Itt az új Ubuntu, avagy „Groovy Gorilla” (2. rész)

Groovy Gorilla

Az előző részben megnéztük, hogy a legújabb Ubuntu kiadás (20.10) egy köztes kísérleti kiadás, melyben a készítők tesztelik a 1.5 év múlva megjelenő következő LTS menő funkcióit. A Groovy Gorilla névre keresztelt új Ubuntu hoz pár apróságot, köztük egyszerűbb telepítést, kicsit jobban testreszabható GNOME-ot és miegymást. Nézzük miért lehet még érdemes kipróbálni ezt a köztes Ubuntu disztrót.

uj Ubuntu

A GNOME újítások között a legjobb talán az volt, hogy az alkalmazások nézete egységesült, továbbá teljes mértékben elrendezhetjük az alkalmazásokat igény szerint. Régóta kért funkció volt az is, hogy az alkalmazások ikonjai legyenek kicsit jobban tudatában a képernyőnek és a felbontásnak. Az ima meghallgatásra talált, ugyanis a 20.10-es Ubuntu-ban az ikonok mérete sokkal jobban összelőhető a felbontással és a képernyővel. Ami még hasznos, hogy ha ráhúzunk egy ikont egy másikra, akkor a rendszer csoportba rendezi őket!

Jobb naptár és könnyebb wifi hotspot

naptar

Az Ubuntu naptár már így is elég jól használható volt. Semmi csicsa, csak ami kell. A Groovy Gorilla-ban annyi extra jön a naptárhoz, hogy egy napra rákattintva a naptár ablak alján megjelennek az adott napra tervezett programok. Ez hasznos, mivel nem kell más oldalra, ablakba navigálni, hogy megtekintsük terveinket. Két kattintás és már látjuk is.

 

A wifi hotspot konfigurálása is egy kicsit egyszerűbb lett az új frissítésben. A „Settings”, avagy Rendszerbeállítások szekcióban rá kell csak kattintani a „Wifi” fülre, ahol laptopunkból vagy gépünkből azonnal hotspot-ot csinálhatunk. A képernyőn megjelenik egy QR kód, melyet szkennelhetünk telefonnal vagy tablettel és már csatlakoztunk is a hotspot-hoz. Hasznos, ha haveroknak szeretnénk gyorsan netet adni kávézóban, otthon, stb.

Frissített Kernel, új támogatottságok

Frissitett Kernel

Az Ubuntu 20.10 megjelenésével a hivatalos Linux Kernel verziója is frissült 5.8.0-20-ra. Szokás szerint itt is történt pár fejlesztés, főleg jobb támogatottság terén modern hardverek felé. A Qualcomm Adreno, Intel Tiger Lake és Radeon processzorok driverein javítottak kicsit a fejlesztők, továbbá mostantól az AMD GPU Trusted Memory Zone is támogatottnak számít. Bekerültek a kernelbe az AMD Energy driverek és az Intel Tiger Lake System Agent Geyserville (SAGV) támogatottság is, tehát látható, hogy a modern processzorok sem ütköznek akadályba.

Problémák voltak korábban az EXT4 fájlrendszerrel is, és ezeket a fejlesztők ebben a frissítésben kijavították. A népszerű Btrfs fájlrendszer funkcióit is felturbózták egy kicsit, ugyanis a későbbi kiadásokban néhány disztró (például a Fedora 33) alapértelmezett módon ezt fogja használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .