Itt az iOS 14, mik az újdonságok? (2. rész)

ios 14

Az előző részben láttuk, hogy köztes verzió ellenére az iOS 14.5 hoz pár finomságot Apple felhasználóknak. Javult a biometrikus azonosítás és adataink biztonsága is, mivel engedélyt kell adni alkalmazásoknak, hogy tevékenységeinket követhessék. Nézzük mit tartogat még az új Apple operációs rendszer.

Siri és az AirTag

egyedi megjelenes

A Siri a frissítés után kibővített hang opciókat fog kínálni a korábbiakhoz képest. Ezentúl nem fog alapértelmezett módon női hang szólni, amikor aktiváljuk iPhone készülékünket. A felhasználót a rendszer megkérdezi, hogy milyen hangot szeretne. Ez érdekes, hiszen a Siri eléggé női névnek tűnik és korábban is női hanggal azonosult. Lehet, hogy az Apple csak haladni akar a korral? A Siri a 14.5-ben képes vészhívást is intézni, ha megkérjük rá, továbbá csoportos FaceTime hívásokat is kezdeményez, valamint bejelenti az érkező hívásokat AirPods használatakor.

Az Apple nemrég bemutatta az AirTag eszközöket, melyeknek lényege, hogy segítik megtalálni az iPhone készülékeket, ha eltűnnének. A Find My alkalmazáson keresztül küldhetünk egy parancsot az AirTag eszköznek, hogy játsszon le egy hangot, így gyorsan megtalálhatjuk. A Find My hálózat segítségével nyomon követhetjük azt is, hogy hol jár az AirTag földrajzilag. Érdemes tehát közel tartani a készülékekhez, mint extra nyomkövető.

Apple Maps és új generációs konzolok

emoji
 

Az iOS 14.5-ben lehetőség van incidensek, balesetek és egyéb események bejelentésére az Apple Maps alkalmazásban. Hasonló a Waze-hez, ahol bejelenthetünk sebességmérőket, úton folyó munkálatokat, félreállt kocsikat és baleseteket is. Az Apple Maps-ben viszont az a menő, hogy az egész hang alapú parancsokkal elintézhető, nincs szükség kezekre. Siri-nek elmondhatjuk, hogy mi történt, ő pedig automatikusan rögzíti az alkalmazásban azt, amit értelmezett beszédünkből. Angol alkalmazásban működik, meglátjuk, hogy a magyarban milyen lesz.

Az iPhone-ban eddig is volt Playstation 4 és Xbox One kontroller támogatás, azonban az iOS 14.5-be már bekerültek az új generációs kontrollerek is. A Sony PlayStation 5 DualSense és az Xbox One Series X/S kontrollerek támogatottsága teljes, így használhatjuk őket bizonyos telefonos játékokhoz.

Egyéb változtatások

New App

–          Az emlékeztetők alkalmazásban 14.5 alatt már lehet szortírozni az emlékeztetőket cím, fontosság, határidő és létrehozási dátum alapján is. A teljes emlékeztetői listát ki is lehet nyomtatni egy hálózatra csatlakoztatott nyomtatón.

–          iPhone 12 tulajdonosok Dual Sim támogatást kapnak a jobb 5G kapcsolatok érdekében, továbbá az energiafogyasztás is optimalizálásra kerül azért, hogy 5G használatakor tovább bírja az akksi.

–          A Fordítás alkalmazásban a fordítás visszajátszásának sebességét lehet változtatni, ha hosszan megnyomjuk a lejátszás gombot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .