Ismerjük meg az Ubuntu 18.04-et, avagy a Bionic Beaver-t! (1. rész)

Nemrég megjelent az Ubuntu legújabb verziója, a 18.04 LTS, mely hatalmas változást jelent a 16.04-es verzió óta, valamint az első komoly hosszú távú támogatást élvező disztrónak számít az Ubuntu 17.10 megjelenése óta, mely a halálát jelentette az Unity asztali környezetnek, az Ubuntu Phone-nak és egyéb dolgoknak is. A 18.04-el azonban az Ubuntu új lehetőségekkel várja a felhasználókat, melyek jó eséllyel hasznosnak bizonyulnak majd!

Ha eddig Ubuntu 17.10-et használtunk, akkor a változások természetesen nem lesznek olyan szignifikánsak. A tervezők célja a 18.04-el az volt, hogy a 17.10-es verzió apróbb hibáit elsimítsák, valamint tökéletesítsék a rendszert. 1 nagy változás azonban, hogy a 17.10-es a Wayland display szervert alkalmazta, míg az új verzió a jól bevált Xorg display szervert.
 
A GNOME Shell felváltja az Unity Desktop-ot
A 16.04-es Ubuntu felhasználók számára valószínűleg ez lesz a legnagyobb sokk, mivel az Unity asztali környezet (mind a classic Unity 7 és az Unity 8) fejlesztésének a 16.04-es verzióban vége szakadt. A 18.04-es Ubuntu már a GNOME Shell-t használja alapértelmezett asztali környezetként, emellett pedig az Unity egyéb érdekes megoldásai is kukázva lettek. Az ablakmenedzselő gombok (minimalizálás, maximalizálás, bezárás) vissza lettek téve az egyes ablakok jobb felső sarkába a középső pozicionálás helyett. A HUD, avagy Heads Up Display is eltűnt.
Habár a GNOME-nak még mindig megvan a dokkja, avagy az indítófelülete a képernyő bal oldalán, ezt most már könnyen átmozgathatjuk alulra vagy a képernyő jobb oldalára igény esetén. A LightDM bejelentkeztető ki lett cserélve a GNOME GDM alternatívájára, ami azt jelenti, hogy a bejelentkezési képernyő kicsit máshogy néz ki.

Az Unity megszűntetésének ellenére az Ubuntu asztali szoftverarzenálja nagyjából ugyanaz maradt, köszönhetően a GNOME kompatibilitásának. Az Ubuntu letöltéssel továbbra is érkezik számunkra a Firefox, Thunderbird, és a LibreOffice. Az alapértelmezett fájlkezelő továbbra is a Nautilus, szoftvereket pedig a GNOME Software alkalmazáson keresztül lehet telepíteni, mely kapott egy csicsás új grafikus felületet, egyszerűen kezelhető és keresési funkciója is van.
 
Emoji arzenál!
Az Ubuntu 18.04 egy teljes emoji készlettel érkezik, mely végre konzisztenssé teszi az emoji-k használatát a különböző applikációkban. Ezeknek a támogatása ugyanis eddig sokszor problémás volt, és bizonyos app-okban az emoji-k fekete fehérek, textúrahibásak voltak. Az új séma a Google Noto Color Emoji-t használja!

A változások listája természetesen hosszú. A következő részben folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .