Itt az iOS 14, mik az újdonságok? (1. rész)

ios 14

Köztes verzió ellenére a 14.5 iOS hoz pár nagyobb új funkciót az iPhone platformra. A FaceID például bővül olyan felismerési funkcióval, hogy képes minket azonosítani akkor is, ha maszkot viselünk. Ezen felül az alkalmazáskövetés, az AirTag támogatás és egyebek is frissülnek. Nézzük, hogy mit tud az új iOS operációs rendszer.

Melyik telefonok kapják meg?

egyedi megjelenes

A legtöbb modern iPhone április végén megkapta a 14.5-ös verziójú rendszert. Szokás szerint a frissítést úgy kaphatjuk meg, hogy frissítjük a telefont. Ez a legtöbb esetben automatikusan történik, de manuálisan is elvégezhetjük, ha megnyitjuk a Beállítások alkalmazást, majd az „Általános” szekcióban megkeressük a Szoftverfrissítés opciót (Settings>General>Software Update). Mint minden esetben, érdemes egy teljes biztonsági mentést készíteni a telefonról frissítés előtt, mivel az új verzió hozhat váratlan bug-okat.

Az iOS 14.5 kompatibilis minden eszközzel, mely támogatja az iOS 14-et. Ez a következő eszközöket jelenti: iPod Touch (7th gen), iPhone SE (2016 and 2020), iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS és XS Max, iPhone 11, 11 Pro, és 11 Pro Max, továbbá az iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro, és 12 Pro Max.

FaceID maszkban

Apple masc
 

Az elmúlt egy év alatt a maszk szinte szerves részévé vált életünknek és a mindennapokban is sokszor maszkban használjuk telefonunkat. A FaceID dolgát megnehezíti a maszk, ezért az Apple szoftver mérnökei átírták az algoritmust úgy, hogy maszkban is felismerjen minket a biometrikus azonosító. De hát nem is lenne Apple, ha nem lenne egy csavar. A maszkos azonosítás csak akkor működik, ha viseljük Apple Watch készülékünket is közben. A készüléknek minimum iPhone X-nek kell lennie, a karórának pedig minimum Apple Watch Series 3-nak. A karóra operációs rendszere legalább watchOS 7.4 kell, hogy legyen.

A szigorítás érthető, mivel jóval kevesebb információ áll az algoritmus rendelkezésére, hogy tényleg megmondja, hogy mi vagyunk azok és nem illetéktelen személy. Az Apple Watch szükségességét vehetjük amolyan kétlépcsős azonosításnak.

Alkalmazás követés

apple maps

Bizonyos alkalmazások követik tevékenységeinket miközben más alkalmazásokat használunk. A cél természetesen az adatgyűjtés. Az Apple nemrég szigorított a feltételeken és bevezette az App Tracking Transparency-t, avagy az alkalmazás követés átláthatóságát. Az alkalmazásoknak ezentúl engedélyt kell kérni, hogy kövessék tevékenységeinket más alkalmazásokban vagy weboldalakon.

A következő részben folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .