Ismerjük meg az Ubuntu 18.04-et, avagy a Bionic Beaver-t! (2. rész)

Az előző részben megismertük, hogy a jó öreg Unity Desktop szerepét a GNOME Shell váltja fel, valamint egyéb változtatásokra is fény derült, mely a legújabb Ubuntu 18.04-el érkezik. A listának azonban még nincs vége, és van pár érdekes változás, melyekről a Linux felhasználóknak érdemes tudniuk.
Az Ubuntu több adatot gyűjt gépünkről
A 18.04-es kiadással az Ubuntu több adatot küld meg a Canonical-nak, mint eddig. Az installáció után egyből meg fog jelenni egy ablak, melyben elküldhetünk olyan adatokat, mint a telepített Ubuntu verziója, az adott PC gyártója (ha van), a processzor típusa, az asztali környezet típusa és az időzóna. Hozzátesszük azért, hogy a Canonical-hoz nem érkezik be elegendő információ ahhoz, hogy azonosítson specifikus gépeket. Ezek publikus információk, melyek statisztikákhoz szükségesek és bárki megtekintheti őket. Az Ubuntu ezen felül automatikusan küld hibajelentéseket az ’Apport’ segítségével, valamint adatokat gyűjt a telepített alkalmazásokról is.

Minimális installáció
Az Ubuntu telepítésekor ezentúl rendelkezésünkre áll egy olyan opció, hogy ’minimális installáció’ (minimal installation). Ez egy leegyszerűsített Ubuntu-t telepít fel egy böngészővel és a legalapvetőbb funkciókkal. A teljes Ubuntu telepítés tartalmazza a LibreOffice-t, néhány egyszerű játékot és néhány médialejátszót, ezek azonban nem települnek ennél az installációnál. A minimális installáció csak az Ubuntu kezdőformáját határozza meg és ad nekünk 400 MB extra tárhelyet. Feltelepíthetünk utána bármit, ugyanúgy, mint a teljes Ubuntu verziónál. Azért előnyös, mert nem halmoz el minket olyan programokkal, amelyekre nem feltétlenül van szükségünk.

A 32 bites telepítő ISO-k ideje leáldozott
Az Ubuntu 18.04 LTS nem biztosítja többé a 32 bites ISO képfájlok támogatását. Ezek a telepítéshez használt képfájlok még az Ubuntu 17.10-ből maradtak vissza, ráadásul manapság már minden PC 64 bites rendszerrel érkezik. Ha mégis 32 bites Ubuntu rendszerre van szükség, akkor a Xubuntu 18.04 és az Ubuntu MATE 18.04 továbbra is jó alternatíva.

Az új Ubuntu verzióval együtt a szoftverkollekció is frissült, ami megszokott a nagyobb frissítéseknél. Maga a kernel is frissült, és sok új alkalmazás, valamint már meglévő alkalmazásokhoz tartozó frissítés (a LibreOffice is frissült) is elérhető a felhasználók számára a szoftverközpontban. Az Ubuntu 18.04 LTS már a 4.15-ös Linux Kernel-el, a GNOME 3.28-al, valamint a LibreOffice 6.0-al dolgozik.
Az apró változtatások listája pedig még ennél is hosszabb. Így hát a legjobb, ha kipróbáljuk az új Ubuntu-t magunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .