Itt a Windows PC és a Mac alternatívája? A Chromebook-okról röviden.

A Chromebook egy ugyanolyan laptop, mint a jól megszokott Asus, Dell, Acer, és egyéb gépek. A különbség ott van viszont, hogy a Chromebook-on már eleve a Google saját operációs rendszere, a Chrome OS fut, mely igen sok fejlesztést kapott az elmúlt hónapokban, és már sokak szerint vetekszik a Windows és iOs operációs rendszerekkel.

A Chromebook-ok úgy lettek tervezve, hogy folyamatos internetkapcsolat mellett legyenek használatosak, mivel a legtöbb alkalmazás és dokumentum a Google saját felhő alapú szolgáltatásában létezik és tárolódik. Oktatási körökben külföldön igen elterjedtek lettek az elmúlt években ezek a gépek, hiszen praktikusan használhatók számos intézmény igényeinek kielégítésére; másra azonban nem igazán volt jó eddig a rendszer.
Az elmúlt években a Chrome OS azonban sok fejlesztést kapott, bizonyos funkciók szerepe kibővült, több mindenre képes általánosságban az operációs rendszer, ráadásul olyan fontos protokollok és funkciók támogatása is eljutott az operációs rendszerbe, mint például a VPN, több monitoros munkamenet, éjszakai üzemmód és még sok egyéb. Habár a legfejlettebb okosságok és apróságok, amik Windows- és Mac exkluzívak nem mind érhetők el a Chrome OS-ben, egyre több olyan dolgot használhatunk ki benne, amit eddig nem tudtunk.

A Chromebook-ok elsődleges előnye, hogy segítségükkel teljes mértékben ki tudjuk használni az internet lehetőségeit. Ez főleg annak köszönhető, hogy rengeteg alkalmazás már az internetről is futtatható. Ilyen például az e-mail kliens is, melyet régen gépünkre kellett telepíteni. A Gmail mára már minden ilyennél erőteljesebb, és az egész az interneten van, ráadásul a Chromebook tulajdonképpen ezen él!
Egy további nagy előny az, hogy a Chromebook-okon alapértelmezett módon elérhető a Google Play Store, ezáltal pedig rengeteg androidos alkalmazás is, melyek mind kompatibilisek ezekkel a gépekkel. A Chromebook-ok így gyorsan android tablet-té is alakíthatók, ha szükséges. Az ultravékony ASUS Flip C101 vagy a Pixelbook mind remek példái ennek; androidos alkalmazások millióit futtathatjuk rajtuk.

A Chromebook-ok tulajdonképpen egy remekül hordozható és praktikus notebook-al érnek fel, melyeken elérhetők már a legnagyobb alkalmazások speciálisan erre a platformra kifejlesztett változatai is. Dolgozhatunk Office programokkal, Photoshop-al, videószerkesztő programokkal és sok mással is! Minden adatunk természetesen szinkronizálható a felhő alapú tárhellyel, így a folyton úton lévők számára remek választás ez a gép. A könnyű adatszinkronizálás miatt a Chromebook-ok oktatásra is remek választásnak bizonyulnak, habár hazai körökben ez még nem annyira elterjedt. Mindenképp érdemes azonban figyelni, hogy mit tartogatnak ezek a gépek a jövőre nézve.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .