vivaldi böngészőt Linux rendszeren!

A Vivaldi egy viszonylag új böngésző, amely körülbelül 7 hónapja lett kiadva és azóta igen nagy népszerűségnek örvend. A szoftver freeware típusú (ingyenes), rengeteg nyílt forráskódú komponenssel rendelkezik. Az érdekesség, hogy a böngészőt egykori Opera (böngésző) fejlesztők hozták létre, akik ki akarták fejezni egyet nem értésüket azzal az iránnyal szemben, amely felé az Opera böngésző jelenleg halad. Az 1.3-mas verzió megjelenésével ideje megismerni, hogy miként telepíthetjük fel azt az új és praktikus böngészőt Linux rendszerre.

Nagy valószínűséggel még nem fogjuk meg találni egy disztró szoftverraktárában sem a Vivaldi-t ezért az első lépés, hogy elnavigálunk a hivatalos weboldalra és rákattintunk a telepítő letöltése gombra. Ez elvisz minket egy másik oldalra, ahol kiválaszthatjuk a letöltendő fájl típusát, attól függően, hogy 32 vagy 64 bites rendszert futtatunk.
Amint a fájl letöltésre került, nyissunk egy terminált és üssük be a következő parancsot:
’’sudo dpkg -i vivaldi-stable_1.3.551.38-1_amd64’’  (aposztrófok nélkül)
 
Az enter gomb megnyomása után a Vivaldi már települ is gépünkre.

A Vivaldi telepítője ezután elő is jön és felajánl számunkra pár testreszabási lehetőséget. Kiválaszthatjuk a témát, az ablakok helyét, valamint a háttérképet is, amely lehet általunk feltöltött is. Innen aztán szabadon hozzáadhatunk és eltávolíthatunk gyors ablakokat, amelyek egy kattintásra megnyílnak. (Érdekesség, hogy a Chrome esetében például ezeket nem tudjuk változtatni)
Akinek ez bejött, annak az is tetszeni fog, hogy ezeket a gyors ablakokat mappákba is rendezhetjük, így minden, gyakran használt weboldal szisztematikusan 1-2 kattintással megnyitható.
Ha mélyebbre szeretnénk merülni a Vivaldi igen fejlett konfigurációs beállításaiban, akkor kattintsunk a kis fogaskerék ikonra a bal alsó sarokban és máris felugrik egy új ablak a lehetséges beállításokkal, mind összegezve és kategorizálva.
 
Most, hogy idáig eljutottunk, sokan észrevehették már, hogy a Vivaldi böngészőablakai bárhol elhelyezhetők a felületen, valamint az ablakok egy előnézetet is biztosítanak, ha rájuk visszük a kurzort. Van azonban még egy nagyon érdekes és hasznos funkciójuk. Egyszerűen csak fogjunk meg és húzzunk egy ablakot egy másikra a kurzorral, majd tegyük rá egy kattintással és máris létrehoztunk egy csoportot. Ez praktikus, mivel nem kell a megannyi különálló ablakkal vesződni.
Amikor böngészünk az is előfordulhat, hogy ki akarunk jegyzetelni valamit. Ehhez használhatunk egy sima szöveges fájlt, jegyzettömböt vagy valódi papírt és tollat. A Vivaldi azonban ebben az esetben is hasznos lehet, ugyanis beépítésre került egy jegyzetíró funkció, amelyet a bal oldali panelen a ’downloads and bookmarks’ (letöltések és könyvjelzők) menüpont alatt elérhetünk. Alternatíva ehhez, ha megnyomjuk az F2 gombot és a felugró ablakba beírjuk, hogy ’note’.

Ezek a funkciók rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak és még sokkal többre is képes a Vivaldi. Érdemes kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .