KeePassX: Jelszókezelés Ubuntu alatt

A KeePassX egy hasznos (multi platformú) jelszókezelő program, melyben eltárolhatjuk jelszavainkat egy adatbázisba. És ezt az adatbázist jelszóval és vagy kulccsal védhetjük.

A programot launchpad tárolóból telepíthetjük, így először a külső tárolókat kell felvennünk. Felvehetjük grafikus felületen, vagy terminálból is. Grafikus felületen az itt leírtakat kell követni. A következő a tároló címe:

deb http://ppa.launchpad.net/keepassx/ppa/ubuntu jaunty main

Terminálból az /etc/apt/sources.list fájl szerkesztésével vehetjük fel a tárolót.

sudo editor /etc/apt/sources.list

Majd a végére egy üres sorba írjuk be a tárolót

deb http://ppa.launchpad.net/keepassx/ppa/ubuntu jaunty main
 

Ne felejtsük el felvenni a tároló hitelesítési kulcsát
sem!

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 78414460095F1873

Majd frissítsük a csomaglistát

sudo apt-get update

A program telepítéséhez ezután már csak a keepassx nevű csomagot kell telepítenünk Synaptickal (leírás itt), vagy terminálból a következő paranccsal:

sudo apt-get install keepassx

Ha feltelepült a program, akkor az Alkalmazások, Kellékek alól indíthatjuk

KeePassX indítása
KeePassX indítása

Mivel a jelszavakat egy adatbázisba tárolja, és ha először használjuk a programot ilyenünk még nincs, hozzunk létre egyet. Ehhez kattintsunk a File menüre, majd a New Database… opciót válasszuk
Új adatbázis
Új adatbázis

A következő ablakban kell megadnunk a mesterjelszót, ami nagyon bonyolult legyen. Opcionálisan beállíthatunk kulcsos védelmet is. Új kulcs létrehozásához kattintsunk a Generate Key File… gombra, majd adjunk egy nevet a kulcsnak és tallózzuk be, hova mentse. Ezután OK gombra kattintás.
Set Master Key
Set Master Key

Következő lépésben ismét adjuk meg a mesterjelszót.
Jelszó ismételt megadása
Jelszó ismételt megadása

Ezután a program megnyitja az üres adatbázis. Gyárilag létrejön két kategória: Internet és email. Ha akarunk további kategóriákat felvehetünk a Groups menüre kattintva.
KeePassX
KeePassX

Új jelszó felviteléhez kattintsunk az Add new Entry… opcióra az Entries menüből, vagy nyomjuk le a CTRL+Y gombokat.
Új jelszó felvitele
Új jelszó felvitele

Ekkor megjelenik az a párbeszédablak, ahol felvihetjük a jelszót. A Group listából azt kell kiválasztanunk, hogy melyik kategóriába rakja. A Titel lesz a bejegyzés neve. A username a felhasználónév, az URL meg a weboldal címe ahová tartozik a jelszó. Ezután kell kétszer megadni a jelszót. Létrehozhatunk új jelszót is (generáltat) a Gen. gombra kattintva.
Az Expires résznél azt állíthatjuk be, hogy mikor járjon le a jelszó. Alapértelmezetten soha nem jár le, ezért van bepipálva a Never opció.
Új jelszó felvitele ablak
Új jelszó felvitele ablak

Miután felvittük a jelszót, meg is jelenik a programban. Ha rákattintunk alul megjelenik a bejegyzés tulajdonságai. Kettőt rákattintva szerkeszteni tudjuk.
Mentett jelszó
Mentett jelszó

Gyorsan kimásolhatjuk a felhasználónevet vagy jelszót, ha rákattintunk a bejegyzésre, majd a menüsor megfelelő ikonjára. Vagy pedig CTRL+C-vel a jelszót, CTRL+B-vel pedig a felhasználónevet.
Felhasználó, jelszó
Felhasználó, jelszó

Ezután már csak el kell mentenünk az adatbázist a  File menü, Save opciójával. Ha mentés nélkül akarnánk bezárni, akkor figyelmeztet minket a program.
Ezután ha kettőt kattintunk az elmentett adatbázisra, akkor elindul a program és bekéri a jelszót valamint ha van akkor a kulcsot.
Jelszó adatbázis megnyitása
Jelszó adatbázis megnyitása

2 thoughts on “KeePassX: Jelszókezelés Ubuntu alatt

  1. Pont ilyesmi, a Firefox-ban a LastPass. Keressetek rá, mindjárt rájöttök. És ez tényleg (szerintem) jobb, mert ezt fel lehet tenni olyan gépre is, aminél nincs rendszergazdai jogosultágotok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .