Itt a 19.04-es Ubuntu, avagy a „Disco Dingo”. Mi változott? (2. rész)

Disco Dingo

Az előző részben megnéztük, hogy a legújabb Ubuntu release-ben viszonylag sok vizuális változás érkezett, habár semmi nem számított túl drasztikusnak. Az operációs rendszer számos aspektusának kezelése is egyszerűbb, logikusabb lett, továbbá stabilitás és performansz terén is jobbá vált az Ubuntu a 19.04-es Disco Dingo által. Van azonban még pár apróság, melyekről érdemes tudni, mielőtt a Dingo-ra váltanánk.Ikonok
A GNOME 3.32 jelenleg a legfrissebb felhasználói felület, melybe már egy ideje beépítésre került a frakcionális skálázás a felbontás beállítása során. Ez azoknak a felhasználóknak kedvez, akik magas DPI értékű (pixel/col) monitorral rendelkeznek. Ami viszont kiábrándító, hogy a Disco Dingo-ban úgy néz ki ez a funkció nem elérhető hagyományos módszerekkel. A Linux közösség hamar javíthatja a problémát, azonban erre még várni kell.
A 19.04-es Ubuntu-ban a Szoftverfrissítések részlegbe bekerült egy új alszekció, melynek a Livepatch, avagy „élő frissítés” nevet adták. Ez arra szolgál, hogy kritikus fontosságú kernel frissítéseket anélkül is lehessen telepíteni, hogy a rendszert újra kéne indítani. Ez az otthoni Ubuntu felhasználókat annyira nem érinti, hiszen az otthoni PC-k viszonylag gyakran kerülnek kikapcsolásra, viszont ha a Linux gép szerverként működik, akkor az újraindítás ilyenkor problémás lehet, hiszen ezeknek a gépeknek folyamatosan üzemelniük kéne. A Livepatch eredetileg az Ubuntu 18.04 LTS-ben jelent meg, majd a 18.10-ben eltávolították, most pedig a 19.04-ben ismét visszatért.Ubuntu
Jó hír a Raspberry PI felhasználók számára, hogy a Disco Dingo-ba bekerült az érintőképernyős támogatás ezekre az eszközökre, így a fejlesztés már Linux kernelen is lehetséges. A Raspberry Pi Touch Display már eleve támogatva volt a Debian alapú Linux disztróban, azonban mostmár az Ubuntu-n is lehet a PI-vel kísérletezni szabadon.
A Disco Dingo-val számos szoftver is frissült és új verziók kerültek hozzáadásra a jól ismert programokból. Ezek alább találhatók:
– GNOME 3.32.1 (3.30.1)
– Kernel 5.0.0-8 (4.18.0-17)
– Thunderbird 60.6.1 (60.6.1)
– LibreOffice 6.2.2.2 (6.1.5.2)
– Firefox 66.0.3 (66.0.2)
– Ubuntu Software 33.0.6 (3.30.2)
– Files 3.32.0 (3.26.4)
– GCC 8.3.0 (8.2.0)
– glibc 2.29 (2.28)
– OpenSSL 1.1.1b (1.1.1)Terminal
Váltsunk-e vagy ne? Nehéz megmondani. A teljesítménybéli növekedés nem számottevő. Elmondható ez az új vizuális elemekről is. Mivel ez egy non-LTS release, nem is kell többet várni. ha problémánk volt kifejezetten olyan dolgokkal, amit a Dingo megold, akkor lehet, hogy megéri váltani. Ha nem, akkor érdemes a következő LTS-ig várni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .