Kép Alapú Keresés Google Böngészőben

kép alapú keresés

Ezernyi okod lehet, hogy igénybe vedd a Google kép alapú keresés lehetőségét kedvenc böngésződben. Illusztrálhatod az e-mailedet, hátteret kereshetsz a digitális fotóalbumodhoz, feldobhatod képekkel a prezentációdat vagy akár ízlésednek megfelelő háttérképet kereshetsz a monitor kijelzőjére.

Gyakorlatilag bármikor és bármihez felhasználhatod a talált képeket, az adott jogi kereteken belül. Épp ezért érdemes tisztában lenned a kép alapú kereséssel. A jó hír, hogy egyáltalán nem bonyolult.

Amikor szöveg helyett a képek beszélnek

Amennyiben ezt a cikket olvasod, nyilvánvalóan használod az internetet. Azt is bátran feltételezhetjük, hogy a kulcsszó alapú keresést is igénybe vetted már, hiszen a „guglizás” a mindennap élet részévé vált.

 

Bepötyögöd a kedvenc filmsztárod, autómárkád vagy egy ismeretlen kifejezés nevét, és egy másodperc múlva már olvashatod is a keresett tartalmat. A kép alapú keresés hasonlóan működik, csak értelemszerűen szöveges találatok helyett fotókat, ábrákat, grafikákat kapsz.

Egy rendkívül hasznos és könnyen használható funkciója ez a Google-nek. Gyakorlatilag a világhálón elérhető összes kép között keresgélhetsz. Tekintve, hogy a regisztrált weboldalak száma közelít a kétmilliárdhoz, és ezek általában több képet is tartalmaznak, így a merítés felfoghatatlanul nagy.

Képkeresés 90 százalék feletti pontossággal

Biztosan te is tudod, hogy miután beírtál egy kulcssót a Google keresőbe, és megjelenik a találatok listája, a felső sávban átkattinthatsz a „Képek” menüpontra. Ilyenkor a keresésnek megfelelő fotók jelennek meg a képernyődön. Ez a módszer továbbra is kulcsszó alapú keresés, csak a végén képeket láthatsz.

A kép alapú keresés esetén, ahogy az elnevezésében is benne van, nem kulcsszót adsz meg, hanem egy képet. Ennek a fotónak az alapján válogat a Google rendszere hasonló képeket. Az algoritmus egyébként remekül működik.

Több mint 90 százalékos pontosággal beazonosítja a kép témáját. Nemcsak azt ismeri fel, hogy táj, épület, ember, állat vagy éppen egy tárgy szerepel a fotón, de még a színeket, árnyalatokat is figyelembe veszi.

google kép alapú keresés

Sőt, a képekhez tartozó meta adatokat is ellenőrzi a rendszer, azaz figyeli a fájlok nevét, feliratokat és a képek szövegkörnyezetét. Mindezeket természetesen másodperceken belül megoldja.

A folyamat végén csak azt látod, hogy ezernyi bélyegkép jelenik meg a kijelződön, amelyek színben, témában és kompozícióban is hasonlítanak az eredeti fotóra.

Mikor érdemes használni?

A Google képkeresés rendkívül hatékony, amit könnyedén használhatsz az alábbi esetekben:

– Kereshetsz bármilyen személyt, tárgyat, épületet, életképet
– Felkutathatod a képek jogdíjának tulajdonosát
– Létrehozhatsz képgyűjteményeket
– Adott méretnek megfelelő képeket kereshetsz
– Találhatsz jogtiszta, szabadon felhasználható fotókat
– Megtalálhatod a képek eredeti forrását

Hogyan használhatod a kép alapú keresés funkciót?

Nagyon egyszerű dolgod van! Többféle módon is eljuthatsz a végeredményhez. Bármelyiket is választod, csak pár lépés az egész.

1.
Csak kattints a Google nyitóoldalán a jobb felső sarokban látható „Képek” menüpontra, vagy egyszerűen írd be a keresőbe az alábbi linket:
www.images.google.com

2.
A keresősávban látni fogsz pár piktogramot.
Billentyűzet – Beviteli eszközök
Mikrofon – Hangalapú keresés
Fényképezőgép – Kép alapú keresés
Neked itt értelemszerűen az utolsó kis fényképezőgép piktóra kell kattintanod.

3.
Megjelenik egy ablak, ahol szintén két választásod van. Behúzhatod a képet az ablak felületére vagy beillesztheted a kép linkjét. Amennyiben az utóbbi mellett döntesz, szükséged lesz a kép URL-jére. Ilyenkor egyszerűen kattints a fotóra a jobb egérgombbal, válaszd a „képcím másolása” opciót, majd illeszd be a megfelelő helyre.

4.
A következő pillanatban máris megjelennek a megadott fotóhoz hasonló képek, amelyekből ízlés szerint válogathatsz.

Így leírva elsőre talán bonyolultan hangzik, ha eddig nem ismerted ezt a lehetőséget. De valójában nagyon egyszerű, és pár másodperc alatt elvégezheted a teljes műveletet.

A képtalálatok szűkítése egyedi igényeidnek megfelelően

Hacsak nem egy rendkívül specifikus témáról van szó, jó eséllyel rengeteg képet kapsz a keresés után. Épp ezért hasznos dolog, hogy lehetőséged van tovább szűkíteni a találatok listáját. Szűrheted a képeket szín alapján.

Beállíthatod a pontos méretet vagy választhatsz egyszerűen kicsi, közepes és nagy fájlok közül. De akár a kívánt stílus alapján is szűrhetsz, aszerint, hogy fotót, vonalrajzot vagy éppen GIF-et keresel. Sőt, akár a publikálás dátuma vagy a jogi felhasználás szempontjából is szűkítheted a találatok listáját.

Hogyan kezelheted a képeket?

Mikor végre megtaláltad az ízlésednek megfelelő fotókat, akkor egyetlen kattintással megnézheted őket eredeti környezetükben, a webhelyükön. De ennél sokkal hasznosabb, hogy egyszerűen letöltheted a képeket a számítógépedre is.

Jogdíjas képek esetén mindenképpen néz utána, hogy milyen módon engedélyezett a felhasználásuk. Amennyiben beleszerettél egy jogdíjas képbe és mindenképpen fel szeretnéd használni (például üzleti célra), a Google képkereső segítségével könnyedén megtalálhatod a kép eredeti tulajdonosát. Így van lehetőséged engedélyt kérni a fotó használatára, vagy megvásárolni a jogát.

google kép keresés

Persze, ha nyilvánosan nem publikálod, csak belső használatra kell egy jogdíjas fotó, akkor bátran letöltheted. Mindezeken kívül akár képgyűjteményt is készíthetsz a Google fiókod segítségével, ahol bármikor elérheted a kollekciódat. Új fotókat adhatsz hozzá és törölheted is, ami nem kell.

Kép alapú keresés mobilon

A fenti leírt módszereket asztali gépen vagy laptopon tudod használni. Szerencsére könnyen kereshetsz fotókat a mobilod segítségével is, mert a Google képkereső már telefonon is működik. Az eljárás majdnem ugyanaz: első lépésként nyisd meg a Chrome böngészőt a készülékeden.

Keress rá a kívánt fotóra, amihez hasonlókat szeretnél látni, majd tartsd hosszan lenyomva rajta az ujjadat. Ekkor előugrik egy menü, amelyben az utolsó opciót kell választanod: „Kép keresése a Google segítségével

Jó képvadászatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .